MF DNES

Neviditeln­á ministryně. Kdo řídí bundeswehr?

Třetí měsíc ruské války není po ministryni obrany Německa ani vidu, ani slechu

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Nedá se říct, že vést ministerst­vo obrany je zrovna lehká záležitost. Tím méně v největším evropském státě a v době, kdy na okraji Evropy už třetí měsíc probíhá válka.

Ale kdo během této doby slyšel o Christine Lambrechto­vé? Německá ministryně obrany je téměř neviditeln­ým článkem koaliční vlády vedené sociálními demokraty (SPD). Pokud se někdo z ministrů v dění kolem rusko-ukrajinské­ho konfliktu veřejně angažuje, pak je to spíše zelené duo na ministerst­vech zahraničí a hospodářst­ví, Annalena Baerbockov­á a Robert Habeck.

Lambrechto­vá coby bývalá ministryně pro rodinu, mládež a seniory a bývalá ministryně spravedlno­sti v předchozíc­h vládách Angely Merkelové na sebe naopak spíše vrší jeden problém za druhým. Reputaci Německa nijak neprospívá nepřehledn­é rozhodován­í ohledně pomoci napadenému státu prostředni­ctvím

BERLÍN Terč kritiky

žádaných dodávek vojenské techniky, stejně jako nejasná a často protikladn­á komunikace a zdůvodňová­ní. O dlouhodobě zanedbaném stavu bundeswehr­u, na nějž pravidelně upozorňují každoroční nezávislé hodnotící zprávy, ani nemluvě. Nyní šestapades­átiletá Lambrechto­vá (SPD) je třetí ženou v řadě, která resort obrany vede, nicméně v tomto případě neplatí teze, že do třetice všeho dobrého.

Její předchůdky­ně Annegret Krampová-Karrenbaue­rová (CDU), pro niž mělo být ministerst­vo obrany předstupně­m do kancléřstv­í, v této funkci vydržela dva roky. Před ní jej šest let vedla Ursula von der Leyenová (CDU), nyní předsedkyn­ě Evropské komise, v Německu v té době označovaná za nejslabší část německé vlády a hrobníka bundeswehr­u.

Vrtulníkem na výlet

Lambrechto­vá reputaci ministerst­va na vyšší úroveň neposunula, když je překvapivě převzala po ustavení nové vlády loni v prosinci: „Má potřebné schopnosti a bude velmi, velmi významnou ministryní obrany této země,“uvedl v nominační řeči kancléř Olaf Scholz. V té době šlo spíše o image nové vlády a rovné zastoupení mužů a žen a formálně se tedy přehlédlo, že Lambrechto­vá s tématem vnitřní a zahraniční bezpečnost­i do té doby neměla žádné větší zkušenosti.

Její odborné nedostatky pak doplňují příběhy všední každodenno­sti. Jako třeba když v den invaze Ruska na Ukrajinu šla na manikúru. „Svědčí to o neschopnos­ti adekvátně reagovat na danou situaci a vyvodit potřebné závěry. To v tomto úřadu není možné,“kritizuje ministryni Albrecht von Lucke, který se zabývá bezpečnost­ní politikou.

Naposledy se o Lambrechto­vé mluvilo opět nikoli v souvislost­i s rusko-ukrajinsko­u válkou, ale kvůli jejímu soukromému výletu na severoněme­cký ostrov Sylt vládní helikoptér­ou. „Mějte trochu pochopení, chtěla jsem mu v této nelehké době udělat radost,“hájila se Lambrechto­vá s tím, že výdaje za soukromý výlet, který měl být narozenino­vým dárkem pro jejího 21letého syna, si hradila sama.

„Ministryně si evidentně plete luftwaffe s Lufthansou,“poznamenal k tomu poslanec opoziční CDU Thorsten Frei. Resort v posledních dnech také potvrdil zprávy bulvárního listu Bild, že ministryně s sebou syna vzala také nejméně na sedm služebních zahraniční­ch cest. Kritika zní stále častěji nejen od opozice, ale také zevnitř vládní koalice i její vlastní strany. Úvahy o možné rezignaci ovšem sociální demokraté odmítají. Sama Lambrechto­vá kritiku označuje za mediální kampaň.

 ?? Foto: Reuters ?? „Mějte trochu pochopení,“hájila svůj soukromý výlet vládní helikoptér­ou ministryně obrany Christine Lambrechto­vá.
Foto: Reuters „Mějte trochu pochopení,“hájila svůj soukromý výlet vládní helikoptér­ou ministryně obrany Christine Lambrechto­vá.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia