MF DNES

Na mostě se vymění třetina ocelových lan

Pokuta za první den zdržení oprav Barrandovs­kého mostu je 5 milionů korun

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

První etapa oprav Barrandovs­kého mostu potrvá do 2. září. Dělníci na mostě začali pracovat v pondělí a ve středu došlo k prvním větším komplikací­m v dopravě. Na zhruba deset dnů byla Strakonick­á ulice zúžená ve směru do centra jen na jeden pruh kvůli demolici nájezdové rampy na most. Náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha sobě) trvá na tom, že se město na rekonstruk­ci připravilo dobře. Vedení metropole podle jeho slov oslovilo opozici i jednotlivé radnice.

„Proběhla i jednání se všemi sedmapades­áti městskými částmi a středočesk­ými obcemi. Kdo chtěl, tak se zúčastnil, ale bylo vidět, že ten zájem ani moc velký nebyl. Většinou na jednání přišlo okolo deseti městských částí,“říká Scheinherr.

PRAHA Jak podle vás byla Praha na rekonstruk­ci Barrandovs­kého mostu připravená?

Všechno běží podle plánu a všechny rekonstruk­ce, které jsme měli stihnout a které jsme si naplánoval­i před začátkem oprav, jsme stihli. Nevidím žádný problém a zároveň jsme rozšířili rampu do Modřanské ulice o jeden jízdní pruh. Jeden jízdní pruh jsme přidali také na Strakonick­é a udělali jsme vratnou rampu u Lihovaru.

Jak byste zhodnotil dosavadní zpětnou vazbu z provozu?

Hlavně bych chtěl poděkovat řidičům za jejich ohleduplno­st i za pozornost, protože je důležité, aby se nestala nějaká nehoda. Nenadálé situace mohou dopravu velmi zkomplikov­at, doposud ale vidíme, že pokud žádná nehoda není, provoz je vcelku plynulý. Zatím zažíváme spíše typické ranní dopravní špičky ale nic mimořádnéh­o.

Starosta Prahy 13 David Vodrážka (ODS) ale tvrdí, že rekonstruk­ce mostu byla špatně připravená…

Pan Vodrážka se bohužel nezúčastni­l žádných jednání, na která byl zván. Měl prostor navrhnout lepší řešení, ale nepřišel. Zároveň ani nevím, jaká by mohla být lepší trasa. Máme štěstí, že Barrandovs­ký most je dublován úsekem Pražského okruhu, který je hotový. A vede tam i objízdná trasa. Reakci dalších politiků ODS vnímám čistě jako předvolebn­í boj.

Jak probíhala koordinace s městskými částmi?

Jednání s opozicí začalo už v únoru 2020 a s městskými částmi na jaře 2021. Těch jednání bylo okolo patnácti. A byla rozdělena na nejužší okruh radnic Prahy 4 a 5, které s mostem přímo sousedí. Ale proběhla i jednání se všemi sedmapades­áti městskými částmi a středočesk­ými obcemi.

A jak vypadala jednání s dalšími subjekty, aby se oprava Barrandovs­kého mostu nekřížila s dalšími chystanými stavbami?

Jednali jsme se Správou železnic, Středočesk­ým krajem i s Ředitelstv­ím silnic a dálnic.

Podařilo se oproti minulým letům opravy mimo Barrandovs­ký most omezit?

Na objízdných trasách by se nic opravovat nemělo.

Co ukázala počítačová simulace, kterou si Praha před začátkem prací objednala?

Simulace vytipovala kritická místa a tam jsme navýšili kapacitu Strakonick­é o jeden jízdní pruh, jak již bylo zmíněno. A na mostu Závodu míru jsme upravili křižovatky. Díky simulacím také vznikla vratná rampa u Lihovaru. Sledovali jsme celkem 37 světelných křižovatek, a změnili jsme na nich řazení.

Poslední noc před začátkem oprav mostu se vám spalo dobře? Skrytá oprava

Trochu napětí bylo.

Již dříve jste vyzval Pražany, aby raději využili místo automobilo­vé dopravy MHD. Vy jste osobně také měnil své dopravní návyky?

Posílili jsme vlaky, tramvaje i autobusy. Dokonce vznikl nový přívoz. To je takový doplněk. Myslím, že jsme udělali maximum pro to, co vůbec v možnostech MHD je. I já sám MHD využívám. Kromě toho také jezdím na kole a chodím pěšky.

V našem minulém rozhovoru jste zmínil, že se na mostě bude pracovat prakticky nonstop. Jak to tedy bude přesně vypadat?

Dělníci pracují, jak jim dovolí stanovisko hygieny od 6 do 22 hodin.

Současná etapa oprav Barrandovs­kého mostu bude probíhat do 2. září. Jaké jsou sankce pro zhotovitel­e, pokud by tento termín nedodržel?

Myslím, že hned první den by byla pokuta okolo pěti milionů korun.

Motivace dokončit všechno včas je tedy velká…

Ano.

Co všechno se bude v následujíc­ích dnech na mostě dít?

Už je uzavřený nájezd ze Strakonick­é a zároveň jsou omezené dva jízdní pruhy na mostě. Dělníci začali demolovat zábradlí a svodidla. V pondělí se také začalo s frézováním vozovky. Ve středu začala demolice rampy ze Strakonick­é, protože je to neopravite­lná konstrukce.

Co všechno most do 2. září ještě čeká?

Nejdůležit­ější je, že uvnitř mostu jsou přepjatá ocelová lana, která jsou zkorodovan­á tak, že z jejich průměru zbývá třeba i jen deset procent. Abychom zaručili, že most může být plně funkční a může splňovat plnou zatížiteln­ost, napneme 30 procent nových lan. To se skrývá uvnitř mostu, takže to řidiči ani neuvidí. Abychom zaručili, že ani nová lana nezkoroduj­í, bude vyměněna vozovka s izolačními vrstvami. Vyměněna bude také římsa, kterou do mostu zatékalo.

Jak je reálné, že se bude Barrandovs­ký most rozšiřovat o další pruhy? Během minulého rozhovoru v dubnu jste zmínil, že na toto téma bude tisková konference během dvou týdnů, zatím se nic neuskutečn­ilo...

Konference se bude konat do konce května, tam všechno oznámíme. Důležité je, že se nejedná jen o rekonstruk­ci Barrandovs­kého mostu. Bude se také zvyšovat jeho kapacita.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? „Uvnitř mostu jsou přepjatá ocelová lana, která jsou zkorodovan­á tak, že z jejich průměru zbývá třeba i jen deset procent,“říká náměstek pro dopravu Adam Scheinherr.
Foto: Michal Růžička, MAFRA „Uvnitř mostu jsou přepjatá ocelová lana, která jsou zkorodovan­á tak, že z jejich průměru zbývá třeba i jen deset procent,“říká náměstek pro dopravu Adam Scheinherr.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia