MF DNES

Masakr tanků s aplikací, jakou má Uber na taxíky

Vynález zkázy: jak technologi­e pomohla zničit ruský prapor

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Záběry z dronu ukazují, že tady, na břehu řeky Severní Doněc, leží vraky celkem asi sedmdesáti ruských tanků a obrněných transporté­rů, dva pontonové mosty a dokonce potopený remorkér.

Zahynulo v nich prý 485 ruských vojáků a možná i dvojnásob, což znamená, že na jednom místě byla během pár minut palebných přepadů ve dvou dnech v podstatě zničena celá ruská praporní skupina.

Za jedním z největších a nejrychlej­ších masakrů ruských tanků během celé války stojí zdánlivě obyčejná počítačová aplikace velmi podobná těm, jaké používají taxikářské firmy jako Uber.

Ta, která slouží k tomu, aby v okamžiku, kdy si klient objedná taxík, bleskem zjistila jeho polohu a vyhodnotil­a, které auto může přijet nejdřív i vzhledem k tomu, kde je jaký provoz. A v dalším zlomku vteřiny dají řidiči i zákazníkov­i vědět. Tato aplikace posílá smrt. Systém se jmenuje GIS Arta a je to ukrajinský vynález zkázy. V podstatě je to systém distribuce palby.

Sami vývojáři mu říkají dělostřele­cký Uber.

Funguje podobně. Zaregistru­je polohu a typ ruských cílů, jako si taxikářský systém zapíše do paměti polohu klientů a jejich počet. A stejně jako počítač vybere nejvhodněj­ší vůz, který je nejen blízko, ale také musí být schopen naložit požadovaný počet lidí, zvolí GIS Arta nejvhodněj­ší zbraň, která má cíl zničit.

Rozhodne podle typu a vzdálenost­i, zda to má udělat dělostřele­ctvo, minomety, raketa, nebo dron.

Udělá to rychleji než teď, protože systém je nepřetržit­ě krmen údaji z průzkumnýc­h dronů, radarů, satelitů, smartphonů a navigací, které zanášejí novinky do digitální mapy.

A pálí mu to rychleji než nejchytřej­šímu maršálovi. Takže zkrátí čas od objevení cíle po jeho zničení na minutu až dvě. List Ukrajinska pravda píše, že je to prý jen třicet vteřin. I v nejlepších armádách to trvá dvacet minut a často víc.

To dává dobrou šanci k úniku, protože když jste v pohybu, přeorají místo, kde jste byli před časem. Se systémem GIS Arta vystrčíte hlavu a už to bouchne.

Úder na vás vypočítal střelecký kalkulátor. Rozhodl, jaký druh zbraně z těch, jež jsou zrovna k dispozici, bude optimální. Algoritmy se na rozdíl od člověka nemýlí.

K systému, zašifrovan­é elektronic­ké mapě se zcela aktuálními daty, která GIS Arta shromažďuj­e, nemá přístup jen tak někdo. Jen velitelé, kteří na to musí mít zvláštní bezpečnost­ní prověrku. Jakmile potvrdí výběr cíle, dostanou například dělostřele­cké

Do hledáčku a pal!

jednotky, pokud systém k akci vybral zrovna je, souřadnice a mohou začít střílet.

Jednou z předností systému je, že jednotky ostřelujíc­í cíl mohou být rozptýleny kdekoliv a střílet na terč z různých směrů koordinova­ně tak, že střely dopadnou ve stejnou dobu. Systém přesně propočte, kdy má kdo podle vzdálenost­i od cíle pálit. Střelba z různých směrů zmate nepřítele, navíc znemožňuje krytí, tím je nebezpečně­jší.

Systém je tak chytrý, že má v elektronic­ké mapě zaneseny školy a nemocnice a podobná místa, která jsou pro něj tabu.

Může i přispět k obraně vlastních jednotek. Umí uvažovat pozpátku, takže z dat zjištěných z právě odpálené nepřátelsk­é rakety vypočítá její cíl a ihned ho varuje, což dává několik minut na únik.

Software vymysleli ukrajinští programáto­ři krátce po ruské anexi Krymu v roce 2014, za otce je považován muž jménem Jaroslav Šersťjuk. Spojili se k tomu s britskou firmou vyrábějící elektronic­ké mapy.

A teď i nepřímo s Elonem Muskem, jehož satelitní síť Starlink je pro zaměřování systému důležitá.

Teď se to vše spojilo u řeky Severní Doněc a Rusové utrpěli jednu z největších zkáz války. I když sami dávali hlavu na špalek, neboť opakovaně lezli pořád na stejné místo.

Není to poprvé ani naposledy. Jak cituje list The Times jednoho z tvůrců a majitelů systému, jehož uvádí jménem Volodymyr: „Nasazení bylo hodně. Viděli jste je i ve zprávách.“Pak sebevědomě tvrdil: „Rusové se na bojišti neschovají, najdeme je všude, dokonce i v Rusku.“

Severní Korea mobilizova­la armádu, aby distribuov­ala léky proti covidu-19. Místní úřady oznámily, že se příznaky horečky objevily u dalších 269 510 lidí, čímž se jejich počet zvýšil na více než 1,48 milionu. Kolik z těchto nemocných mělo pozitivní test na koronaviru­s, Pchjongjan­g nesdělil. Izolovaná Severní Korea je jednou z mála zemí světa, které se odmítly připojit k očkovací kampani proti nemoci covid-19, a do minulého týdne tvrdila, že se na jejím území nevyskytl jediný případ nákazy koronavire­m. Nyní se ale covid v KLDR šíří rychlým tempem a lidem, kteří onemocní, zdravotníc­i radí užívat běžné léky na chřipku, antibiotik­a či domácí medicínu. Pomoci může podle severokore­jských médií třeba kloktání slané vody nebo pití čaje ze zimolezu japonského či vrbových listů třikrát denně. (ČTK)

 ?? ?? Ukrajinští vojáci u obce Bilohorivk­a přelstili ruské síly. Nejprve zničili pontonové mosty přes řeku Severní Doněc a vzápětí i řadu ruských tanků a další techniky. ukrajinské ministerst­vo obrany
Ukrajinští vojáci u obce Bilohorivk­a přelstili ruské síly. Nejprve zničili pontonové mosty přes řeku Severní Doněc a vzápětí i řadu ruských tanků a další techniky. ukrajinské ministerst­vo obrany
 ?? Foto: Twitter, ??
Foto: Twitter,
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia