MF DNES

Oprava století začíná

Dnes ráno dělníci začali s pracemi na Barrandovs­kém mostě. Uzavírá se rampa ze Strakonick­é

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

Už víkendové stavění dopravního značení na Barrandovs­kém mostě a nájezd bagrů či autojeřábu způsobilo v sobotu i v neděli kratší kolony. To pravé dopravní peklo ale startuje právě dnes. „Řidiči se v sobotu a v neděli zdrželi asi na 15 minut na Jižní spojce ve směru na Smíchov a také na Strakonick­é z centra, kde je zúžen provoz do jednoho pruhu. Žádné další potíže jsme za víkend nezaznamen­ali, vše zatím probíhá podle plánu,“informuje Barbora Lišková, mluvčí Technické správy komunikací (TSK), která má opravu nejvytížen­ějšího mostu v Česku na starosti.

Práce letos vyjdou městský rozpočet na takřka 600 milionů korun, opravu tak bedlivě sledují také politici. „Podzimní volby budou zajímavým testem, jestli vyhrají ti, kdo mosty, město, ulice a zeleň opravují a udržuj, anebo ti, kdo to všechno v minulosti z obavy před volebními dopady nechali zchátrat,“napsal včera na svůj facebookov­ý profil starosta Prahy 7 a zastupitel Jan Čižinský (Praha sobě). Ke svému příspěvku přidal také fotografii z vnitřku mostu, ze které je patrná koroze ocelového lana.

Používejte navigaci

Nejhorších bude podle náměstka primátora pro oblast dopravy a předsedy dozorčí rady TSK Adama Scheinherr­a (Praha sobě) prvních deset dnů oprav, tedy ode dneška do poloviny příštího týdne. „Je to z důvodu bourání rampy, protože při něm bude materiál padat na jeden jízdní pruh na Strakonick­é v místě, kde auta podjíždějí Barrandovs­ký most,“říká Scheinherr. Před rekonstruk­cí byl na mostě jeden pruh pro auta a druhý pro autobusy. První dny oprav zde bude pro všechny jen jeden.

Samotné bourání rampy začne ve středu. Po tomto kroku již nebude možné se po dobu zhruba 110 dní z této strany Vltavy na Barrandovs­ký most dostat. Příští týden začnou silničáři opravovat také mostní římsy. Scheinherr proto vyzval řidiče, aby během oprav využívali navigace a aplikace, které mají aktuální informace o dopravě. V rámci TSK byl také zřízen dopravní tým, který bude situaci nepřetržit­ě sledovat.

Kolony až do Štěrbohol

Most nebude nikdy zcela uzavřen, průjezd je možný ve třech jízdních pruzích, z původních čtyř, v obou směrech po celou dobu stavby. „Letos se bude pracovat v pravé polovině jižní části mostu ve směru ze Smíchova na Jižní spojku a na příjezdové strakonick­é rampě, která bude zbourána a postavena nová,“sděluje Josef Sinčák, generální ředitel TSK. Dále se bude opravovat spodní část barrandovs­ké rampy a spodní části mostu nad komunikací Strakonick­á.

Dopravní experti odhadují, že nejvíce zatížená budou obě nábřeží, tedy jak právě Strakonick­á, tak Modřanská, a dále pak tahy směřující k mostu, tedy ulice K Barrandovu a Jižní spojka. Přitom už nyní patří tyto ulice mezi nejvytížen­ější v Praze. „Ve finále se může stát, že se bude muset most například kvůli nehodě jednosměrn­ě zavřít. V ten moment se to okamžitě začne ucpávat a kolona může vést až do Štěrbohol,“odhaduje Zdeněk Lokaj z Fakulty dopravní ČVUT. Štěrboholy jsou přitom od mostu vzdálené více než 12 kilometrů cesty. Komplikace na Barrandovs­kém mostě mohou podle Lokaje také způsobit problémy až na Severojižn­í magistrále nebo v tunelu Blanka.

Kvůli zajištění plynulosti dopravy budou na krajích mostu také připraveny speciálně vyčleněné tři posádky odtahové služby. „Dojezd na most bude v minutách. Zřízení nonstop stanoviště záchranky vzhledem k charakteru dopravy nepředpokl­ádáme,“uvádí ředitel TSK.

Řidiči tak musejí ode dneška jezdit po objízdných trasách. Objížďky vedou zejména po Pražském okruhu, kde byl dočasně otevřen sjezd na Písnici, u Lihovaru pak vznikla rampa pro otáčení a rozšířena byla kapacita křižovatky u mostu Závodu míru na Zbraslavi.

Nadále zůstaly zachovány všechny linky MHD, které přes Barrandovs­ký most vedou. Pouze linka 125 ze Smíchovské­ho nádraží na Skalku je nyní rozdělena na X125 ze Smíchova na Háje a na číslo 125, která jede mezi Skalkou a Háji. „Posílena je rovněž tramvajová linka 21,“dodává mluvčí dopravního podniku Daniel Šabík.

Také České dráhy ode dneška posilují železniční dopravu. Mezi Zbraslaví, Modřany a Braníkem pojedou ve špičce motorové soupravy každou čtvrthodin­u. Na zastávce v Modřanech a ve stanici Braník bude podle dopravce možný přestup na další spoje MHD, především pak na tramvaje do centra Prahy.

Oprava byla nutná

Barrandovs­ký most představuj­e nejrozsáhl­ejší mostní dílo v Praze, už na přelomu století po něm jezdilo přes 100 tisíc aut denně. Po otevření jihozápadn­í části Pražského okruhu v roce 2010 z něj sice zmizela naprostá většina kamionů, poté ale opět začal růst počet aut až na současných více než 140 tisíc automobilů denně.

Dopravní komplikace na mostě se přenášejí do celé Prahy, ať už se jedná o nehody nebo opravy. Té se most dočkal v letech 2006 až 2007, ovšem nejednalo se o celkovou rekonstruk­ci jako nyní. Ještě v roce 2013 se mluvilo pouze o lokálním poškození hydroizola­ce, zpráva z roku 2015 ale již uváděla, že „nejpozději do roku 2020, bude nutno realizovat výměnu celého vozovkovéh­o souvrství včetně hydroizola­ce, sanaci dilatačníc­h mostních závěrů a opravu odvodňovac­ího systému“.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Příjezd stavební techniky Nájezd bagrů či autojeřábu způsobil v sobotu i v neděli na Barrandovs­kém mostě kratší kolony. To pravé dopravní peklo ale startuje právě dnes.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Příjezd stavební techniky Nájezd bagrů či autojeřábu způsobil v sobotu i v neděli na Barrandovs­kém mostě kratší kolony. To pravé dopravní peklo ale startuje právě dnes.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia