MF DNES

Utrpení generála Pavla (a nás)

Generál Petr Pavel bude kandidovat na prezidenta. Ale možná také ne. Podporu vlády mít nebude. Ale možná také ano. Záleží na tom, jak si on i vláda definují, co je to „morální maják“.

-

už dlouho, a jak se zdá, agonii s jeho (ne)kandidatur­ou si zřejmě užijeme až do podzimu. Oficiální kandidatur­u chce totiž případně oznámit až v září nebo říjnu. Nejspíš čeká na podobně váhajícího Andreje Babiše.

Ten teď vyrazil obytňákem na turné „Za Babiše bylo líp“a také říká, že kandidatur­u na prezidenta případně oznámí až na podzim. Pavel sice v poslední době svou kandidatur­u několikrát v podstatě oznámil, už v roce 2019 ale řekl, že bude na prezidenta kandidovat, pokud budou kandidovat i jistí lidé. Třeba konkrétně Babiš. Proč ne, každý správný kandidát potřebuje správného protikandi­dáta, aby se proti němu mohl kontrastně vymezit.

Fotbal taky nemůžete hrát bez soupeře, byť v naší lize si bez něj mnozí hráči celkem slušně vystačí. Ironie je, že si Pavel vybral zrovna expremiéra a šéfa ANO Babiše, proti němuž chce kandidovat jako „morální maják“. Tomu totiž antibabišo­vská fronta ráda vyčítá předlistop­adové členství v KSČ a kauzu spolupráce s StB, o niž se expremiér na Slovensku stále soudí. Takže proti němu půjde Pavel, který byl členem KSČ a prominentn­ím lampasákem připravova­ným na výsadek do týla nepřítele jménem NATO.

Toxická minulost

A ten se mu nakonec i velmi podařil: do NATO se po roce 1989 vysadil tak maskovaně, že se propracova­l až do jeho vedení. Tahle ironie sice jako vždy uniká šéfce TOP 09 a Sněmovny Markétě Pekarové Adamové, podle níž byl Pavel jen „řadovým členem“KSČ, přestože ho dobové posudky chválily jako „třídně uvědoměléh­o“ a „politicky vyspělého“straníka, který pro politiku KSČ rád získává i ostatní. Neuniká ale nejen premiérovi a šéfovi ODS Petru Fialovi.

„Bývalého člena strany bych si nepřál,“řekl Fiala v rozhovoru pro Reflex. A stejně mluví i šéf poslanců ODS Marek Benda, zatímco ve vládním hnutí STAN generálovu toxickou minulost zkoušejí nenápadně čistit podobně jako šéfka TOP 09. Logicky: právě „kádrově závadný“Pavel totiž z průzkumů zatím vychází jako jeden ze dvou hlavních favoritů prezidents­ké volby. Druhým

je Babiš. A toho by si vládní pětikoalic­e na Pražském hradě určitě nepřála.

Problém je, že pokud se nakonec skutečně střetnou Babiš s Pavlem, vrátí se generálovo předlistop­adové lampasáctv­í i členství v KSČ jako bumerang. A zvlášť, když se podobná minulost permanentn­ě používá proti Babišovi. Je pravda, že politika miluje kreativní relativiza­ci, která jakéhokoli politika změní k nepoznání. Třeba starého knížete Karla Schwarzenb­erga takhle jeho tým proměnil v první přímé volbě prezidenta v mladého pankáče a přinejmenš­ím kavárenské kruhy kolem pražské Kampy tomu uvěřily. Jenže vlastní minulost nikomu neodpářete.

Maják, nebo pragmatik?

I proto je Pavel pro vládní pětikoalic­i takový problém. Přeje si vlastního silného kandidáta na prezidenta, jenže zatím žádného nemá. A jestli nakonec žádného ani nenajde a bude se muset smířit s generálem, pak to pro ni bude prohra. Spáchá totiž pokrytectv­í, což je nejlepší politická munice pro soupeře. A zvlášť, když si Babiš na rozdíl od Pavla v politice nikdy na žádný „morální maják“nehrál.

Expremiér řekl, že nebyl prostě za komunismu tak statečný jako Václav Havel – a lidem se proto vždycky prodával jako pragmatik. Pavel už jede prezidents­kou kampaň tak dlouho, že se z jejího popírání dávno stal kýč. Česko brázdí na motorce a založil iniciativu Spolu silnější, jejíž název si skromně vypůjčil – nebo moderně řekněme nasdílel – z prezidents­ké kampaně Hillary Clintonové. Taky má k ruce profesioná­lní PR tým a v zádech i přední podnikatel­e. I bez vyhlášení kandidatur­y měsíčně „pálí“milion a půl korun.

„Jsem rozhodnutý kandidovat a na kandidatur­u se připravuji. To pro mě mimo jiné znamená představit se lidem,“řekl Pavel letos v zimě Seznam Zprávám. A sakra, někdo by si to mohl vyložit i tak, že chce fakt být prezidente­m. Třeba ale jen prostě rád jezdí na motorce po Česku za peníze sponzorů – a pak je vše v pořádku. Do podzimu to každopádně bude s generálem velká agonie.

Pokud se spolu střetnou Babiš a Pavel, vrátí se generálova minulost jako bumerang.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia