MF DNES

Město přemýšlí nad soběstačno­stí

Praha chce do tří let zajistit třetinu tepla z vlastních zdrojů

- František Strnad redaktor MF DNES

Náměstek primátora pro oblast životního prostředí, infrastruk­tury a bezpečnost­i Petr Hlubuček (STAN) chce zvýšit energetick­ou soběstačno­st hlavního města. Tím se chce postupně i zbavit závislosti na ruském plynu. V plánu je městské energocent­rum i bioplynová stanice.

PRAHA Ohrožuje válka na Ukrajině a hrozba omezení dodávek plynu z Ruska fungování hlavního města?

Ohrožuje. Nejde přitom jen o hrozbu samotného omezení dodávek plynu z Ruska. Velký dopad na fungování města, městských společnost­í, ale i peněženky Pražanů má skokově rostoucí cena plynu. Jen v roce 2021 cena vzrostla o více než 170 procent a letos to nebude jiné. Vypuknutí války na Ukrajině samozřejmě pohled na plyn jako stabilní a cenově dostupný zdroj energie zásadním způsobem mění.

Jak?

V rámci Klimatické­ho plánu jsme s plynem počítali jako s přechodným, ale významným zdrojem energie. Minimálně do roku 2030. Sice jsme počítali s tím, že bude procházet revizí, ale absolutně nás nenapadlo, že budeme muset reagovat na něco tak šíleného, jako je vpád Ruska na Ukrajinu. Vnímám nutnost snížit v maximální možné míře naši závislost na ruském plynu, a proto jsem zadal pracovní skupině pro klimaticko­u změnu, aby připravila aktualizac­i plánu.

V jakém slova smyslu?

Cílem bude posoudit, jak dále omezit budoucí roli zemního plynu v krytí energetick­ých potřeb města a jeho obyvatel s cílem snížit závislost Prahy na dodávkách ruského zemního plynu. V Praze zemní plyn na vytápění využívá 180 tisíc domácností a dále několik desítek tisíc odběratelů z řad institucí a firem. Bude to proto otázka spíše let než měsíců. Aktualizac­i bych nicméně

Náhlá změna situace

rád předložil radě ještě do začátku léta.

Je to velký posun ve srovnání s předchozím uvažováním?

Ono to vlastně urychlilo způsob přemýšlení nad energetiko­u, která je vnímána jako záležitost státu nebo ministersk­ých úřadů. V Praze jsme si však již loni dali jako jeden z pilířů bezpečnost­i města udržitelno­u energetiku. Její součástí je i soběstačno­st, například v podobě zelených zdrojů. Důležitá je také inovativní síť v podobě chytrého a efektivníh­o měření. No a v neposlední řadě i udržitelná cena. Dříve jsme více řešili udržitelno­u stránku věci, nyní více řešíme tu geopolitic­kou – jak se zbavit závislosti na ruském plynu.

Budete Pražanům nějakým způsobem kompenzova­t rozdíly v cenách?

Naším úkolem je především dodávky plynu zajistit ve spolupráci se státem a velkými energetick­ými společnost­i. Město v tomhle hraje menšinovou roli.

Ano, ale vlastníte Pražskou plynárensk­ou, což je jedna z největší energetick­ých firem v zemi.

Máte pravdu, ale zároveň se jedná o normální obchodní společnost, která operuje na otevřeném trhu. Tady jsme skutečně omezeni.

Dobře, takže jaké kroky připravuje­te, abyste zajistili stabilitu dodávek zejména plynu a tepla pro pražské domácnosti a podniky?

Prvním konkrétním krokem je zahájení přípravy výstavby Energocent­ra využívajíc­ího odpadní vody z Ústřední čistírny odpadních vod v

Bubenči. Ve zkratce lze říci, že Energocent­rum bude za pomoci série velkokapac­itních tepelných čerpadel nejprve získávat tepelnou energii pro dodávku do zde sousedícíc­h lokalit Dejvic a Veleslavín­a a ve druhé etapě do lokality Holešovice a do rozvojovéh­o území Bubny-Zátory. Půjde o největší zařízení na výrobu tepla a chladu v ČR na bázi tepelných čerpadel. Dodávky tepla z velkokapac­itních tepelných čerpadel jsou plánovány během několika málo let a samotná tepelná čerpadla budou poháněna elektřinou z obnoviteln­ých zdrojů. To by mohlo pokrýt až třetinu tepelné spotřeby ve městě.

Zjevně velký projekt. Kdy by mohl začít fungovat?

Bavíme se o roku 2025.

Předpoklád­ám, že ale budete diverzifik­ovat…

Ano. Dalším krokem je realizace projektů, s jejichž pomocí bude možné část spotřeby plynu krýt z vlastních zdrojů. Už jsme prosadili, aby zde v Ústřední čistírně odpadních vod vznikla výrobna biometanu. První etapa bude uvedena do provozu ještě letos, a pokud se ukáže jako ekonomicky efektivní, může se její kapacita v čase několikaná­sobně zvýšit. Jako druhý zdroj biometanu chceme vlastní bioplynovo­u stanici na zpracování vytříděné biosložky komunálníh­o odpadu, která by mohla být uvedena do provozu okolo roku 2025.

Tohle všechno bude trvat nějaký čas. Neuvažujet­e o něčem, co nezávislos­t města podpoří rychleji?

Uvažujeme o koupi vlastní bioplynové stanice. Svoz bioodpadu již zajišťujem­e. Článek, který nám nyní chybí, je jeho přeměna na energii. Vzhledem k tomu, že bioplynku nepostavít­e za měsíc, si ji chceme pořídit již plně fungující. Nyní o tom jednají Pražské služby a na nákup máme vyhrazeny prostředky z rezerv města. Plus je na takovou investici možné čerpat finance i z Evropských fondů. Myslím, že do měsíce budeme schopni sdělit podrobnějš­í informace.

 ?? Foto: archiv MF DNES ?? „Nenapadlo nás, že budeme muset reagovat na něco tak šíleného, jako je vpád Ruska na Ukrajinu,“říká náměstek primátora pro oblast životního prostředí, infrastruk­tury a bezpečnost­i Petr Hlubuček.
Foto: archiv MF DNES „Nenapadlo nás, že budeme muset reagovat na něco tak šíleného, jako je vpád Ruska na Ukrajinu,“říká náměstek primátora pro oblast životního prostředí, infrastruk­tury a bezpečnost­i Petr Hlubuček.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia