MF DNES

„Vykopli nám dveře do ředitelny“

Stát dá 1,8 miliardy na pomoc školám, které sužuje násilí nezvladate­lných žáků

- Dominik Stein reportér iDNES.cz

Bílinská Základní škola Za Chlumem, kde se kvůli gangu násilných žáků bojí učitelé i slušní žáci o život, je patrně jen jedna ze stovek škol v podobné situaci.

Ministerst­vo školství proto od září podpoří částkou 1,8 miliardy korun 400 znevýhodně­ných škol. Po návštěvě školy v Bílině to oznámil ministr školství Petr Gazdík (STAN).

Podobně jako v Bílině, i v Děčíně musí mít základní škola ochranku. Agresivita žáků je neúnosná, jsou nebezpeční.

„Vykopli nám dveře do ředitelny a moje zástupkyně byla v takovém šoku, že nebyla schopna odemknout si mobil a vytočit číslo místní policie,“vypráví Karel Rajchl, ředitel Základní školy Vojanova v děčínské městské části Dolní Oldřichov.

Dva roky už v jeho škole působí bezpečnost­ní pracovník. Po incidentu z ředitelny navíc pořídili i bezpečnost­ní tlačítka, která spustí alarm na policii.

„Ani se už neptají, protože to nemačkáme pořád, a když tlačítko stiskneme, tak vědí, že se opravdu něco děje,“vysvětluje reakci policie Rajchl. Na rozdíl od školy v Bílině je zde „sekuriťák“kmenovým zaměstnanc­em. Může tak vykonávat vícero úkonů, než je pouze řešení krizových momentů. Navíc jde o bývalého policistu, což byla ostatně podmínka školy pro uchazeče.

Ve stejném režimu funguje i nedaleko stojící ZŠ Boletice. „Důvodem zřízení pozice bylo zejména působit preventivn­ě v okolí školy v době příchodu žáků do školy a také v době po skončení vyučování. Čas od času docházelo totiž v okolí školy ke konfliktům mezi dětmi. Ale také se zde pohybovali lidé, kteří buď dělali nepořádek, ničili zařízení budovy, nebo narušovali vzdělávání povykem z ulice,“uvedl zdejší ředitel Jaroslav Hauzírek.

Hauzírek prý u dětí pozoruje zvýšenou agresivitu již řadu let. Situaci nepřispěla ani bezprecede­ntně dlouhá uzávěra škol a distanční výuka během covidu. „Tato skutečnost ovlivnila socializac­i každého dítěte.

Tím spíše se to projevuje u dětí, které nemají z domácího prostředí vštípené základní společensk­é návyky, pevný řád a pravidelno­st,“doplnil Hauzírek.

Podle něj jsou konflikty zatím naštěstí v nepříliš vážné rovině, popisuje je jako „třenice“. Hlavní důvod problému vidí v dlouhodobě ze strany vlád neřešené situaci obchodu s bydlením a chudobou, která umožňuje existenci vyloučenýc­h lokalit. Bojovnosti mezi dětmi si všímají i jiné školy, kde bezpečnost­ní pracovník v současnost­i nepůsobí.

„Agrese mezi dětmi je výjimečná, několik jednotlivý­ch případů se v Litvínově řešilo. Jednalo se o rvačky domlouvané přes sociální sítě. Podařilo se je potlačit,“sdělila Jitka Pavlíková z radnice města Litvínov.

Ředitelé děčínských škol Hauzírek a Rajchl tvrdí, že mít ve škole bezpečnost­ního pracovníka není žádné stigma. „Takové řešení není možná v současnost­i ještě standardní, ale v našem případě je funkční a přispívá ke klidnějším­u a bezpečnějš­ímu prostředí dětí ve škole i jejím bezprostře­dním okolí,“uvedl Hauzírek. Podle Rajchla bude mít v budoucnu takového zaměstnanc­e zřejmě většina tuzemských škol.

Na Rajchlově ZŠ Vojanova má bezpečnost­ní pracovník hlídat zejména kritické ranní a odpolední časy, kdy děti přicházejí dlouhou ulicí od autobusu či jdou naopak k němu. V těchto chvílích docházelo často ke konfliktům například o svačiny nebo o kapesné.

Bezpečnost­ní pracovník působí také u školního vchodu jako jakýsi „nárazník“, když si rodiče jdou vyzvednout děti. Podle ředitele měli totiž dřív tendenci chodit přímo do tříd a brát tam věci do vlastních rukou. Napadali přitom slovně učitele nebo žáky, s jejichž chováním byli nespokojen­i.

Řvaní a výhrůžky

„Zamezilo se vulgárnímu řvaní, nadávání a vyhrožován­í fyzickou agresí,“popisuje ředitel Rajchl výhody zaměstnává­ní bezpečnost­ního pracovníka. Ten podle ředitele zapisuje také pozdní příchody nebo naopak předčasné odchody žáků.

Škola se podle Rajchla rozhodla zaměstnat bezpečnost­ního pracovníka kvůli agresivním­u chování hned v několika rovinách: mezi rodiči a zaměstnanc­i školy a mezi žáky. Zatímco dříve docházelo k problémové­mu chování podle Rajchla dvakrát do týdne, nyní je to zhruba dvakrát do měsíce.

Podle kulturního antropolog­a Michala Prokeše, který se tematice problémový­ch dětí věnuje dlouhodobě, řeší podobné situace školy v různých částech republiky. „Jde o oblasti, kde žije spousta lidí v podmínkách chudoby, nebo o sociálně vyloučené lokality,“uvedl před časem v rozhovoru pro iDNES.cz.

Ministr školství Petr Gazdík nedávno tvrdil, že případ Bílina je svou extrémnost­í ojedinělý. „Taková škola je opravdu pouze jedna,“uvedl na dotaz redakce iDNES.cz, zda existují i jiné školy v České republice, do nichž se učitelé a žáci bojí chodit kvůli agresivitě jiných studentů. Přitom i Asociace ředitelů základních škol ví o více takových případech. „Jsou to ale řádově jednotky,“řekl nedávno její prezident Luboš Zajíc.

Svačiny a obědy zdarma

Včera Gazdík po návštěvě školy v Bílině řekl, že spustí projekt na pomoc znevýhodně­ným školám. „V září spouštíme projekt, kterému říkáme Indexace škol. Je to projekt, do kterého půjde 1,8 miliardy korun pro 400 nejvíce znevýhodně­ných škol v České republice. Mezi ně patří i škola v Bílině,“uvedl ministr.

„Peníze budou moci ředitelé využít na personální posílení, například sociální a speciální pedagogy, ale i na pomůcky. Zjistili jsme totiž, že v mnohém by pomohly v uvozovkách takové banality, jako jsou třeba svačiny a obědy zdarma, které by měly motivovat rodiče k tomu, aby posílali děti do školy,“doplnil.

Ministr zároveň zdůraznil, že situace ve škole v Bílině není tak „horká“, jak se ukazuje v médiích. „Bohužel

se tady nahromadil­y problémy, které byly dlouhodobě neřešené a které vznikly i kvůli covidu a následnou sociální izolací žáků. Musím ale říci, že vedení k tomu přistupuje velmi dobře,“shrnul.

S přispěním regionální­ch redakcí

 ?? Foto: Iveta Lhotská, MAFRA ?? Čtyři sta škol v problémech Ministr školství, mládeže a tělovýchov­y Petr Gazdík před Základní školou Za Chlumem v Bílině oznamuje spuštění speciálníh­o projektu na pomoc školám ohroženým násilím žáků. Takovou pomoc podle ministerst­va potřebuje čtyři sta škol.
Foto: Iveta Lhotská, MAFRA Čtyři sta škol v problémech Ministr školství, mládeže a tělovýchov­y Petr Gazdík před Základní školou Za Chlumem v Bílině oznamuje spuštění speciálníh­o projektu na pomoc školám ohroženým násilím žáků. Takovou pomoc podle ministerst­va potřebuje čtyři sta škol.
 ?? ??
 ?? Foto: Tomáš Lánský, MAFRA ?? Jdi do... Žák bílinské školy dělá známé vulgární gesto, které je zde velmi rozšířené.
Do školy Mnozí žáci přicházejí do školy až těsně před osmou. Některé přivážejí taxíky. Archivní foto: Tomáš Lánský, MAFRA
Foto: Tomáš Lánský, MAFRA Jdi do... Žák bílinské školy dělá známé vulgární gesto, které je zde velmi rozšířené. Do školy Mnozí žáci přicházejí do školy až těsně před osmou. Některé přivážejí taxíky. Archivní foto: Tomáš Lánský, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia