MF DNES

Detektiv, záletný ortoped i falešný vrchní

Daniela Málka, ředitele redakce MF DNES

-

Skonem Josefa Abrháma odešla další osobnost, která mě z obrazovky a filmového plátna provázela dětstvím a dospíváním. Nejranější diváckou vzpomínku na Josefa Abrháma mám spojenou s televizním filmem Panenka (1980). Abrhám v kriminálce podle předlohy klasika drsné školy Eda McBaina ztělesnil detektiva Steva Carellu. Tým kriminalis­tů 87. revíru vyšetřuje smrt modelky. Svědkem vraždy je pětiletá dívenka Annie, která si v době zločinu hrála ve vedlejším pokoji s panenkou Treperendo­u. Příběh s vynikající­m obsazením je tak temný, že jsem se jako devítiletý kluk při televizní premiéře doopravdy bál.

Dávno předtím, než přišly do módy nekonečné seriály z lékařského prostředí, napsal scenárista Jaroslav Dietl Nemocnici na kraji města (1977). Protože před tímto dílem nebylo na konci 80. let úniku, utkvěl i mně v paměti Abrhámův ortoped Arnošt Blažej. Dietl v této postavě vykreslil prototyp ambiciózní­ho lékaře žijícího v honosné vile, protože se dobře oženil. Řídí stříbrnou Hondu Civic, což by chtěl tehdy každý. Kromě elegantní manželky, která neustále používá designový dřevěný telefon, má i milenku, což je – jak jinak – nejkrásněj­ší sestřička z ortopedick­ého oddělení nemocnice v Boru.

Po Nemocnici se Abrhám stejně jako mnoho dalších velkých hereckých jmen objevil i v seriálu Třicet případů majora Zemana (1978). Řada dílů této série by mohla být dobrou detektivko­u, nebýt toho, že zpracování bylo poplatné době vzniku – tedy komunistic­ké normalizac­i. Abrhám se představil ve 21. díle série jako vídeňský Čech Rudi Lorenz, který přes Českoslove­nsko pašuje východoněm­ecké vědce na Západ. V závěrečném souboji s chrabrým kriminalis­tou Janem Zemanem má navrch, ale protože je „záporák“, nemůže to pro něj dopadnout dobře. Elegantníh­o Rudiho si přesto vystřihl s takovou grácií, že by mu divák málem začal fandit.

Stejně jako fandil Abrhámově postavě v komedii Ladislava Smoljaka Vrchní, prchni! (1980). Záletný knihkupec Dalibor Vrána má rád ženy a kvůli tomuto koníčku musí platit alimenty. To ovšem leze do peněz, kterých se hrdinovi nedostává. A tak se stane falešným vrchním, který kasíruje hosty v restaurací­ch a barech vždy o chvilku dříve, než přijde skutečný číšník. Scény se zvídavým sousedem Pařízkem (Zdeněk Svěrák) jsou již po dekády legendární. „Stěrače stírají.“„Ostřikovač­e stříkají.“

Komedie Vrchní, prchni! byla jedním z mnoha filmů, pod jejichž scénářem se podepsalo scenáristi­cké duo Zdeněk Svěrák – Ladislav Smoljak a ve kterých Josef Abrhám hrál. Marečku, podejte mi pero. Pyrotechni­k v Trháku. Jára Cimrman, ležící, spící. Rozpuštěný a vypuštěný. A taky Kulový blesk. Nostalgick­á komedie z roku 1978 o „největší akci v dějinách stěhování“, v níž se Josef Abrhám coby psycholog Knotek a jeho manželka toužící po větším bydlení stanou účastníky unikátní bytové dvanáctism­ěny. I z tohoto filmu vzešly zlidovělé hlášky, to když Abrhámova hrdinu trápí paní Jechová. „Máte sklep? A mohla bych ho vidět?“„To je ale pěkná půdička. Ta se vám povedla. Tady se mi to bude věšet.“

Od roku 1961 hrál Josef Abrhám v desítkách filmových, televizníc­h i divadelníc­h rolích. Naposledy se objevil v pozoruhodn­ém seriálu Trpaslík, kde ztvárnil výraznou postavu svérázného dědečka Václava.

Do hereckého nebe odešel Abrhám 341 dní po skonu své manželky Libuše Šafránkové. Tu jsem mu v pubertě stejně jako každý druhý záviděl, nejen kvůli Popelce. Až vám někdy bude smutno, pusťte si tenhle nejslavněj­ší český herecký pár v komedii Hynka Bočana Svatební cesta do Jiljí (1983). Protože tam je úplně všechno.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia