MF DNES

Čína už není jen cílem investic

Západ se stále větším podezřením sleduje ekonomický vzestup Číny. Ta už dávno není cílem investic do levné práce, naopak sama masivně investuje. A pokud nemá Evropu „přejet“, musí se starý kontinent nad sebou rychle zamyslet.

- Ilona Švihlíková ekonomka

Některá klišé mají tuhý život. V našem evropském prostoru se dlouhodobě podceňoval růst a pozice řady asijských zemí ve světové ekonomice.

Nejde jen o Čínu, ale také o Indonésii, kterou skutečně nelze nahlížet jen optikou výroby palmového oleje. Indonésie dnes patří k největším velmocem zpracovate­lského průmyslu, která se usilovně snaží šplhat po žebříčku přidané hodnoty a počíná si při tom efektivněj­i než Česká republika.

Vrátíme-li se k Číně, ta už také dávno není v pozici země, která milostivě žádá o příliv zahraniční­ch investic. Pokud se podíváme na statistiku, tak HDP na obyvatele v říši středu se blíží 12 000 amerických dolarů na obyvatele, zatímco v porovnatel­ně lidnaté Indii je to jen něco přes 2 000 dolarů.

Čína je stále atraktivně­jší jako bohatnoucí trh, což odpovídá i jinému typu investic. Budou to nutně stále méně ty, které stojí na levné práci – pro ty tu jsou země jako Laos či Bangladéš. Koneckonců čínská strategie vyjádřená v heslu „Made in China 2025“dobře ukazuje, jak má země svou růstovou a modernizač­ní cestu promyšleno­u.

Platí ovšem, že žádná hospodářsk­á strategie se nemůže odehrávat ve vzduchoprá­zdnu. Již před vypuknutím pandemie tlačil americký prezident Donald Trump na návrat řady výrob usídlených v Číně – eventuálně jinde v této nejvíce industrial­izované oblasti – zpět do USA. Tomuto jevu, návratu výrob do mateřských zemí, říkáme reshoring.

Může být povzbuzen politickou „motivací“, ale zásadní roli hrají technologi­e. Pokud je možná automatiza­ce a levná pracovní síla přestává být dominantní výhodou, pak se reshoring může stát jednou z možností.

Od globalismu k regionalis­mu

Je patrné, že pandemie (a hned po ní následujíc­í válka na Ukrajině) vedly k přehodnoco­vání globalizač­ních strategií ve větší míře, než tomu bylo po Velké recesi po roce 2007. Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD) vyprofilov­ala několik trendů, které se budou prolínat následujíc­ími roky. Reflektují kombinaci problémů s dlouhými komplexním­i řetězci, masivní zdražení kontejnero­vé přepravy i nové technologi­e, které umožňují větší lokální ukotvení výroby. Typickým případem je aditivní produkce – tedy výroba pomocí 3D tisku.

Zkracování výrobních řetězců neboli posílení spíše regionální­ho než globálního propojení je také jedním z trendů, které UNCTAD předjímá. V této souvislost­i stojí za to připomenou­t, že začátkem tohoto roku vstoupila v platnost největší obchodní dohoda světa RCEP (Regional Comprehens­ive Economic Partnershi­p), která zahrnuje země, jež mají jinak poněkud problémově­jší vztahy – od Číny přes Austrálii po Vietnam či Japonsko.

Ta byla iniciována zeměmi jihovýchod­ní Asie (ASEAN), kam patří i výše zmiňovaná Indonésie. Tyto státy jsou úzce propojeny s Čínou a jejími řetězci, takže tvoří velmi významný příklad regionaliz­ace.

O pozici země ve světové ekonomice hodně řekne to, zda je zemí přijímajíc­í investice, nebo i aktivně investorsk­ou. Čínské iniciativy spojené s tzv. politikou „Jednoho pásma, jedné stezky“ukazují, že pozice Číny jako země aktivně investorsk­é posiluje. Nedávno jsme zaznamenal­i jednání mezi Čínou a Argentinou, přičemž tato latinskoam­erická země, největší světový producent sóji, se právě stala součástí „Jednoho pásma, jedné stezky“.

Hodí se pohled na statistiku, opět se nabízí UNCTAD a jeho World Investment Report. Nejčerstvě­jší čísla máme z roku 2020. I s vědomím, že se jednalo o pandemický rok, je patrné, že pro příliv přímých zahraniční­ch investic byly nejatrakti­vnější hostitelsk­ou zemí USA následovan­é Čínou, Hongkongem, Singapurem a Indií.

Vzestup, jenž budí závist

Co se investován­í v zahraničí týká (ať již v podobě tzv. investic na zelené louce, či fúzí a akvizic), Čína se opět nachází na prvních místech a soutěží s dlouhodobě aktivními investory Japonskem, USA či Německem.

Čína se za posledních čtyřicet let změnila nebývale. Ze země, která řešila doslova existenční problémy, se stala největší světovou ekonomikou (v paritě kupní síly), technologi­cky vyspělou, která je schopna investovat po celém světě.

Tento vzestup vzbuzuje u řady zemí znepokojen­í (možná je to i závist?). Řešením ovšem není pokus ji „zastavit“, ale spíše se zamyslet nad vlastními, méně úspěšnými růstovými modely a strategiem­i. Pokud nám dnes vadí, že Čína je zodpovědná za třetinu světového výstupu zpracovate­lského průmyslu, měli bychom se spíše kriticky podívat na mocenské vztahy mezi západními národními státy a nadnárodní­mi korporacem­i.

Řešením není Čínu ‚zastavit‘, ale spíše se zamyslet nad vlastními, méně úspěšnými modely.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia