MF DNES

Posily z NHL na poslední chvíli. Kdo doplní tým?

- Robert Rampa reportér MF DNES v Tampere

Mnoho týdnů si čeští hokejisté působící v Evropě zvykali na detailisti­cký systém kouče Jalonena. I útočník Detroitu Jakub Vrána přiznává, že souznít s ním vyžaduje trpělivost a úsilí. Přesto vedení reprezenta­ce zkusí povolat na turnaj do Finska posily z NHL.

Jistý je příjezd obránce Michala Kempného. Žádaný David Pastrňák není zcela zdravý. A pak se nabízejí pracanti David Kämpf, Tomáš Nosek či Radek Faksa.

Nemělo by hrozit radikální nabourání celku, jelikož nedorazí všichni.

Trenéři by rádi hráli na osm obránců a Kempný doplní současnou defenzivu. Koučům příliš nevadí, že od ledna sehrál za Washington jen třináct zápasů a často seděl na tribuně jako zdravý náhradník. Cení si ho více než mistra extraligy Davida Musila, který letí domů.

„Víme, že Michal toho teď moc nenahrál, ale je zdravý, bruslivý, potřebujem­e hráče na oslabení,“řekl asistent trenéra Libor Zábranský.

Kempný dorazí dnes odpoledne, v ideálním případě naskočí už zítra proti Rakušanům.

Na soupisce zbývají ještě dvě místa pro útočníky. Velké téma je Pastrňák. Není stoprocent­ně zdravý, ale reprezenta­ci by nepochybně posílil. Záleží na postoji Bostonu.

Kam s ním? Sedl by si s Hertlem a Vránou, který by se mohl přesunout na oblíbenějš­í levé křídlo? Hrozilo by, že by si dva ryzí střelci překáželi.

Zřejmě by tak zamířil k Červenkovi s Krejčím místo Blümela, byť tahle trojka prokazuje sehranost.

Další možnosti reprezenta­ce zkoumá u Kämpfa a Noska pro třetí či čtvrtou formaci. Volný by mohl být i Faksa, jehož Dallas hrál v noci na dnešek sedmý zápas proti Calgary (více na iDNES.cz/hokej).

Okysličení univerzále­m Noskem by jistě neuškodilo. Na oslabení se specializu­je Kämpf v Torontu a velkou pomoc by přinesl i mohutný Faksa, jenž v play off exceluje s úspěšností na vhazování 61 procent.*

Faksa přilétal na rozběhnuté mistrovstv­í už dvakrát. V Moskvě 2016 ho kouč Vůjtek upřednostn­il před Hemským, o tři roky později na něj dvě kola play off NHL čekal i Říha.

Velkou euforii vzbudili Pastrňák s Krejčím v roce 2018, když společnými silami krátce po příletu zdolali Rusko.

I teď mohou krajané ze zámoří reprezenta­ci náramně posílit a oživit.

Ovšem bude naprosto klíčové, aby věděli o svých úkolech a co nejdříve navnímali principy Jalonenova soudržného systému.

„Pokud by nějaký hráč roli nepřijal, nemůže tady být. Podle toho jsme také hráče vybírali,“ujistil Zábranský.

 ?? Foto: ČTK ?? Michal Kempný letí do Tampere
Obránce Washington­u by mohl nastoupit už zítra proti Rakousku.
Foto: ČTK Michal Kempný letí do Tampere Obránce Washington­u by mohl nastoupit už zítra proti Rakousku.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia