MF DNES

„Vracím se domů.“Rusové ho rozstřílel­i

Na Ukrajině objevili tělo českého dobrovolní­ka, který pomáhal převážet válečné uprchlíky do bezpečí

- Václav Janouš reportér MF DNES

Červený sedan Renault Scénic s českou espézetkou je úplně rozstřílen­ý. Kulky prolétly čelním oknem, prostřelil­y boční dveře, sedačku i hlavovou opěrku. V autě je kaluž zaschlé krve a celé auto vypadá, jako by je ještě zválcoval tank. Uvnitř leží techničák a obrázek Panny Marie. Vedle něj jedna teniska. Přesně taková, jakou nosil padesátile­tý Tomáš.

Naposledy volal 2. března

Český dobrovolní­k, který vyrazil po vypuknutí války pomáhat na Ukrajinu. V renaultu se vracel zpět do Česka za rodinou, když jej na silnici u Kyjeva přepadli Rusové.

Jeho tělo i s doklady teď vyhrabali Ukrajinci z masového hrobu. Jde o prvního Čecha, který zemřel ve válce na Ukrajině.

Byla středa 2. března, přesně 13.20 hodin, když se Čech Tomáš naposledy přihlásil přes mobil. Chvíli předtím volal svému dispečerov­i, že se vrací do Čech a v pondělí přijde do práce. Jezdit. Tomáš byl profesioná­lní řidič kamionu a autobusu. Když začala válka, na nic nečekal a jel pomáhat na Ukrajinu. Vozit lidi do bezpečí. Nejprve pendloval mezi ukrajinsko–polskou hranicí a Lvovem, pak příbuzným řekl, že jede do Žitomiru, města na tři čtvrtě cesty do Kyjeva. Ve skutečnost­i pomáhal právě v okolí Kyjeva, v místech, která v té době už ovládaly ruské jednotky.

Naposledy před cestou přespal u lidí ve vesnici Byšiv, kterou vyplenili Rusové. Odsud zamířil na dálnici na Lvov. Po cestě zřejmě narazil na ruské jednotky, otočil se a chtěl silnici objet ze severu, okolo městečka Makariv. A tam narazil na další vojsko a tanky a stejně jako po desítkách dalších aut, i po tom jeho začali Rusové střílet. Ukrajinci pak po okolí v autech i v lesích našli 133 mrtvých civilistů, z nichž drtivá většina chtěla odjet směrem na západ. Tomáš však mezi nimi nebyl. U lesa zůstalo jen jeho rozstřílen­é auto.

Tomášovo rozstřílen­é auto shodou okolností nafotili reportéři serveru Voxpot, kteří se zhruba o hodinu a půl později než on dostali na stejném místě pod palbu.

Rychlým vycouváním se jim podařilo uniknout a přežít, když jejich auto prostřelil­a jen jedna kulka. I tak podle videa, které při útoku natočili, šlo o velmi dramaticko­u situaci a velmi nebezpečné místo.

Tělo v hromadném hrobě

Ukrajinská policie včera oznámila, že nalezla masový hrob u města Makariv, v němž bylo právě i tělo do té doby pohřešovan­ého Čecha.

Podle informací MF DNES byl hrob zhruba dvacet metrů od polní prašné cesty, na okraji zvláčeného pole, kde bylo už zdálky vidět, že v poli někdo čerstvě kopal. Nacházel se zároveň padesát metrů od obydlených domů na okraji pole, které je oplocené betonovými železniční­mi pražci v místě, kde začíná růst husté křoví. Rusové tu měli pozici dlouhodobě. Svědčí o tom i množství odpadků, které tu po sobě nechali.

„V jámě byla těla tří mužů včetně cizince. Mrtvé okupanti stříleli do různých částí těla. Dva lidé byli zabiti ranou do hlavy, jeden člověk do břicha. V hrobu se nalezly i doklady českého občana,“uvedl šéf tamní policie Andrij Nebytov.

V případě mrtvého Čecha odhalili Ukrajinci jeho totožnost okamžitě. Měl u sebe řidičský průkaz. Komu patří další dvě těla, není zatím jasné. Nicméně i tito mrtví byli podle oblečení civilisté, nikoliv vojáci. Pravděpodo­bně to byli místní obyvatelé.

Hrob, kam Rusové pohřbili tři muže, ještě Putinovi vojáci zaminovali. Ukrajinští pyrotechni­ci v něm nalezli ruční granát F1. Od něj natáhli drát, chcete–li lanko, o které kdyby někdo zavadil, granát by odjistil a ten vybuchl. Právě tento granát – přezdívaný citronka nebo ananas – díky svému žebrování zabíjí a zraňuje do velké vzdálenost­i.

Nejčastěji je účinný na vzdálenost třicet až padesát metrů, ale velké střepiny mohou zabíjet i 200 metrů daleko.

Pracoval jako řidič

Ukrajinci nalezli ve stejný den i další hrob, u obce Rakivka, ve kterém byl pohřben mimo jiné místní bývalý policista-operativec, který byl už v civilu. Okolo Rusů se vypravil do lesa pro dříví, ti jej zajali, svlékli donaha a zastřelili.

„To je další skutečnost, která potvrzuje, že ruská armáda unášela lidi. Na těle nebožtíka našli kriminalis­té stopy po mučení. Jasně byla zaznamenán­a i přítomnost střelných poranění v trupu,“komentoval náčelník Nebytov. Tomáš, kterému by letos bylo padesát let, pracoval na Ukrajině už před válkou jako řidič kamionu. V Česku po něm podle ukrajinské policie zůstala manželka a bratr.

Právě manželka po něm pátrala od první chvíle, kdy se Tomáš z Ukrajiny přestal ozývat. Psala i novinářům z webu Voxpot, kteří jeho auto nafotili a byli na stejném místě pod palbou. Následně jim vysvětlova­la, že Tomáš měl vždy snahu komukoliv pomáhat. „Byl to hodně rodinný typ. Když slyšel o tom, co se

Když slyšel o tom, co se tam lidem a jejich dětem děje, tak to prostě nevydržel.

tam lidem a jejich dětem děje, tak to prostě nevydržel,“řekla novinářům manželka Simona.

Ta nyní spolu s ministerst­vem zahraničí řeší převoz těla do České republiky. „Informoval­i jsme rodinu, jsme s ní v kontaktu a poskytujem­e jí konzulární služby, které mohou být spojené s případnou repatriací. Po dohodě s rodinou ale žádné další detaily nemůžeme sdělovat,“řekla mluvčí českého ministerst­va zahraniční­ch věcí Lenka Do.

 ?? ??
 ?? Foto: ČTK ?? Na hlídce Ukrajinští vojáci patrolují ve znovudobyt­é vesnici u Charkova. I hromadný hrob s Čechem se našel na území, které ukrajinská armáda sebrala Rusům.
Foto: ČTK Na hlídce Ukrajinští vojáci patrolují ve znovudobyt­é vesnici u Charkova. I hromadný hrob s Čechem se našel na území, které ukrajinská armáda sebrala Rusům.
 ?? Foto: Archiv Foto: Archiv ?? Pohled z výšky Snímek téhož místa z dronu. Hrob se nachází na kraji pole.
Foto: Archiv Foto: Archiv Pohled z výšky Snímek téhož místa z dronu. Hrob se nachází na kraji pole.
 ?? ?? Hrůzný nález Ukrajinští policisté si prohlížejí hromadný hrob u Makarivu, kde ležel i Čech.
Hrůzný nález Ukrajinští policisté si prohlížejí hromadný hrob u Makarivu, kde ležel i Čech.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia