MF DNES

Mnoho povyku pro generaci singles

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Snad „všechny své fetiše“slibovala ve své (pro nějaký čas) poslední režii na první scéně režisérka Daniela Špinar. Shakespear­ova komedie Mnoho povyku pro nic, kterou nachystala do Stavovskéh­o divadla, skutečně obsahuje několik pro Špinar signifikan­tních ornamentů, jako celek ale rozhodně nevypadá tak divoce, jak by se dalo očekávat.

Řeč je především o blyštivé diskokouli (zde ve tvaru srdce), baloncích či upnutých zlatavých andělských kostýmech. Ve srovnání se šest let starou režií Snu čarovné noci, kterou Špinar taktéž v překladu Jiřího Joska připravila pro historicko­u budovu, ale aktuální premiéra vyznívá přece jen krotčeji.

Transgende­r průvodce

Režisérka Špinar a dramaturgy­ně Ilona Smejkalová avizovaly, že ve škorpících se postavách Beatricie (Lucie Polišenská) a Benedika (Robert Mikluš) spatřují předchůdce dnešního fenoménu singles. Současný svět, kde je i přes zjevnou svobodu v jednání a fenomén volného času paradoxně mnohem těžší seznámit se, reprezentu­jí i očíslované stolečky. Tvůrci tak upomínají na takzvaný speed-dating, tedy rande, kdy má dvojice jen omezený čas na to, aby se poznala a případně se vzájemně zalíbila. S motivem singles se ale po režijní či výtvarné stránce už nijak více nepracuje. Na druhou stranu lze vlastně celou Shakespear­ovu komedii považovat za studii seznamovac­ích nezdarů, takže takový výklad rozhodně nejde proti textu.

Ve Stavovském divadle se nicméně rozhodli Mnoho povyku pro nic pojmout jako komedii. Herci své vtipy důsledně dohrávají, někdy až natahují. Což se týká zejména Benedikova skrývání za stolečky či parodie na Zemana v podání Dagoberta Filipa Rajmonta. Celkově hravou atmosféru dále pomáhají budovat kostýmy Lindy Boráros (maškarní s nafukovací­mi postavami) a podařená, nevtíravá scéna Lucie Škandíkové.

Výrazným momentem je zásadní, pro někoho možná zneklidňuj­ící účast transgende­r herečky Lucie Brychtové, která odkazuje až kamsi za hranice samotného představen­í. Její Francisca zde působí jako průvodce dějem, nestranný pozorovate­l i pomocník diváků. Jednotlivé scény odděluje slušnými pěveckými výstupy, svůj výkon pak doslova korunuje obřadním podáním kýžené rady, která má ústředním milencům pomoci ze šlamastyky.

V Národním bude chybět

To už jsme ale ve druhé polovině představen­í, která má mnohem větší spád než ta první. Zatímco úvodní scény působí i přes snahu herců a všech tvůrčích složek mdle, teprve druhá polovina dokáže náležitě vtáhnout. Špinar zde totiž mimo jiné skvěle režíruje moment svatby. Náhle se tolik netlačí komediálno­st látky a ta z představen­í tak nějak vyznívá spontánně sama od sebe.

Režisérka opět skvěle zvládá i práci s prostorem velkého jeviště, jednotlivé postavy a scény zde rozestavuj­e sebevědomě a s citem. Nejen proto bude jako tvůrce na velkých scénách Národního divadla v příštích letech citelně chybět.

 ?? Foto: M. Špelda ?? Speed-dating Očíslované stolečky upomínají na moderní formu seznamován­í. Zleva S. Rašilov, D. Matásek, R. Mikluš a M. Řezníček.
Foto: M. Špelda Speed-dating Očíslované stolečky upomínají na moderní formu seznamován­í. Zleva S. Rašilov, D. Matásek, R. Mikluš a M. Řezníček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia