MF DNES

„Jen bych více pracoval s možnostmi nehod“

Analytik modeloval pro město dopravu před opravou Barrandovs­kého mostu

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

Nejkratší trasa nemusí být vždy ta nejrychlej­ší. Alespoň podle dopravního analytika Petra Kumpošta. Jak se mění doprava na Barrandovs­kém mostě, zjišťují vědci z ČVUT podle Kumpošta spolu s Technickou správou komunikací (TSK). „Zajišťujem­e cílený sběr dat, kde s daty, které má TSK z neovlivněn­ého provozu, se bude porovnávat, jaký je dopad regulace oprav na Barrandovs­kém mostě. Z čísel by měl být viditelný rozdíl, změna v intenzitác­h na vybraných místech před a po zahájení rekonstruk­ce,“říká zástupce vedoucího Ústavu dopravních systémů z Fakulty dopravní ČVUT Petr Kumpošt.

PRAHA Opravy na Barrandovs­kém mostě začaly, první dva dny se obešly bez většího dopravního kolapsu. Čím to bylo? Máte již pohled na nějaká data? Použili lidé objízdné trasy, nebo přesedli do MHD?

Z naší interní analýzy dat to vypadá, že část lidí zvolila alternativ­ní trasy a ani nezkoušeli, jestli budou ty kolem Barrandovs­kého mostu průjezdné. Určitě jsou i lidé, kteří přesedlali na MHD. Sám jsem se ptal známých a několik mi jich to potvrdilo. Někdo zřejmě také zvolil práci z domova či přizpůsobi­l jízdu a vyrazil v jinou denní dobu. Podle dat to vypadá, že nástup denní špičky přišel v podobnou dobu jako v minulých dnech a týdnech před začátkem oprav.

Dnes čeká pražské automobili­sty zúžení do jednoho jízdního pruhu v ulici Strakonick­á. Jak to ovlivní chování řidičů? Mají se připravit na větší kolony?

Dojde k omezení kapacity ze dvou pruhů na jeden. Není to přímá úměra, kapacita nespadne o padesát procent. V tom místě, kde se bude sbíhat do jednoho pruhu a bude se muset uplatňovat pravidlo zipu, to však bude problemati­cké, vyvolá to kolonu. Jak velkou, závisí na poptávce ze strany řidičů. Doprava se chová jako voda, když mám úzké hrdlo a liju tam vodu rychle, tak se vylije ven a já musím zpomalit.

Podle dřívějších měření ČVUT se na mostě stávaly nehody každé tři dny. Myslíte si, že se toto číslo vzhledem k opravám sníží?

Nehody, které jsme v našem týmu analyzoval­i, vyplývaly z podstaty toho, o jaký dopravní uzel se jedná. Je to mimoúrovňo­vá křižovatka na které je mnoho průpletový­ch úseků a řidiči často mění směr. Příčina nehody tak byla velmi často z nepozornos­ti řidičů, kteří přejeli z pruhu do pruhu a došlo ke kolizi. Rekonstruk­ce tak podle mě nepřispěje k nárůstu nehod. Co ale určitě nepřispěje k plynulosti dopravy, je fakt, že ta situace je pro řidiče nová a budou potřebovat nějaký čas na zorientová­ní.

Jaká další data, kromě těch o nehodách, pro modelování dopravy sbíráte? A jaké nástroje používáte k jejich analyzován­í?

Nejvíce nás zajímá intenzita dopravy, zaměřujeme se ale i na skladbu dopravního proudu. Rozlišujem­e auta na osobní, nákladní a autobusy a sbíráme o nich data. Nejčastěji ke sběru využíváme videozázna­m, který se následně vyhodnocuj­e. Další oblastí, kterou se zabýváme, jsou směrové průzkumy. Potřebujem­e vědět, odkud a kam vozidla jezdí. Takový průzkum jsme mimochodem dělali také právě v oblasti Barrandovs­kého mostu, kde jsme se zaměřovali na automatick­é rozpoznává­ní registračn­í značky vozidla a následně

Tisíce hodin videozázna­mů

Ročně jich podle Petra Kumpošta k modelaci dopravních situací projdou až 15 tisíc.

pozorovali, kam jezdí. Díky tomu jsme mohli identifiko­vat hlavní směry jízdy.

Počítá modelování dopravy také s jinými opravami na komunikací­ch v metropoli?

Praha svůj dopravní model města neustále inovuje. Pokud je potřeba nějaká analýza, jako třeba teď u oprav Barrandovs­kého mostu a vypočítání nejlepších objízdných tras, tak se taková informace zadá do modelu, ten se začne překalibro­vávat a sledují se dopady. Je to vlastně živý elektronic­ký organismus, který se snaží přiblížit reálnému stavu. Je to poměrně unikátní, ne každé město takový model má.

TSK představil­a hlavní a vedlejší objízdné trasy. Klíčovou roli hraje Pražský okruh. Je to podle vás dobrý krok? Některým řidičům se nelíbí, že na této objížďce najedou o hodně kilometrů navíc.

Řidiče nikdo nenutí po objízdných trasách jezdit. TSK a vedení Prahy to podle mého názoru zvolilo poměrně logicky, trasy by měly alespoň částečně kapacitu mostu přenést na sebe. Jedna věc u objízdných tras je vzdálenost a druhá čas. Pokud pojedu o deset kilometrů delší trasu, ale pojedu ji o dvacet minut kratší dobu, tak si myslím že nejsem sám, kdo takovou objížďku zvolí. Pokud by se objíždělo přes městské části, jízda se prodlouží.

Může se tedy stát, že si budou muset řidiči vybrat, zda pojedou kratší trasou, ale čekat delší čas v koloně, nebo zda najet více kilometrů, ale za kratší čas?

Přesně tak. Mé doporučení je, podívat se vždy před jízdou do navigace. Není tu totiž jen oprava na Barrandovs­kém mostě. Dopravu ovlivňuje více věcí, jako například vážná nehoda, která se stala včera na D1.

Mezi odlehčovac­í trasy má patřit i ta přes Palackého most. Část řidičů se tak může dostat do centra města. Jak to tam může ovlivnit dopravní situaci?

Tam pravděpodo­bně pojedou řidiči, kteří mají svůj cíl právě v centru. Nemyslím si, že mezi nimi budou tací, kteří jedou ještě někam dál. Dominantní proud přes Barrandovs­ký most vede od tunelového komplexu Blanka do Jižní spojky a zpět. Pokud to vezmu variantou od Palackého mostu, budu se muset vracet. Je pravděpodo­bné, že to řidiči v těch vzdálenějš­ích relacích vezmou spíše přes ulici 5. května nebo dálničním okruhem.

Opozici na magistrátu se nelíbí, jakým způsobem se dělala příprava objízdných tras. Například Davidu Vodrážkovi z ODS, který se dopravou zabývá, vadí velmi malá koordinace s městskými částmi. Jak hodnotíte přípravy na tuto obří rekonstruk­ci vy? Podcenilo se něco?

Z toho, co vím, se udělalo maximum možného pro to, aby se našly takové varianty, které omezí dopravu co nejméně. Město využilo všechny možnosti dopravního modelu, které máme. Sice se vždy něco zlepšit dá, ale třeba i ty první dny ukazují, že příprava proběhla v pořádku.

Nic byste na přípravě neměnil?

Podíval bych se, jestli byla využita všechna data pro situace „co se stane, když...“. Možná bych více pracoval s možnostmi nehod, ale těm se člověk prostě nevyhne, na to se nepřipraví­te stoprocent­ně. Chybí spíše ucelená dostavba. Vnitřní a vnější městský okruh, to už je vlastně historický relikt. Dopravní systém v Praze je ze 70. a 80. let. Nyní je potřeba, aby se dokončil.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia