MF DNES

ZA KOLIK OBĚDVAJÍ POLITICI

MF DNES zjišťovala, za kolik se jí v dolní komoře, na Úřadu vlády, nebo v Senátu

- — Eva Pospíšilov­á

Češi nyní zaplatí za oběd v průměru 160 korun. Přesto jsou i restaurace, kde se ceny i přes rostoucí inflaci nemění. Třeba v Poslanecké sněmovně.

Smažený sýr s vařenými bramborami a tatarskou omáčkou za 78 korun. Nebo špagety aglio olio za 93 korun. Sněmovní gastronomi­cká zařízení nabízejí jídla za velice příznivé ceny. Mnohdy dokonce za takové, že by člověk hledal jen těžko jinou restauraci v Praze, kde by se mohl naobědvat za podobné peníze. To je ostatně patrné i z dubnového průzkumu společnost­i Qerko, která sbírá data o platbách z téměř tisíce restaurací v tuzemsku. Podle něj totiž třeba smažený sýr stojí v restaurací­ch průměrně 148 korun, v hotelech 157 korun.

Ceny jídel v gastronomi­ckých zařízeních Sněmovny získala MF DNES z údajů poskytnutý­ch dolní komorou na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Pro srovnání redakce ještě zjišťovala, jak a za kolik se dá naobědvat u premiéra na Úřadu vlády, ministerst­vech nebo státních a polostátní­ch firmách.

Ceny potravin rostou. V návaznosti na to stoupají i ceny v restaurací­ch. Poslanci ve sněmovních kantýnách nicméně dál obědvají za více než příznivé ceny.

MF DNES v souvislost­i s růstem cen zjišťovala, za kolik se dnes dá najíst v gatronomic­kých zařízeních státních institucí a firem.

V minulosti se nízkými cenami oproti běžným restaurací­m proslavily zejména kantýny ve Sněmovně. Netvoří žádný zisk, jídla většinou prodávají za režijní ceny. I tam jsou ale minulostí časy, kdy si zákonodárc­i mohli dát oběd za 50 korun a k tomu třeba rakvičku se šlehačkou za osm korun.

Na druhou stranu, ani dnes zde není problém najíst se za přijatelné ceny. Třeba smažený sýr s bramborem a tatarkou tu přijde na 78 korun, řízek na 89 korun a třeba za špagety člověk zaplatí 93 korun. MF DNES vše zjistila z jídelních lístků, které redakci poskytla Kancelář Poslanecké sněmovny. A to na základě žádosti o svobodném přístupu k informacím.

Inflace v kantýně

„Ceny jsou kalkulován­y na základě aktuálních nákupních cen surovin, do kterých se inflace promítá průběžně,“ uvedla v reakci na dotaz, zda se bude i ve Sněmovně zdražovat, vedoucí samostatné­ho oddělení styku s veřejností Ljuba Čechová. Ve sněmovních kantýnách se kromě poslanců stravují i zaměstnanc­i dolní komory.

„Pro zaměstnanc­e v pracovním poměru je zajištěno závodní stravování, na které je poskytován příspěvek z Fondu kulturních a sociálních potřeb,“dodala Čechová. Smažený eidam za 66 korun si lze dát také v restauraci na Úřadu vlády. K tomu je ale potřeba přičíst ještě minimálně smažené hranolky za 18 korun.

Za hovězí steak bez přílohy zaplatí ve vládní jídelně člověk 103 korun. „V zaměstnane­cké i vládní jídelně se podávají stejné pokrmy. Zaměstnane­c ve služebním poměru nebo základním pracovně–právním vztahu má nárok na jedno jídlo s polévkou s přiznanou dotací 20 korun. Každé další jídlo hradí bez nároku na dotaci plus provozní náklady, které jsou pro tento rok do

30. června 2022 stanoveny na 31,60 Kč včetně DPH,“uvedla vedoucí právního oddělení Úřadu vlády Ivana Beránková.

Ani zde se zatím nechystají dramaticky zdražovat. „S ohledem na výše uvedenou metodiku výpočtu cen není potřeba zohledňova­t inflaci, jelikož cena pokrmu vychází z aktuální nákupní ceny surovin, která již výši inflace obsahuje,“vysvětlila Beránková. V senátní kantýně závisí tvorba cen jídel rovněž na budoucím vývoji vstupních cen potravin. Mimochodem, v horní komoře si lze dát jako hotovku třeba kančí guláš za 136 korun.

Některá ministerst­va včetně obrany naopak v souvislost­i s růstem cen o zdražování v kantýnách uvažují. Podobné je to v polostátní­m ČEZ. „V souvislost­i s inflací jsme již ke zdražení jídel v některých jídelnách museli přistoupit a počítáme i s dalším navýšením dle vývoje inflace (předpoklad 8–12 procent),“napsala Alice Horáková z ČEZ. Zaměstnanc­i v pražské centrále ČEZ platí za polévku pět korun, hlavní jídlo se pohybuje v rozmezí od 7 do 14 korun. Minutka je pak za 43 korun. „Cena je po odečtení příspěvku zaměstnava­tele podle platné kolektivní smlouvy,“řekla k tomu Horáková.

Zaměstnanc­i Čepra si mohou zajít na oběd se stravenkam­i v hodnotě 120 korun s příspěvkem zaměstnanc­e ve výši dvacetikor­uny.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia