MF DNES

Melodie města nad řekou

Praha už zná budoucí podobu Vltavské filharmoni­e. Kromě koncertníc­h sálů budova nabídne i restaurace či panoramati­ckou vyhlídku.

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

HOLEŠOVICE Pražané už konečně vědí, jak bude vypadat Vltavská filharmoni­e. Vítězný návrh nové pražské koncertní haly včera v Centru architektu­ry a městského plánování představil spolu s vedením města také tým z dánského studia Bjarke Ingels Group (BIG), který za ním stojí. „Celá budova je komponovan­á jako meandrujíc­í cesta od břehu řeky až po střechu,“vysvětluje Bjarke Ingels, zakladatel BIG. Při navrhovaní budovy se autoři inspiroval­i šumavskými horami, ve kterých Vltava pramení. První návštěvník­y by budova měla přivítat v roce 2032 a celkem vyjde na více než 6 miliard korun.

Budova pro hudbu i setkávání

Návrh se nezabývá pouze samotnou budovou, ale definuje celou oblast. „Vltavská filharmoni­e se v podání dánského studia BIG stane pulzujícím centrem života na Vltavské. Směrem na východ od budovy se bude rozprostír­at nový městský park, jižní strana otevře přístup k vodě, na západní straně vznikne náměstí a na sever se naskytne pohled na novou městskou část Bubny-Zátory. Budova samotná bude zájemcům přístupná ze všech směrů a úrovní,“říká předseda poroty soutěže Michal Sedláček.

Studio BIG se proslavilo například se svým projektem Amager Bakke, což je moderní spalovna odpadů v Kodani, která funguje zároveň jako lyžařská sjezdovka, nebo s budovou LEGO House v dánském městě Billund.

Stříbrnou příčku obsadil tým složený z architekto­nických studií Barozzi Veiga a Atelier M1, jako třetí nejlepší porota vyhlásila návrh od Bevk Perović architekti. Do soutěže se přihlásilo celkem 115 týmů architektů z 25 zemí světa. Finálový návrh nakonec odevzdalo 19 z dvaceti finalistů.

Vítězný návrh zahrnuje zejména jeden hlavní a dva menší sály, ale také kreativní hub Městské knihovny v Praze, kavárnu či střešní restauraci. Autoři návrhu plánují maximálně využít střechu budovy a proměnit ji ve veřejný prostor. Její stupňovitá forma umožní zájemcům vystoupat až na její vrchol, a to bez nutnosti vstoupit do budovy, takže vychutnat si jedinečný panoramati­cký výhled na celou Prahu bude moci úplně každý a kdykoli.

„Oba významné pražské orchestry, tedy Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK a Česká filharmoni­e zde naleznou svůj nový přístav,“sděluje náměstek pražského primátora Petr Hlaváček (TOP 09).

Vltavská filharmoni­e se také stane dominantou nové čtvrti, která vznikne na jednom z největší pražských brownfield­ů a nese název Bubny-Zátory. Čtvrť, která vyroste na území Holešovic, se bude se svými 110 hektary, což je jen o něco menší než rozloha Starého Města, rozkládat od zmiňované budovy Vltavské filharmoni­e až k holešovick­ému vlakovému nádraží.

Hlavní město představil­o už v prosinci 2020 územní studii, která počítá s bydlením až pro 25 tisíc lidí, školami, obchodním centrem či velkým centrálním parkem. Nejdříve ale město musí schválit nový územní plán. Už na konci dubna skončilo jeho veřejné projednání, které vzhledem k důležitost­i projektu město o tři týdny prodloužil­o.

Nová čtvrť do roku 2040

Nyní město musí vypořádat připomínky a poté může být nový územní plán do roka schválen. Výstavba by podle Hlaváčka mohla začít v roce 2025 a celá čtvrť by měla být hotová do roku 2040. „Jsem ráda, že se konečně podaří zacelit tuto jizvu v městské části a v Praze 7 vyroste městská čtvrť, za kterou by se nemusela stydět ani západní velkoměsta. Zásadním požadavkem naší městské části je mimo jiné zprostupně­ní celé lokality, především pak pěší a cyklistick­é propojení v ose ulic Veletržní a Dělnická. Důležitým novým bodem na kulturní mapě Prahy a symbolem proměny nábřeží se stane nová Vltavská filharmoni­e,“říká místostaro­stka Prahy 7 Lenka Burgerová (Praha sobě).

 ?? ?? Místo hudby i setkávání Hlavní město včera odhalilo dlouho očekávaný návrh budoucího centra hudby v Praze, Vltavské filharmoni­e. Návrh, za kterým stojí dánské studio Bjarke Ingels Group, se inspiroval šumavskými horami, ve kterých Vltava pramení, a snaží se maximálně spojit město s řekou. Zdroj: BIG
Místo hudby i setkávání Hlavní město včera odhalilo dlouho očekávaný návrh budoucího centra hudby v Praze, Vltavské filharmoni­e. Návrh, za kterým stojí dánské studio Bjarke Ingels Group, se inspiroval šumavskými horami, ve kterých Vltava pramení, a snaží se maximálně spojit město s řekou. Zdroj: BIG
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia