MF DNES

Policii chybí pět a půl tisíce lidí

V některých krajích schází až patnáct procent policistů. Slučují se služebny

- Tomáš Lánský reportér MF DNES

VČesku chybí 5,5 tisíce policistů. Před dvěma lety to byly „jen“3 tisíce. Aktuálně slouží 40 111 policistů, ideální stav je 45 665. Největší nedostatek mužů zákona je v Karlovarsk­ém, Ústeckém a Libereckém kraji, též v hlavním městě Praze. Vyplývá to ze statistiky Policejníh­o prezidia, kterou má MF DNES k dispozici.

Situace je tak vážná, že se některé policejní služebny v menších městech slučují s jinými. Například v Libereckém kraji se z 31 obvodních oddělení sloučí hned 24, které se spojí do 12 obvodů. Proces započal již loni.

„Liberecký kraj se dlouhodobě potýká s nedostatke­m policistů, a i když se nám v posledních letech daří nábor, tak ani to bohužel nestačí,“zdůvodnil šéf zdejší krajské policie Ondřej Musil.

Krok ostře kritizují starostové. „Slučováním různých obvodních oddělení dojde ke zhoršení bezpečnost­ní situace. Například obvodní oddělení Mimoň již rok slouží s Doksy, tudíž dva policisté hlídají přes pět set kilometrů čtverečníc­h, kde mají více než dvacet tisíc lidí, což není v jejich silách jakkoliv uhlídat,“reaguje starosta Mimoně Petr Král (ANO).

Jak slučování vypadá v praxi? Policejní budovy neosiřely, nadále v nich jsou přítomni policisté. Dvoučlenné výjezdové hlídky však nově vyjíždějí pouze z té větší služebny, která při sloučení „přežila“jako ta hlavní. V reálu tak jedna hlídka musí překonat větší vzdálenost a příjezd trvá déle. Například Chrastava se takto přidružila ke třináct kilometrů vzdálenému Hrádku nad Nisou, Cvikov se sloučil s jedenáct kilometrů vzdáleným Jablonným v Podještědí.

„Přes veškerá ujišťování, že v obou městech budou zachovány služebny a že vše z pohledu občana bude zabezpečen­o jako dříve, se mi to pochopitel­ně vůbec nelíbí. Každé obvodní oddělení musí zajišťovat nepřetržit­ou hlídku, u dvou oddělení logicky nejméně dvě, u jednoho jednu,“reaguje starosta šestitisíc­ové Chrastavy a senátor za STAN Michael Canov. Napsal kvůli tomu dokonce dopis ministru vnitra Vítu Rakušanovi, aby proces slučování zastavil a prosadil legislativ­ní změnu, kdy by policie přijímala i lidi bez maturity na nejnižší služební místa. „Lpění na maturitě v situaci, kdy druhou alternativ­ou je nikdo, je nesmyslné. A pochybuji, že se někdo bude rozčilovat nad tím, že ten, kdo mu zachránil život, zdraví či majetek, neměl maturitu,“vysvětluje Canov. Ministr vnitra zatím na dopis nereagoval, nevyjádřil se ani na dotazy MF DNES.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) by měl do dvou týdnů informovat vládu o možných změnách v čele civilní rozvědky. Na začátku června by měl rovněž nový policejní prezident Martin Vondrášek představit reformu policejníc­h útvarů. Rakušan to řekl včera v ČT. Ministr už dříve oznámil zájem na vyčlenění samostatný­ch útvarů pro řešení kyberkrimi­nality a terorismu. Nahradit nynějšího ředitele civilní rozvědky Marka Šimandla, kterého jmenoval bývalý ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), má podle informací portálu Neovlivní.cz bývalý příslušník armádních speciálníc­h sil Petr Mlejnek. Rakušan to nekomentov­al. (iDNES.cz)

 ?? Foto: MAFRA ?? Nedostatek policistů se podepisuje na hlídkové službě.
Foto: MAFRA Nedostatek policistů se podepisuje na hlídkové službě.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia