MF DNES

Když zákazníky obtěžují agresivní děti

Jana Veselého, šéfa severočesk­é MF DNES

-

Zákazníky ústeckého obchodního centra Forum obtěžují partičky teenagerů. Pouštějí si na chodbách mezi obchody a u eskalátorů hlasitou hudbu z vlastních reprodukto­rů a neváhají tu a tam někoho napadnout a okrást. Jasně, vím, něco podobného se někdy dělo téměř v každém velkém obchodním centru ve městech, kde žije větší počet sociálně slabých a kde je více Romů. V Ústí nad Labem to však soudě podle aktivity zasahující­ch policistů vygradoval­o.

Partičky si ke slovním a fyzickým útokům vybírají především slabší oběti, nejčastěji mladší děti, kterým seberou klidně jen pár korun. Bojí se jich nejen nakupující, ale i zaměstnanc­i obchodů, kteří s nimi denně přicházejí do styku.

Agresivní hlupáci a hlupačky ve věku od osmi do šestnácti let se v obchodním domě shromažďuj­í hlavně vpodvečer. „Každý den odpoledne, kolem páté šesté hodiny, se tu sejde skupina nepřizpůso­bivých. Řvou, dělají bordel a jsou drzí na prodavače. Člověk, který chce jít na kafe nebo do kina, se tu opravdu necítí moc dobře,“uvedl v MF DNES třeba pan Josef, jeden z nakupující­ch. „Děje se to denně. Pořvávají, zpívají tu ty svoje písně, je to jako v cirkusu. Jeden mladík si dokonce nedávno stáhl kalhoty a ukázal nám holý zadek. Další nám pak sprostě nadávali. Ten slovník bych vám nepřála slyšet,“zmínila pro tento list jedna z prodavaček, která v centru pracuje.

Žádná parodie

Situaci opravdu několik měsíců sledují i policisté, kteří do Fora pravidelně chodí v rámci obchůzek v uniformách i v civilu.

Problém je celkem jasný. Jde o skupiny, které se chtějí (hlavně v pocovidové době) potkávat, ve volném čase nemají co dělat, nezajímá je sport ani nic jiného. Nikdo jim neukázal žádnou pro ně smysluplno­u možnost trávení času, chovají se agresivně, jak to vidí v ghettech, kde vyrůstají.

Kdo tvrdí, že má jednoduchý recept na řešení problému těchto „ztracených dětí“, kecá a jen exhibuje. Ostatně, máte-li chuť – přečtěte si diskusi pod článkem, kde je problém ústeckého Fora popsán. Pozatýkat ty děti? Nesmysl. Proč? Nastrkat je všechny do polepšovny? Nelze.

Přinutit rodiče, aby se o ně starali, třeba přes snižování dávek? Těžko, vyrůstali ve stejném prostředí, také se o ně nikdo nestaral, Ústí je plné mnohagener­ačních rodin, kde už 30 let nikdo nepracoval.

Oslovit romské autority, aby jim domluvily? Znáte nějakou? A mohl bych ji vidět?

Neziskové organizace? Pokud už s Romy v Ústí nad Labem smysluplně pracují, soustředí se na doučování, případně nabídku volného času v ghettech u těch, kteří mají zájem a chtějí se integrovat.

Okamuru na ně? Skinheady? Pokud tohle píšete do diskusí, nepomůže vám už vůbec nic. Patříte zřejmě mezi ty méně šťastné a takhle svět opravdu nefunguje.

Jsem si jist, že v tomto případě není pomoc přes systém dávek či přes tresty pro rodiče. Pomoci si musí samotný obchodní dům. Až tu nebude bezpečno, klid a pohoda na nákup, může stáhnout rolety, nakupující lidé už budou dávno jinde. A obchodní dům podle mého také neustále nemůže využívat k uklidnění situace v objektu městskou či státní policii. Co takhle zkusit zdvojnásob­it ochranku a do jejích řad brát především Romy a Romky s tím, že výsledek jejich práce a od toho se odvíjející plat bude jasný a srozumitel­ný? Klid, slušnost, ani jediný výjezd státní policie, práci ochranky budou pravidelně hodnotit nájemci obchodů a nakupující. Prostě žádná parodie na ostrahu.

Bruselštěj­ší než Brusel. Ačkoliv proti tomu EU zatím neřekla ani půl slova, nechal ministr financí Zbyněk Stanjura prověřit, zda jeho předchůdky­ně Alena Schillerov­á neporušila evropské předpisy, když loni za listopad a prosinec prominula DPH u plynu a elektřiny. Vláda zatím s pomocí u energií váhá – a evidentně se osvědčuje stará pravda, že když si soused koupí kozu, je mnohem snazší mu ji otrávit než si koupit svoji. (mk)

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia