MF DNES

Až historie docení kariéru Hejnové

- Pohled Tomáš Macek sportovní reportér MF DNES

Zuzana Hejnová končí v 35 letech kariéru. Nikoliv na vrcholu. Ani velkým závodem. Ani jakýmkoliv závodem, jak si ještě nedávno přála. Odchází poté, co její vůle dva roky prohrávala s už příliš opotřebova­ným tělem.

Odchází však s vidinou brzkého mateřství. A i takový konec (a přestup jinam) je přece nádherný.

Zřejmě až historie docení, jak mimořádné její výkony byly. Jen si to uvědomme. Běžkyně z Česka se v letech 2013 a 2015 stala dvakrát po sobě mistryní světa na sprintersk­é trati 400 metrů překážek, navzdory faktu, že sprinty vždy bývaly doménou především Afroamerič­anů. Pouze nemnoho atletek bílé pleti na světě dokázalo totéž, co ona.

Vždy platila za tréninkové­ho dříče. Jenže než usedla na trůn, musela nejprve vybojovat tuhou a klíčovou bitvu sama v sobě, ve svém nitru.

Vzpomínám, jak byla předobraze­m naprostého zoufalství za cílem mistrovstv­í Evropy 2012 v Helsinkách, když na posledních metrech neudržela medailovou pozici a potřetí v řadě tak neustála na vrcholné akci pozici kandidátky stupňů vítězů. Tehdy seděla dlouhé minuty zoufale na asfaltu, z oči jí tekl vodopád slz a říkala: „Nevím, co dál.“

Pomohl jí psycholog i touha porazit vlastní démony. Na hrách v Londýně 2012 slavila olympijský bronz, v očích měla nesmírnou radost – a zároveň obrovskou úlevu.

Po štacích u trenérek Jandové a Blažkové zamířila k Daliboru Kupkovi, trénovala s mužskou skupinou a načala zlatou éru.

Jistě, místy až enormní dril byl „zaplacen“nejen medailemi, ale zároveň také stále častějšími zraněními. Léčila zlomenou nohu, patu, achilovky. Ovšem i to bývá daň za trénink na hraně vedoucí k nejcennějš­ím titulům.

Dvakrát se po promaroděn­é sezoně vrátila zpět do světové špičky. Od Kupky odešla ke kouči Balzerovi a pak k první trenérce Jandové. Pečovala o své tělo při rehabilita­ci jako málokdo, třetí comeback se jí však už nepovedl. Ale jak sama řekla: „Ničeho nelituji.“

Není důvod.

Zuzana Hejnová si zaslouží odchod s fanfárami.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia