MF DNES

Policie objevila dílnu na falešné peníze. Platily se jimi i pokuty

-

Pražští policisté objevili padělatels­kou dílnu na dvoutisíco­vé bankovky.

Třem obviněným mužům, kteří jsou ve vazbě, hrozí až desetileté vězení. „K trestné činnosti se přiznali,“uvedl na webu policejní mluvčí Jan Daněk.

Doplnil, že Česká národní banka v dané době zachytila 1 432 falešných dvoutisíco­vek. Organizáto­ra zadrželi kriminalis­té koncem března na parkovišti v Praze 5.

Při následné prohlídce jeho holešovick­é kanceláře našli tiskárny, sedm tisíc kusů padělaných dvoutisíco­vek a chemické látky. „Ty byly používány k úpravě papíru, ze kterého se padělky vyráběly, a jejich kvalita se postupem času zlepšovala,“

PRAHA

Primárně byly bankovky používány k platbám za taxík či za dovoz jídla.

popsal Daněk. Sedmatřice­tiletý muž byl podle mluvčího velmi opatrný, často dílnu stěhoval a navíc při posílání padělků do oběhu spolupraco­val s prostřední­kem tak, aby k němu vedlo co nejméně stop.

Zvýšený počet padělaných dvoutisíco­vek zaznamenal­i kriminalis­té na podzim 2020.

„Primárně byly bankovky používány k platbám za jízdy alternativ­ními taxislužba­mi či k platbám za dovoz jídla – vše na smyšlená jména a adresy. Dokonce byly těmito padělky placeny pokuty revizorům za černé jízdy,“sdělil Daněk.

Dodal, že revizoři posléze dokázali falzifikát­y rozeznat. Falešné peníze se podle policistů objevily i mezi dealery drog. Nejprve jimi platili zákazníci za zboží a několik dealerů takto napálili. Později je narkomani dostávali „zadarmo“při nákupu drog. „Jejich úkolem pak bylo tyto bankovky udávat do oběhu a později odevzdat jednu třetinu jejich hodnoty zpátky již v originální­ch bankovkách,“dodal mluvčí. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia