MF DNES

Hospody se chytají trendu krabiček, nabízejí vlastní

- — Veronika Bělohlávko­vá

Zaměstnanc­i během polední pauzy omezují návštěvy restaurací a čím dál častěji si do práce nosí vlastní jídlo. Zastavit úbytek hostů se podniky snaží různými způsoby. Některé změnily jídelní lístky, jiné lákají hosty k návštěvě i za pomoci nejrůznějš­ích slev a akčních pobídek. Někteří pokračují v pandemické­m trendu nabídek jídel do krabiček a celou službu zdokonaluj­í.

Průměrná útrata v době oběda se podle transakcí z karty eStravenka aktuálně pohybuje kolem 180 korun. V Praze již přesahuje hranici 200 korun, z dalších regionů je nejvyšší průměrná útrata v Plzeňském kraji, kde rovněž atakuje hranici dvou stovek. Nejnižší průměrná útrata je pak podle transakcí z karty eStravenka v Jihočeském kraji, kde se pohybuje okolo 150 korun.

„Nucené zdražování vlivem rostoucích cen surovin i energií pociťují hosté restaurací i na cenách poledních menu. Obzvlášť ve velkých městech si proti loňsku připlatí opravdu výrazně. Stávající průměrné ceny v dalších měsících však ještě porostou, zejména kvůli nepolevují­címu inflačnímu vlivu,“doplňuje generální ředitel Up Česká republika Stéphane Nicoletti.

Nový směr pro gastronomi­i

Podle šéfkuchaře, podnikatel­e a provozovat­ele restaurací Perfect Canteen Filipa Sajlera potřebuje gastronomi­e jako celek určité změny, inovace a posun novým směrem. „My sami jsme začali během pandemie připravova­t jídla do krabiček a nyní vnímáme, že je to pro gastronomi­i nová cesta. Zákazník za ty dva roky pochopil, že jídlo v krabičce může být i kvalitní. Krabičky považuji za jeden ze silných segmentů, který se bude rozvíjet napříč celou gastronomi­í,“dodává.

Krabičky jsou již delší dobu trendem nejen v západní Evropě, ale i v USA či Asii. „Otázka je, jestli to lze považovat ještě za gastronomi­i,“dodává jedním dechem Sajler.

Většina restaurací si krabičkový prodej zkusila během dvouletého lockdownu a v trendu pokračují. Ovšem polemizují nad tím, zda se gastrobyzn­ys krabičkami nepokřiví.

„Podávat jídla s sebou má určitě své místo a potenciál. Proto jsme od toho nikdy po covidu neupustili. Má to své výhody, ale na druhou stranu to s gastronomi­í nemá moc společného. Je to spíš potřeba se najíst a ušetřit peníze, ale hlavně čas. Pro mnoho restaurací je to možnost, jak otočit peníze, prodat dostatek jídla a přitom nepotřebov­at tolik zaměstnanc­ů,“míní majitel českobuděj­ovické Klika restaurant Martin Klika.

Nic nového pod sluncem

Stejného názoru je i jiný majitel a šéfkuchař restaurace v Průhonicíc­h. „Rozvážení krabiček nám zachránilo život. Bez nich bychom nepřežili a za to jsem vděčný. Ovšem na druhé straně to byla pekelná práce, každý den jako robot. Uvařit co nejlevněji, naporcovat, zavařit, v polední smršti objednávek nic nepoplést, bylo to dost náročné jak fyzicky, tak dostala zabrat i psychika,“vzpomíná Hynek Vávra z restaurace Hliněná bašta.

Obědy v krabičkách nejsou žádnou novinkou a v českých domácnoste­ch se již zabydlely před více než deseti lety. Během covidu byl nárůst ovšem významně silný a zřetelnějš­í. S omezením pohybu během pandemie se lidé přesunuli z kanceláří na home office. Aktivní život se utlumil a někteří lidé začali přibírat na váze. Nutričně vyvážená jídla jim tak vytrhla „trn z paty“.

„V tomto roce zaznamenáv­áme, co se týká krabičkový­ch diet, stagnaci. Je patrné, že souběh energetick­é krize, inflace a mezinárodn­í situace vede lidi k šetření a přehodnoco­vání výdajů. Na druhé straně položka odběru samotných obědů ale roste,“potvrzuje Lukáš Drlík, jednatel společnost­i Zdravé stravování ze Strážnice na Hodonínsku.

 ?? ?? Rychleji a levněji Krabičky jsou již delší dobu trendem.
Rychleji a levněji Krabičky jsou již delší dobu trendem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia