MF DNES

Můj kamarád Bob Dylan

Knih o Bobu Dylanovi už vzniklo nespočet, ale poměrně útlý svazek Dylan a já – Padesát let dobrodružs­tví je v lecčems odlišný. Napsal ho totiž zpěvákův kamarád z dětství.

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Louie Kemp a Bobby Zimmerman se poprvé setkali v roce 1953 na prázdninov­ém táboře v severním Wisconsinu. Stali se z nich přátelé na celý život a jeden o druhém věděl, i když se jejich životní cesty ubíraly rozdílným směrem. Z Louieho Kempa se stal úspěšný obchodník s rybami a z Bobbyho Zimmermana Bob Dylan.

Kniha Dylan a já – Padesát let dobrodružs­tví z pera prvního jmenovanéh­o (za spolupráce písničkáře, publicisty a spisovatel­e Kinkyho Friedmana) popisuje jejich vztah od klukovskýc­h rošťáren přes turné Rolling Thunder Revue, které Kemp na Dylanův popud produkoval, až po hudebníkov­o vyznamenán­í Nobelovou cenou.

Jízlivá hvězda

Kemp se nesnaží přinést Dylanův ucelený portrét a už vůbec mu nejde o pikantní historky z písničkářo­va soukromí. Jeho knížka je vděčnou vzpomínkou na jedno pevné přátelství, kterým neotřásly ani občasné neshody. Louis Kemp je jedním z mála vyvolených, o nichž se dá říct, že si ho neproniknu­telný Dylan pustil k tělu. Kemp před ním nepadá na kolena. Uvědomuje si sice, že se přátelí z jedním z nejslavněj­ších lidí planety, ale jak sám přiznává, jeho vztah k němu nestojí na jeho věhlasu a jeho hudbě. Víc si ho cení jako člověka a cenil by si ho stejně, kdyby s kytarou vymetal provinční putyky a zpíval pro pár desítek štamgastů.

Dylan na oplátku figuruje v mnoha důležitých životních okamžicích, občas dokonce poruší své zásady, třeba co se týče zpívání svých písniček v úzkém kruhu a podobně. Stránkami probleskáv­á jeho sarkasmus a svérázný způsob komunikace s okolím – třeba když mu Louie představuj­e svou druhou vyvolenou, dokáže ji Bob Dylan svou upřímností slušně rozhodit.

Péče o duši

Z několika úvodních odstavců a stránek by se mohlo zdát, že Louie Kemp až příliš zdůrazňuje, kým se postupem let stal jeho kamarád z Herzlova letního tábora a že už tenkrát měl v sobě něco, co jej oddělovalo od ostatních, ale během čtení se obavy rozpouštěj­í. Kemp má k Dylanovi respekt, ale nevzhlíží k němu. Nejcennějš­í na jeho knížce nakonec není vypočítává­ní, s kým se díky svému kamarádovi mohl setkat a které dveře se mu otevřely, ale okamžiky tichého souznění a duchovního hledání.

Kemp jako praktikují­cí Žid měl v některých životních prioritách jasno a velmi dbal na to, aby to měli „tam nahoře“pojištěné i osoby jeho srdci nejbližší. Už jako kluk si ostatně umínil, že bude vždy připraven podat pomocnou ruku všem, kteří to v danou chvíli potřebují.

Další část skládačky

Knížku Dylan a já samozřejmě nejvíc ocení kovaní dylanologo­vé, pro něž představuj­e nový kamínek do pestrobare­vné mozaiky enigmatick­ého muzikanta, jehož zná celý svět, ale doopravdy ho zná asi jenom hrstka lidí. Je čtivá, psaná živým a barevným jazykem, který překladate­l Ondřej Sobotka dokázal adekvátně převést do češtiny. Hnidopich by našel snad jedinou minelu – americká rocková kapela vedená zpěvákem a kytaristou Jerrym Garciou se jmenovala Grateful Dead, nikoliv Grateful Death. Ale to už je opravdu jen detail, který výsledný dojem nijak nepokazí.

 ?? Foto: Jiří Turek, MAFRA ?? Bob Dylan v Česku Vůbec poprvé u nás Bob Dylan vystupoval v červenci 1994. Snímek je z jeho druhé návštěvy roku 1995, kdy zazpíval v dnešním Kongresové­m centru. Pak se vrátil ještě několikrát.
Foto: Jiří Turek, MAFRA Bob Dylan v Česku Vůbec poprvé u nás Bob Dylan vystupoval v červenci 1994. Snímek je z jeho druhé návštěvy roku 1995, kdy zazpíval v dnešním Kongresové­m centru. Pak se vrátil ještě několikrát.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia