MF DNES

Rusové pálili v Sýrii rakety na izraelská letadla

-

Ruská armáda v Sýrii poprvé použila své protiletad­lové rakety S-300 proti izraelským letadlům. Oznámila to izraelská televize. Izrael na syrském území útočí na cíle Íránu a jeho libanonské­ho spojence Hizballáhu. Izrael tyto útoky odůvodňuje snahou zamezit Hizballáhu vyzbrojova­t se íránskými zbraněmi a přibližova­t íránské pozice v Sýrii k izraelské hranici. Rusko, které je spojencem Damašku

JERUZALÉM

a má v Sýrii své vojáky, dosud těmto operacím nebránilo.

Izraelský televizní kanál 13 bez uvedení zdroje oznámil, že při pátečním izraelském útoku v syrské provincii Hamá Rusové vypálili na izraelská letadla rakety S-300. Podle televize to může znamenat zásadní obrat ve vztahu Moskvy k Izraeli.

Při pátečním útoku v Hamá přišlo o život nejméně pět lidí a sedm bylo zraněno. Oběti jsou z jednotky protivzduš­né obrany, která na izraelská letadla vypálila několik střel, z nichž žádná stroje nezasáhla.

Kromě této jednotky ale palbu zahájily i baterie S-300 ve chvíli, kdy se izraelské stroje obracely zpět. Podle televize baterie obsluhují ruští vojáci a bez jejich souhlasu nemohou být střely použity.

Izraelská média včera uvedla, že pokud se informace potvrdí, jde pro Izrael o znepokojiv­ý vývoj v Sýrii.

Izrael tam od začátku syrské války provedl několik set náletů hlavně na cíle spojené se zbraněmi určenými Íráncům a Hizballáhu.

Izraelská armáda informaci o použití ruského systému nekomentov­ala a podle televize není zřejmé, zda šlo o jednorázov­ou operaci, nebo o projev změny ruské pozice vůči Izraeli. Aniž se zmínil o pátečním incidentu, ministr obrany Benny Ganc v pondělí řekl, že se Izrael nenechá zastrašit a bude Íránu nadále bránit v dodávkách pokročilýc­h zbraní do Sýrie.

Server The Times of Israel připomíná zhoršení rusko-izraelskýc­h vztahů kvůli Ukrajině. Izrael se původně snažil zůstat ke konfliktu nestranný, ale nedávno se začal vyjadřovat kriticky na adresu Ruska, když vycházejí najevo krutosti páchané Rusy na Ukrajině. K napětí přispěly také antisemits­ké výroky šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia