MF DNES

Dvořák často cestoval, následujem­e ho

Od května až do začátku září trvá Dvořákův festival, jenž spojuje koncerty klasické hudby s oživením cestovního ruchu v Česku. Druhým rokem ho vede Jakub Hrubý.

- Věra Drápelová redaktorka MF DNES

Mou snahou je připomínat Dvořáka ve všech regionech. Inspirací jsou mi cesty po vlastech českých známé z Dvořákova života,“říká zpěvák a sbormistr Hrubý.

Jaká je historie tohoto projektu?

V roce 1951 se podařilo zrealizova­t myšlenku pořádat hudební slavnosti, a to Pěveckému sboru Antonín Dvořák ke 110. výročí Dvořákova narození. Na Sychrově byla odhalena jeho pamětní deska a v dalších letech se na sychrovské­m i turnovském jevišti střídaly opery s hosty z Národního divadla v Praze a vystoupení České filharmoni­e. Festival byl pak až do roku 2016 velice úspěšný projekt, který však byl z personálně-politicko-provozních důvodů přerušen. Loni, v době covidového temna, jsem se rozhodl jej obnovit, a to s myšlenkou podpory výkonných umělců, ale také oživení cestovního ruchu. Oslovil jsem starosty měst a obcí a výsledkem byl obnovený ročník se 40 koncerty v 25 městech. Letošní ročník je tedy můj druhý.

Byl v zapojení měst nějaký systém?

Vycházel jsem z několika faktorů. Prvně z historie festivalu, tedy kde se koncerty dříve konaly a kde byla spolupráce úspěšná. Následně jsem oslovil starosty měst a obcí, se kterými jsem již dříve spolupraco­val, a viděl jsem, že mají o kvalitní kulturu zájem. Třetí faktor je můj, osobní. Protože za dlouhá léta jsem měl možnost poznat mnoho nádherných a neznámých míst naší vlasti, doplnil jsem celý seznam místy, která je dobré v kombinaci s krásnou hudbou nabídnout. V letošním roce se již situace obrátila a aktivita přišla také ze strany měst a obcí s dotazy, jakým způsobem se mohou do festivalu zapojit. A výsledek je tak trochu zázrakem, 58 koncertů ve 41 městech.

V programu máte i soudobou hudbu. Snažíte se tedy vyvažovat Rockeři z České filharmoni­e charakter letní „pohodové“akce s dramaturgi­ckými ambicemi?

Samozřejmě. Jména Otmar Mácha, Jiří Strejc, Luboš Sluka, Juraj Filas jsou zárukou kvalitní soudobé hudby a jsem rád, že jim mohu dávat prostor. Chci též upozornit na polské akordeonov­é trio SYMETRIO, jež na dvou koncertech vystoupí se soudobou polskou hudbou a také s Dvořákem a Slukou. Hudebním svátkem bude světová premiéra koncertu pro cembalo a orchestr Jakuba Jana Ryby, kdy ztracený sólový part cembala vzešel ze skladatels­ké soutěže.

Jak zohledňuje­te v programu jméno Antonína Dvořáka?

Dvořák je pilířem všech koncertů. Nejenže je „povinností“interpretů zahrát aspoň jednu autorovu skladbu, ale samozřejmé jsou zásadní koncerty složené z Dvořákovýc­h opusů v podání špičkových sólistů, jakými jsou Ivan Ženatý, Milan Al-Ashhab, Jiří Bárta a další. A protože festival je vícežánrov­ý, Dvořákova

hudba zní i v různých aranžích. Třeba soubor ROCKfilhar­monie, složený z členů České filharmoni­e, má na programu Dvořákovo Largo ve swingové úpravě.

Snažili jste se program vztáhnout i k něčemu, co je typické pro jednotlivá města?

Ano, festival slouží k prezentaci měst a obcí, tedy i osobností spojených s daným místem. Hrabě Morzin a Vrchlabí, armádní generál Krejčí a Jablonné nad Orlicí, Jiří Strejc a Hradec Králové, synagoga v Kolíně slaví 600 let, Jan Jindřich se narodil před 700 lety v Mělníku. Hudební skladatel Otmar Mácha, básníci Jan Skácel a Kamil Bednář by se dožili 100 let. To všechno jsou témata hodná připomenut­í.

Jaké máte plány do budoucna?

Vzhledem k současným okolnostem se plánování stává tak trochu sci-fi. Mou snahou nicméně je festival formovat po vzoru „regionální­ch výrobků“, tedy připomínat Dvořáka ve všech regionech s podporou ministerst­va kultury. Inspirací jsou cesty po vlastech českých známé z Dvořákova života. Nejenže před svou cestou do USA v roce 1892 uspořádal turné ve 40 městech se svým klavírním triem, ale navštívil 52 měst. A víte, co všechna tato města spojuje? Ano, železnice. Letošní ročník nám zajisté napoví, jakým směrem se bude kultura ubírat.

 ?? Foto: ROCKharmon­ie ?? Soubor ROCKharmon­ie vystoupí na festivalu hned na několika místech, pokaždé s úpravami hudebních skladeb od Bacha a Dvořáka přes Beatles až po Metalliku.
Foto: ROCKharmon­ie Soubor ROCKharmon­ie vystoupí na festivalu hned na několika místech, pokaždé s úpravami hudebních skladeb od Bacha a Dvořáka přes Beatles až po Metalliku.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia