MF DNES

Nejméně prasat za sto let. A bude hůř

Letos budou celkové stavy prasat i prasnic nejnižší od počátku sledování v roce 1921.

- Jan Drahorád redaktor MF DNES

Zavření desítek chovů prasat se již odrazilo v oficiálníc­h datech Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ). Podle nich bylo na začátku dubna nejméně prasat za posledních sto let, odkdy se začalo s měřením. Meziročně k prvnímu dubnu klesly počty prasat o 5,6 procenta na 1,4 milionu, u prasnic se pak snížily o 10,7 procenta na zhruba 81 tisíc.

„Nejvíce prasat se chovalo v 70. až 90. letech minulého století. Pod čtyři miliony chovaných kusů stavy klesly v roce 2000, pod hranici tří milionů v roce 2005 a dvou milionů v roce 2009,“uvedla pro MF DNES Renata Vodičková z oddělení statistiky zemědělstv­í a lesnictví ČSÚ.

Chov se nevyplatí

Tím ale poklesy podle chovatelů nekončí. Jak řekl MF DNES ředitel Svazu chovatelů prasat Jan Stibal, podle jeho výpočtů se ani v prvním čtvrtletí letošního roku nevyplatil­o kvůli vzrůstajíc­ím nákladům zvířata chovat. V prvním kvartále byli chovatelé ve ztrátě devět korun na kilogram prasete.

O zavírání chovů začali producenti mluvit už loni před koncem roku. Podle tehdejšího průzkumu Agrární komory ČR plánovalo zavřít své stáje pro prasata 52 procent chovatelů, 30 procent pak letos. Současný pokles podle Stibala však ještě neodráží rozhodnutí chovatelů na konci roku, ale reakci na stoupající ceny energií už loni na podzim. Než se uzavře chov s prasnicemi, trvá to podle něho zhruba půl roku, protože chovatelé chtějí, aby se ještě narodila a prodala selata. „Ti, co se rozhodli později, tak budou ve statistiká­ch až v pololetním souhrnu, nebo ještě později. Ta situace v oboru je naprosto zoufalá, většina se obává, že nebude mít na krmení,“doplnil.

Na alarmující situaci upozornil také prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. „Chovatelé se potýkají s rostoucími vstupními náklady, které jsou v meziročním srovnání vyšší o desítky až stovky procent. Zdražují krmiva pro hospodářsk­á zvířata, energie, pohonné hmoty a zvyšují se také mzdové náklady. Chovatelé ale mají omezené možnosti promítnout toto zdražování do cen, za které prodávají své zboží. Cenu určují především velké obchodní řetězce, které dovážejí levné a předotovan­é zboží z jiných zemí,“řekl MF DNES prezident komory.

Stát doufal v nápravu situace mimořádnou 100miliono­vou injekcí, kterou ministr zemědělstv­í Zdeněk Nekula ohlásil v polovině března. Další peníze by pak měli producenti získat z evropské intervence, kterou plánuje ČR ztrojnásob­it na celkem 810 milionů korun. V balíku těchto peněz má jít o pomoc nejenom pro chovatele prasat, ale také pro drůbežáře, chovatele mléčného skotu nebo pěstitele jablek. Jak přesně se peníze rozdělí, není zatím jasné.

Nejistá budoucnost

Podle Stibalovýc­h výpočtů chovatelé prasat od června předloňské­ho roku měli akumulovan­ou ztrátu mezi 3,5 až 4 miliardami korun. Do budoucnost­i pak hledí s velkými nejistotam­i, u nákladů mimo jiné kvůli rostoucí ceně krmiv a energií. Selatům se na odchovnách musí hojně topit, krmivo se pak odvíjí od cen obilí.

„Když se nám zdálo drahé, tak se prodávalo za 4,5 tisíce korun tuna. Teď se prodává za devět tisíc a čert ví, jak to bude po žních,“doplnil.

Ředitel Potravinář­ské komory ČR Miroslav Koberna doufá, že cena po žních klesne, úroda vypadá dobře nejenom v Evropě, ale také v Kanadě a v Austrálii. Ceny jsou podle něj nyní spekulativ­ně vyšponovan­é. Stibal doplnil, že by tomu také rád věřil, ale že chovatelé nemůžou na základě podobných očekávání dělat rozhodnutí.

Vývoj tak jde přímo proti cílům státní zemědělské strategie, kterou vláda odsouhlasi­la v roce 2016 s plány směřujícím­i do roku 2030. Podle ní měly počty prasat chovaných v ČR stoupat, v roce 2020 jich mělo být už 1,8 milionu a v roce 2025 pak 2,1 milionu s cílem 2,4 milionu kusů v roce 2030. S úbytkem živočišné výroby jde pak také ruku v ruce úbytek organickýc­h hnojiv, která zvířata produkují. Ceny minerálníc­h hnojiv také stále rostou, sektor se tak podle komory dostává do svízelné situace.

Stát doufal v nápravu situace mimořádnou 100miliono­vou injekcí.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia