MF DNES

JDB, pan Nula a kapitán. Šampioni, kteří byli nej

- — (jap, dac)

Pětkrát slavil plzeňský titul na hřišti. Ten šestý si David Limberský vychutnal v kotli fanoušků. Ve viktoriáns­kém dresu nervózně žmoulal telefon a doufal, že to vyjde. Nakonec šťastně objal manželku.

Na hřišti kralovali jiní. Vybrali jsme tři šampiony, kteří byli nej.

Jean-David Beauguel. Skrývá se pod iniciálami, kterým kdekdo rozumí: JDB. Spoluhráči mu říkají Bogi. Třicetilet­ý Francouz je na vrcholu a bude to pro něj v létě těžké dilema: zůstat, nebo jít dál?

Láká ho přestup, nejlépe domů. Má titul, osmnáctým gólem si včera řekl o střeleckou korunu. Ještě nikdo v Plzni nevstřelil tolik gólů za jediný rok. Ani Bakoš, ani Ďuriš, ani Krmenčík. „Moc si toho vážím,“říká. Elegantní stožár v plzeňském útoku, ortodoxní levák, který se vyzná v pokutovém území. Včera rozjel i zakončil klíčovou akci před první brankou. Odražený míč napálil pod břevno.

Jindřich Staněk. Poprvé se o něm psalo před třinácti lety – a veselé řádky to nebyly. Bylo mu dvanáct a na Letné podával míče, když na něj z kotle sparťanský­ch ultras přilétl dělbuch. Na nosítkách musel do nemocnice, pachatele nikdy nikdo neodhalil. Koho by tehdy napadlo, že ze Staňka vyroste gólman, který může myslet třeba i na post reprezenta­ční jedničky?

Až v Plzni, byť přicházel jako náhradník, dokázal naplno prodat talent, o kterém se vědělo. Vychytal čtrnáct nul, nejvíc v lize, úspěšnost zákroků vyšroubova­l přes 80 procent, což je rovněž špičkové číslo. Viktoria v něm má spolehlivo­u jedničku, kterou dlouho hledala.

Lukáš Hejda. Stoper v životní formě. Má vynikající odhad i výskok, dorostl v pravého vůdce. Mohl by patřit do národního týmu, ale celou svou energii (a zdraví) se rozhodl věnovat Viktorii. Ve dvaatřicet­i bývá po každém kole rozbitý a oceňuje trenéry, že mu dávají volnější režim. Vrací jim to při zápasech. Od včera patří mezi šestinásob­né mistry, což se před ním v samostatné historii podařilo jen osmi mužům. Hejda má první zlato se Spartou, s Plzní slavil popáté. Poprvé jako kapitán.

 ?? ?? Ve vzduchu Trenér Michal Bílek na ramenou svých hráčů. Jeho svěřenci v sezoně prohráli jen dva zápasy. Foto: Michal Růžička, MAFRA
Ve vzduchu Trenér Michal Bílek na ramenou svých hráčů. Jeho svěřenci v sezoně prohráli jen dva zápasy. Foto: Michal Růžička, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia