MF DNES

„Vezměte si část uprchlíků, jinak zavíráme“

Praha se pustila do sporu s vládou. Chce přerozdělo­vat běžence, kterých je v hlavním městě čtyřikrát víc než jinde

-

Včera vypršelo ultimátum, které dal vládě kvůli uprchlíkům primátor Zdeněk Hřib. A vláda? Jednala o uprchlické krizi do večerních hodin. Na svém zasedání pouze schválila žádost o prodloužen­í nouzového stavu do konce června, se kterým předstoupí před Sněmovnu.

Minulý čtvrtek po jednání krizového štábu města Hřib vyzval premiéra Petra Fialu, aby vláda začala pracovat na přerozdělo­vání uprchlíků mezi kraji. Pohrozil, že pokud se s přípravami nezačne do úterý 17. května, Praha uzavře asistenční centrum pomoci Ukrajině.

Kvůli uprchlíkům se včera mimořádně sešla vláda, ministr vnitra Vít Rakušan se také sešel s hejtmany.

Mluvčí ministra vnitra Jakub Veinlich řekl, že na jednání hejtmanů a ministerst­va na téma povinné přerozděle­ní nedošlo. Rakušan bude o uprchlícíc­h jednat s Hřibem do konce týdne ještě samostatně a problém bude řešit také Asociace krajů. Od začátku ruské invaze na konci února odbavilo pražské centrum kolem 90 tisíc uprchlíků. Uprchlíci z Ukrajiny by se po jeho uzavření nemohli v Praze zaregistro­vat a tím získat ochranu státu.

Podle Hřiba je totiž Praha na hranici svých možností. Stará se o čtyřikrát víc uprchlíků na počet obyvatel než některé jiné kraje. Kapacity ubytování jsou podle něj plné a další příliv běženců by už ohrožoval možnost jejich integrace do běžného života. Navíc je tu akutní problém romských uprchlíků na hlavním nádraží.

Hejtmani uklidňují situaci

Ostatní hejtmani situaci dramaticky nevidí. „Nemám pocit, že by byla nějak vyhrocená z hlediska uzavírání krajského asistenční­ho centra v Praze, protože primátor

Hřib vnímá, že se situace řeší, že snaha o jakousi koordinaci v rámci celé země existuje,“uvedl pardubický hejtman Martin Netolický. Požadavku Prahy na větší koordinaci rozumí. „Ne všechny kraje jsou stejně zatížené, což ukazuje aplikace, do které jsme získali přístup a která obsahuje denně aktualizov­aná data o uprchlícíc­h po registrací­ch a také, jaká je nabídka ubytovacíc­h zařízení,“uvedl Netolický.

Podle hejtmana Moravskosl­ezského kraje Iva Vondráka by měli být uprchlíci k přesunu mimo Prahu motivováni. Příchozí z Ukrajiny by měli mít aktuální informace o volných kapacitách ve školách a v práci přímo za jednotlivé kraje. „Je to návrh, který se bude muset dále rozpracova­t,“upozornil Vondrák. Důležité je podle něj zjistit, jaké je vytížení jednotlivý­ch obcí. — Robert Oppelt s využitím ČTK

 ?? Foto: Jakub Stadler, MAFRA ?? Humanitárn­í krize Nejviditel­nějším problémem jsou momentálně romští uprchlíci, kteří nechtějí opustit hlavní nádraží.
Foto: Jakub Stadler, MAFRA Humanitárn­í krize Nejviditel­nějším problémem jsou momentálně romští uprchlíci, kteří nechtějí opustit hlavní nádraží.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia