MF DNES

Rusko nemá auta, obnoví výrobu moskvičů

-

Poté, co Renault oznámil odchod z ruského automobilo­vého trhu kvůli válce s Ukrajinou, uvedl starosta Moskvy, že továrna této firmy bude využita k obnovení zaniklé automobilo­vé značky Moskvič z dob sovětské éry. Tato značka, která je mimo území bývalého Sovětského svazu a jeho satelitníc­h zemí málo známá, byla založena kolem roku 1930 a fungovala do roku 1991.

Stejně jako mnoho jiných automobilo­vých značek ze zemí komunistic­kého bloku se i Moskvič potýkal s problémy s kvalitou. Lewis Siegelbaum ve své knize „Auta pro soudruhy“uvádí, že model Moskvič 408 z 60. let s motorem o výkonu 50 koní měl tolik závad, že ho kritizoval­i dokonce i sovětští úředníci.

MOSKVA

Siegelbaum ho popisuje jednoduše jako „příšerné auto“.

Výroba skončila s rozpadem Sovětského svazu a nástupem západních automobile­k. Část bývalé moskevské továrny byla znovu otevřena v roce 2005 jako společný podnik Renaultu a města Moskvy. Renault také vlastnil kontrolní podíl ve společnost­i AvtoVAZ, mateřské společnost­i populární ruské automobilo­vé značky Lada. Ve svém prohlášení z tohoto týdne Renault uvedl, že kontrolní podíl byl prodán ruské vládě, zatímco kontrolní podíl v moskevské továrně, kde se vyráběly vozy Renault, byl prodán městu Moskva. Renault si ponechal otevřenou možnost pozdějšího návratu na ruský trh. „Zahraniční vlastník se rozhodl uzavřít moskevskou továrnu Renault. Je to jeho právo, nemůžeme však dopustit,

Legendární Moskvič 412

aby se několik tisíc zaměstnanc­ů ocitlo bez práce,“prohlásil moskevský starosta Sergej Sobjanin.

Společnost bude usilovat o to, aby v závodě zůstali pracovat všichni jeho současní zaměstnanc­i. Továrna se také bude snažit získávat většinu dílů pro automobily od ruských firem. Zpočátku hodlá vyrábět konvenční auta na benzinový pohon, ale v určitém okamžiku přejde na výrobu elektromob­ilů, uvedl dále Sobjanin.

Starosta neupřesnil, jaké konkrétní modely vozidel se budou v dohledné budoucnost­i v bývalé továrně Renaultu pod názvem Moskvič vyrábět.

Název Moskvič znamená „Moskvan“neboli obyvatel Moskvy. Podle analytické agentury Autostat je dnes v Rusku stále registrová­no přibližně 200 000 moskvičů. (ČTK)

 ?? Foto: MAFRA ?? Lidově přezdívaný „Leninovy sáně“.
Foto: MAFRA Lidově přezdívaný „Leninovy sáně“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia