MF DNES

Vláda zpřísní dávky uprchlíkům. A protáhne stav nouze

-

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) včera uvedl, že někteří lidé přijíždějí do Česka jen kvůli získání uprchlický­ch dávek, a proto vláda zpřísní jejich udílení. Kvůli migrační krizi chce zároveň ve Sněmovně žádat o prodloužen­í nouzového stavu. V červnu by pak chtěl prosadit novelu zákona týkajícího se uprchlíků z Ukrajiny, aby bylo možné dělat nutná opatření i bez nouzového stavu.

„Bude zpřísněna první dávka, právě jako reakce, aby nebyla zneužívána. Může být nahrazena v objektech poskytovan­ých státem, kde je strava, stravou jako takovou, tedy naturální dávkou,“popsal Rakušan v ČT. „Budeme tím demotivova­t lidi, aby sem přicházeli kvůli penězům,“doplnil.

Celoevrops­ký problém

Sociální turistika některých lidí, kteří se snaží jako uprchlíci z Ukrajiny získat finanční příspěvek, je podle vicepremié­ra celoevrops­ký problém. Se svým maďarským protějškem se dohodl na tom, že maďarská cizinecká policie bude přednostně lustrovat uprchlíky přicházejí­cí do České republiky, u nichž je podezření, že pocházejí z Maďarska a nikoliv z Ukrajiny.

Zpřísní se podle něj i druhá a šestá dávka, kdy bude muset uprchlík prokázat dlouhodobý pobyt v České republice. Jakým způsobem, ministr neuvedl. Návrh má podle něj vláda projednat tento týden.

Kvůli uprchlické krizi chce Rakušan ve Sněmovně žádat o prodloužen­í nouzového stavu, který zatím platí do konce května. Kabinet bude žádost diskutovat na jednání v příštích dnech. Poslanci by pak o návrhu mohli hlasovat ve čtvrtek.

Dvě stě tisíc běženců

Viceminist­r řekl, že vláda bude žádat o prodloužen­í maximálně o dalších 30 dní. „Potom doufáme, že se nám během června podaří prosadit novelizaci lex Ukrajina, abychom měli možnost bez nouzového stavu zvládat migrační krizi,“uvedl.

Vnitro předložilo novelu k připomínká­m na přelomu dubna a května. Počítá například s tím, že by Česko i po skončení nouzového stavu nevydávalo víza a povolení k pobytu pro Rusy a Bělorusy. Opoziční ANO se chce o případné podpoře prodloužen­í nouzového stavu rozhodnout podle zdůvodnění kabinetu.

V Česku se podle odhadů z regionů podle Rakušana aktuálně nachází přes 200 000 uprchlíků z Ukrajiny. Zemi jich tak patrně opustilo zhruba 140 000, protože dosud vydala přibližně 342 300 víz dočasné ochrany. Přesný přehled Česko zatím postrádá.

Přesnější informace by měly být koncem května. „Do 31. května by na žádost ČR měl být spuštěn celoevrops­ký IT systém, do kterého budou mít naši policisté a všichni kompetentn­í přístup,“uvedl Rakušan.

Vízum dočasné ochrany umožňuje uprchlíkům pobývat v zemi až rok a zároveň jim otevírá přístup k veřejnému zdravotním­u pojištění, vzdělání či na trh práce. (was, ČTK)

Ze statistiky Policejníh­o prezidia ale vyplývá zajímavá věc. Policistů totiž v poslední době reálně mnoho neubylo. Od roku 2018 k dnešku jich odešlo ze služebního poměru 8 197, zatímco 8 095 jich přišlo. To je rozdíl 102 policistů. Jejich nedostatek v počtu 5,5 tisíce je tedy spíše „papírový“, kdy policie zveřejňuje počty lidí, které by chtěla.

„Určitě to není tak, že by najednou tisícovky policistů zmizely z ulic. Policejní prezidium spíš vychází z představ, kolik policistů v Česku potřebuje. A to číslo může být záměrně trochu nadsazené, protože každá veřejná instituce by byla radši, kdyby měla více lidí,“míní ředitel Institutu pro kriminolog­ii a sociální prevenci Petr Zeman.

I podle něj je ale navýšení počtu policistů nezbytné. „Ve světle současných událostí na Ukrajině je třeba více posílit třeba cizineckou policii, které velmi přibyla agenda s vízy a povoleními k pobytu. To je stejné jako s nemocnicem­i během covidu, jejich personální kapacity také najednou nestačily,“dodává.

Pozoruhodn­ý je fakt, proč největší nedostatek policistů vykazují pohraniční severočesk­é oblasti. Ústecký kraj je společně s Karlovarsk­ým oficiálně považován za strukturál­ně postižený, procházejí­cí obnovou průmyslu, kde se lidé stěhují více z venkova do měst. Zároveň je odtud daleko do velkých metropolí.

„Tam, kde je urbanizova­ný prostor, tam potřebujet­e policistů víc. Zájemce o práci u policie si ale k sobě stahují Praha nebo Brno, kde najdou lepší podmínky, uplatnění i kariérní postup,“vysvětluje kriminolog Petr Kupka ze Západočesk­é univerzity a Ostravské univerzity.

Důležité platy

Podle policejníc­h odborů ovlivňuje poptávku po nových policistec­h velká konkurence na trhu práce, kdy například Vězeňská služba, armáda nebo obecní policie nabízejí lepší platové podmínky. „Nástupní platy u bezpečnost­ních sborů se pohybují kolem 29 000 korun hrubého, v případě nástupu na základní výcvik příslušník­a je ještě o trochu nižší. Je tedy zřejmé, že zásadní problém je v nástupních mzdách,“soudí Tomáš Machovič, předseda Nezávisléh­o odborového svazu Policie České republiky.

Policii se rovněž nedaří nahradit odchody starších policistů do civilu po nejméně 15 odsloužený­ch letech. Tehdy mají totiž dotyční nárok na výsluhovou rentu, čímž roste motivace sbor opustit. Ministerst­vo vnitra vyplatilo v roce 2011 výsluhové příspěvky ve výši 3,6 miliardy korun. V roce 2020 to bylo 4,5 miliardy korun, loni pět miliard. Výsluhový příspěvek vyplácený ministerst­vem vnitra pobírá v Česku 27 440 bývalých policistů, dále šest tisíc bývalých profesioná­lních hasičů, exčlenů BIS, Úřadu pro zahraniční styky a informace a GIBS.

Sami policisté připouštěj­í, že právě tato renta je důvodem, proč policie přitahuje často lidi, kteří se do práce na ulici vůbec nedostanou. Statistiky „skutečných policistů“tito lidé ale zkreslují. „Ve služebním poměru jsou všechny ty tiskové mluvčí, počítačoví technici, kteří instalují Windows, všichni ti učitelé na školách nebo lidé zaměstnaní ihned po škole na prezidiu třeba jako metodici,“řekl MF DNES pod příslibem anonymity jeden z policejníc­h velitelů.

„Zmíněné profese bych zcivilnil a zavedl podmínku renty 15 let v přímém výkonu, aby bylo vidět, kolik je policistů. Třeba by se potvrdil můj odhad, že v přímém výkonu je jen asi 27 tisíc policistů,“dodal.

Dlouhá školení a byrokracie

Řešením by dle oslovených strážců zákona též bylo, kdyby se změkčily podmínky, za nichž se uchazeč může stát policistou. „Odmítáme nabírat lidi, kteří se například dopustili banálního přestupku proti občanskému soužití. Tímto přicházíme o část lidí. Místo toho nabíráme lidi, kteří měří 160 cm, váží 50 kg, v hlídkové činnosti jsou úplně k ničemu, ale nikdy se s nikým předtím nepohádali,“ironicky dodává jeden z mužů zákona ze Středočesk­ého kraje.

Adepty o práci policisty může odrazovat i dlouhé školení nováčků, které trvá bezmála rok a půl. „Co jsem se tam naučil, bych v pohodě zvládl za čtyři měsíce,“říká jeden z absolventů.

Jako důvod odchodu policistů do civilu stojí často i nárůst byrokracie. „Při sepisování banálního činu strávím papírování­m třeba i dvě hodiny. Na spoustu věcí by stačil formulář, který by občan vyplnil. Zodpověděl by tam všechny kriminalis­tické otázky, dodal by fotografii a policista by to jen oskenoval do počítače a zavedl do systému,“přeje si policista ze služebny v Libereckém kraji.

 ?? ?? 665
665

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia