MF DNES

Kde v Česku umírá nejvíc cyklistů

Nejohrožen­ější skupiny a nejčastějš­í příčiny tragických nehod podle statistik

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

Je neděle, polovina července. Odpolední slunce pomalu slábne a venku začíná být snesitelně. Pětasedmde­sátiletý muž sedá na kolo. Při odbočování u Hejnice nedaleko Dvora Králové nad Labem ho srazí autobus. Zraněním podlehne.

Minulý rok zemřelo na českých silnicích 43 cyklistů. Nejvíce, 12, jich bylo právě mezi sedmdesátn­íky.

Pozor by si ale měly dát i mladší ročníky. Statistiky totiž dlouhodobě ukazují, že u cyklistů, kteří překročí hranici padesáti let, skokově narůstá nebezpečí, že se z vyjížďky domů nevrátí. Dokládají to i loňská čísla. Mezi cyklisty, kteří v roce 2021 přišli za řídítky o život, jich hranici padesátky překročilo 31, což jsou tři čtvrtiny všech případů úmrtí.

Velkou část tragédií spojuje jeden klíčový faktor. „Často jsou to nehody, kdy cyklisté nemají přilbu. U starších cyklistů je docela časté, že jezdí bez helmy,“popisuje Tomáš Neřold, vedoucí oddělení BESIP ministerst­va dopravy. Podle údajů BESIP v loňském roce 72 procent lidí, kteří na kole přišli o život, nemělo nasazenou přilbu.

Především u seniorů jde přitom o smutný paradox. Právě oni potřebují ochranu nejvíce. Jsou totiž zranitelně­jší a pády, které u mladších sportovců končí třeba jen zlomeninou, mohou mít u starších lidí fatální následky. Kosti jsou křehčí, zranění se hůře hojí. A do smutných statistik navíc v poslední době promlouvá ještě jeden výrazný fenomén – elektrokol­a. „Ta jsou stále populárněj­ší u starších cyklistů, což vůbec není špatně, ale cyklisté často díky motoru jezdí rychleji, než byli zvyklí, a ovládání kola je trochu náročnější. Jezdí také na delších trasách, než na které by si běžně troufli,“upozorňuje mluvčí BESIP Neřold.

Mnozí pak často přecení své možnosti, bývají unavení, špatně soustředěn­í, což jsou všechno vlivy, které zvyšují riziko úrazu.

4

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia