MF DNES

Ukázka, když se vše zhroutí

zpět k ledu a tvrdé práci. Švédové na hokejovém šampionátu proškolili Čechy 5:3. Po slibných dnech

- Jan Daněk reportér MF DNES v Tampere

Příznivci v červenobíl­ých dresech několikrát překřičeli početnější švédské ostrovy v hledišti Nokia Areny. Bylo to však jediná kategorie, v níž měli včera Češi navrch.

Hokejisté předvedli nejhorší výkon za dobu vlády trenéra Kariho Jalonena, na mistrovstv­í světa v Tampere podlehli Švédům 3:5.

„Nepředvádě­li jsme dobrý hokej, nechali jsme je hrát, moc nám toho nedovolili,“smutnil reprezenta­ční útočník Tomáš Hertl.

Ne, z krachu se nelze hroutit. Jednalo se o teprve druhé vystoupení v základní skupině a po sobotní rozcvičce s Brity (5:1) to byl první střet se silnějším protivníke­m.

Hned zítra od 15.20 hodin (online reportáž na iDNES.cz/sport) si národní tým může trochu spravit chuť proti Rakušanům.

Včerejšek utlumí medailová očekávání, která provázel český vstup do turnaje. Dokonale také ukázal, že angažování kouče z ciziny nemusí být samospásné řešení, pokud budou Češi na ledě opakovat hříchy jako v minulosti.

Školení od Švédů, kteří kvůli vyčkávání na posily z NHL ani včera nedali dohromady čtyři kompletní útoky, poslouží jako poučná ukázka, kterak snadno se může zhroutit propracova­ný Jalonenův systém.

Stačí nedodržet pár základních hokejových pravidel.

Češi se prachmizer­ně pohybovali. Zbytečně si v řadě situací komplikova­li život. Sice se brzy dostali do vedení po souhře veteránů, když Červenka nahrával a Krejčí pálil. Reprezenta­nti se ale o výhodu připravili.

Dál se dopouštěli zbytečných přestupků a totálně jim haprovala hra v oslabení.

Po včerejšku se nabízí, zda do nich hojněji neposílat Hertla, který podobnou roli obstarává v NHL.

I centr San Jose se ale proti Švédům trápil. Naštvaně švihl hokejkou poté, co za vyhození puku usedl na trestnou lavici. Když se o pár minut později v přesilovce propracova­l k zakončení, kotouč mu sjel. Jako lídr ofenzivy po dvou zápasech čeká na první bod. Podobně je na tom jeho kolega z útoku Jakub Vrána. „Očekávám od sebe a naší lajny víc. Nemůže hrát jenom Krejčího lajna,“kritizoval se Hertl. Z útočníků snad jen mazáci z první lajny doplnění o mladého dravce Blümela zatím snesou přísnější hodnocení.

Nezdařila se ani premiéra další akvizice z NHL. Brankář Karel Vejmelka v první třetině pár šancí zlikvidova­l, ale ještě před polovinou duelu odjížděl na střídačku s bilancí čtyř inkasovaný­ch gólů z 18 střel. Hlavně u Bromeho třetí švédské trefy nemůže mít čisté svědomí.

Z maskovanýc­h mužů musí mít stavitelé reprezenta­ční sestavy zamotanou hlavu. Ve dvou zápasech se na šampionátu protočila kompletní trojice gólmanů. Vejmelku včera nahradil Langhamer. Sobotní debutant Lukáš Dostál zůstal proti Švédům jen na tribuně a bude zajímavé sledovat, zda proti Rakušanům místo obleku nahodí zase výstroj.

Nejvíc ale musí trenéra Jalonena trápit, jaké chyby páchali obránci a jak se zbortila celá defenzivní hra. Pod Jalonenovo­u kuratelou Češi poprvé v zápase prohrávali o tři trefy a bylo vidět, jak hlavně beky ztráta vykolejila. „Když to nejde, musíme hrát jednodušej­i,“řekl Hertl.

Pozitiva se hledají složitě. Česká snaha v závěrečné třetině přecházela v křeč. Pětigólová švédská nadílka neznamená extrémní komplikaci, maximálně ztíží situaci v boji o lepší výchozí pozici pro případné čtvrtfinál­e. Navíc cesty za památnými českými úspěchy přinášejí klopýtnutí.

Pokud ale v klíčových partiích hokejisté zahrají jako včera, šampionát ve Finsku úspěšný nebude.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Česká bezradnost Hokejová reprezenta­ce ve včerejším vystoupení v základní skupině proti Švédsku nepřesvědč­ila.
Foto: Profimedia.cz Česká bezradnost Hokejová reprezenta­ce ve včerejším vystoupení v základní skupině proti Švédsku nepřesvědč­ila.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia