MF DNES

Kempy se už plní. A často zdražují

-

Kempy v Česku před nadcházejí­cí sezonou většinou zdražily. Zároveň vítají, že do nich po covidové době jezdí zase více školáků, a také reagují na zvýšený zájem o pobyty v karavanech.

Například jihočeské kempy zvedly meziročně ceny za ubytování a energie většinou o deset až dvacet procent. Část z nich kvůli rostoucím nákladům omezila investice. Pro řadu z nich je důležité, že po dvouletém výpadku způsobeném koronaviro­vou epidemií si před letními prázdninam­i začaly znovu domlouvat pobyty v přírodě i školy.

Asi o dvacet procent zdražil elektřinu například jihočeský kemp U Kukačků v Horní Plané. „Ceny ubytování jsme nechali stejné jako loni, protože naše obec se rozhodla zdražit rekreační poplatek z dvaceti na čtyřicet korun – a to nám už nedává moc prostoru ke zdražení,“řekl provozovat­el Václav Mareš.

Podobně autokemp Třeboň zvedl ceny elektřiny asi o pětinu. Poplatky za karavany a ubytování zdražil o desetikoru­nu. „Odpovídá to deseti procentům. Zas to nemůžeme nějak extra předražit,“řekl provozovat­el Jiří Neubauer. Chatky zde mají na léto obsazené z 80 procent. Zájem lidí s karavany je letos meziročně o něco vyšší.

Chatky obsazené

Lidé s karavany jezdí nyní už také třeba do kempů na Vysočině. Správci, které v kraji oslovila ČTK, většinou uvádějí, že se nová sezona co do návštěvnos­ti rozjíždí slibně. Kvůli růstu nákladů ale většinou museli zvýšit ceny služeb, u jednotlivý­ch plateb nejčastěji o desetikoru­ny.

Například středočesk­é rekreační středisko Stará Živohošť na Příbramsku zaznamenáv­á o letní pobyty velký zájem. „Máme vyprodáno od ledna, kdy jsme spustili rezervační systém. Chatky jsou vyprodané úplně a hotelové ubytování tak ze 70 procent,“řekl jednatel Jan Voštinka. Podobná situace je i v Autokempu Karlštejn, který nabízí ubytování v chatkách, karavanech a ve stanech. „Musíme zákazníky hodně odmítat,“řekla pracovnice kempu. Pár volných míst je podle ní ještě v červenci a něco v srpnu. (ČTK, red)

 ?? Foto: ČTK ?? Přípravy Autokemp v Chabařovic­ích na Ústecku.
Foto: ČTK Přípravy Autokemp v Chabařovic­ích na Ústecku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia