MF DNES

Autobusem lidé dojedou přímo k Pavilonu goril

- — Ivo Horváth

Již 28. září Zoo Praha otevře svým návštěvník­ům Pavilon goril, u kterého bude i nový vstup do trojského areálu. Pohodlně se tam dostanou například lidé z Prahy 6, pokud využijí přívoz z Podbaby a přestoupí na autobus, odkud to pak budou mít jen jednu stanici do nové zastávky Pavilon goril.

V pavilonu probíhají poslední úpravy a postupně se tam začnou stěhovat noví obyvatelé. Ti budou mít i se zázemím k dispozici plochu 2 500 metrů čtverečníc­h, na dalších třech tisících metrech budou venkovní výběhy.

TROJA Zkolaudová­no

„Starý pavilon goril se nachází v záplavovém území. Dnes už je v případě nového areálu vidět, že se dílo podařilo a máme kolaudační souhlas,“říká náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN), který má zoo ve své působnosti.

Nový domov goril je od hlavní části areálu zoo oddělen ulicí Pod Hrachovkou stejně jako Africký dům. Z místa většiny expozic zoo je Africký dům přístupný po můstku, který vede přes zmíněnou ulici.

Nový pavilon návštěvník­y přenese do africké krajiny plné rostlin a tamní přírody. Nebude chybět vzrostlý tropický prales s vesnicí na jeho okraji se školní třídou nebo vysloužilý Toulavý autobus. Ten vozil děti mezi pralesy Dja a metropolí Yaoundé, která je druhým největším městem Kamerunu. Šlo o vzdělávací program, který financoval­a Zoo Praha.

Hlavními obyvateli pavilonu bude rodinná skupina goril nížinných. Společnost jí budou dělat guerézy pláštíkové. Další primáti – kočkodani Brazzovi – budou sdílet výběh se štětkouny kamerunský­mi. Stylizovan­ou kamerunsko­u vesnici doplní expozice krysy obrovské a kaloni plaví. Na cestě pralesem návštěvníc­i potkají osináky africké, kalony a talapoiny severní. Výběhem také poteče potok.

Nová expozice Arktida

Praha už má také územní rozhodnutí pro stavbu expozice s názvem Arktida, kde by měli mimo jiné žít lední medvědi. Záměr projektu schválili radní hlavního města, o výstavbě však bude rozhodovat nové vedení metropole.

Nynější expozice ledních medvědů je otevřena od roku 1933 a je tak nejstarším zařízením v pražské zoo, podle ředitele Miroslava Bobka je výběh malý a zastaralý. Pro lední medvědy je také velmi nevhodná nynější jihovýchod­ní orientace. Nová lokalita naopak bude nasměrován­a na sever.

„V návrhu rozpočtu bude částka, která by mohla být použita na výstavbu,“říká Hlubuček. Stavební povolení pro pavilon Arktida by podle něj mohlo město získat letos. V roce 2023 by se tak mohlo začít stavět, pokud to podpoří vedení metropole, které vzejde z komunálníc­h voleb na podzim. Stavět by se podle odhadů mohlo dva roky. „Cena se nyní odhaduje na půl miliardy korun. Bude to největší investice v historii všech českých zoologický­ch zahrad,“doplňuje ředitel zoo Miroslav Bobek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia