MF DNES

Akční Pipi Dlouhá punčocha je punk

Kapela Vypsaná fixa vydala nové album Kusy radosti. Nahrával ho s ní nový člen a zní nadupaně a energicky jako z dob jejích počátků.

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Deska kromě jiného reflektuje naše pocity z rozervané doby, poznamenáv­á zpěvák a kytarista Michal Mareda alias Márdi.

Je pravda, že jste natáčení desky pojali uvolněně, jako sedánky s poslechem oblíbených kapel?

Dá se to tak říct. Měli jsme ve studiu bedýnku napojenou přes bluetooth na naše zařízení, na kterém máme všichni nainstalov­anou streamovac­í službu. Producent Dušan Neuwerth prosazoval Toma Pettyho, The Cure, Wet Leg, druhý producent Ondřej Ježek kontroval šílenýma partama z Francie a bylo to hrozně fajn. Takové inspirační poslechovk­y. Do toho jsme samozřejmě nahrávali nové album.

V novém složení, že ano?

Je to tak, odešel basák Mejn a nahradil ho Kryštof Mašek. Mejn nás už před pár lety opustil, ale pak se zase vrátil. Teď je to už ale nejspíš natrvalo. Byl vyhořelý a během lockdownu nám oznámil, že končí. Říkal nám, že když nejsou koncerty, máme šanci sehnat za něj náhradu. Pak že by to bylo složitější. Takže to vlastně udělal nejmíň nejhůř, jak mohl. Ale proběhlo to v pohodě, jsme s ním pořád v kontaktu. Psal nám, že se mu deska líbí.

Co všechno se skrývá pod názvem Kusy radosti?

V textu se zpívá, že na silnici jsou kosti a taky kusy radosti. Je to odraz uplynulých tří let a zrovna tahle písnička, respektive její text, vznikla jako úplně poslední. Hudba už byla hotová, ale Ondřej Ježek naznal, že má pitomý text, ať ho přepíšu. Chystal jsem se do studia a předtím jsem někam vezl svou dceru a v autě jsme spolu měli výměnu názorů. V jednu chvíli jsem poeticky zaklel – všechny kusy mojí radosti se povalujou tady po silnici. Zůstalo mi to v hlavě, ve studiu jsem to nazpíval a Ondřej Ježek byl nadšený: „No vidíš, jak ses zlepšil, to je krása. Takhle by se to vlastně celé mohlo jmenovat,“pochvalova­l si. Ono to do sebe všechno zapadlo, lockdowny, omezení, pak do toho válka na Ukrajině.

Kromě streamovan­ých koncertů jste v dobách lockdownů předčítal na vašem YouTube kanále Děti z Bullerbynu, proč zrovna tuhle knížku? Je to vaše oblíbená četba z dětství?

Vůbec, oblíbil jsem si to, až když jsem ji předčítal dceři Jasmíně. A zjistil jsem, že Astrid Lindgrenov­á byla skvělá, přečetl jsem od ní, co se dalo, ale Děti z Bullerbynu se mi líbily nejvíc. Nejlepší na tom je, že ještě před Fixou jsem měl kapelu s názvem K.R.K. A s ní jsem natočil demo nazvané Děti z Bullerbynu. Hrdinové z jejích knížek jsou hrozně akční, pořád něco podnikají, nesedí doma. Pipi Dlouhá punčocha je zas taková punkerka. Všechno jsme to skoupili a říkali jsme si, že když dceři oba se ženou čteme, ona pak bude sama číst jako blázen. A nic, nemáme šanci. Elektronik­a nad knížkami bohužel vítězí.

 ?? Foto: Michaela Fousková ?? Kapela a knížky Kytarista Márdi (na snímku zcela vpravo, vedle něj zleva Petr Pítrs Martínek, Milan Mejla Kukulský a Kryštof Mašek) se netají obdivem ke spisovatel­ce Astrid Lindgrenov­é.
Foto: Michaela Fousková Kapela a knížky Kytarista Márdi (na snímku zcela vpravo, vedle něj zleva Petr Pítrs Martínek, Milan Mejla Kukulský a Kryštof Mašek) se netají obdivem ke spisovatel­ce Astrid Lindgrenov­é.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia