MF DNES

Vklady Čechů po pěti letech klesly

-

Vysoká inflace a napjaté rozpočty přiměly Čechy sáhnout pro rezervní peníze do úspor. Vklady českých domácností u bank se tak v březnu poprvé za téměř pět let snížily. Naposledy se tak stalo v květnu 2017.

Podle údajů České bankovní asociace a společnost­i CRIF klesly vklady proti únoru o 26 miliard korun na 3,04 bilionu Kč. Za jeden měsíc se tak snížily téměř o procento, což je nejrychlej­ší meziměsíčn­í pokles od května 2013.

„Březen byl prvním celým měsícem, kdy se na Ukrajině válčí, což nemohlo nepoznamen­at situaci a chování podniků i domácností včetně živnostník­ů,“říká hlavní poradce ČBA Miroslav Zámečník.

A právě v březnu se začal trend obracet, jinak byly ke konci prvního čtvrtletí vklady domácností pořád ještě o dvacet miliard vyšší než ke konci roku 2021.

Změnu chování českých domácností zaznamenal­a i Česká spořitelna. „Ve stínu pádu Sberbanky se i někteří klienti ostatních bank začali bát, že by mohlo dojít k širšímu kolapsu českého bankovního systému nebo přinejmenš­ím k přechodným potížím s bezhotovos­tními platbami, a tak vybírali hotovost,“ míní ekonom banky Michal Skořepa.

„Kromě toho mohly domácnosti snižovat zůstatky na účtech také tím, že ve zvýšené míře nakupovaly potraviny a pohonné hmoty ve strachu z toho, že nastanou potíže se zásobování­m nebo že bude pokračovat sedmi měsíců. Naopak objem firemních vkladů v bankách se zvýšil o deset miliard a dosahoval 1,33 bilionu korun.

„Data o úsporách domácností a živnostník­ů již delší dobu naznačují, že doba výrazné akumulace úspor je pryč. Situace se začala měnit už ke konci prvního pololetí loňského roku, kdy lidé po uvolnění protiepide­mických opatření začali více utrácet. Během posledních šesti měsíců se tento trend ještě prohloubil,“uvedla pro ČTK analytička CRIF Věra Kameníčkov­á.

Také ona vidí jako hlavní příčinu vysokou inflaci. „Řada lidí, kteří si ještě před rokem odkládali peníze stranou, si to dnes již nemůže dovolit. Na jedné straně některé skupiny lidí své úspory rozpouštěj­í, na straně druhé se zvyšuje dynamika spotřebite­lských úvěrů a růst objemu úvěrů na bydlení je stabilní na úrovni 11 procent,“vysvětluje.

Mezi firmami byl březnový vývoj opačný. Objem jejich vkladů u bank vzrostl a objem úvěrů se naopak snížil, a to o 15 miliard na 1,22 bilionu korun. To je podle Miroslava Zámečníka projevem opatrnosti. (alis, ven)

Mimořádně vzácný exemplář závodního automobilu Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé z roku 1955 se na soukromé aukci prodal za 135 milionů eur (3,3 miliardy Kč). Stal se tak nejdražším prodaným vozem všech dob, oznámila automobilk­a spolu s aukční síní, která prodej zorganizov­ala. Na světě existují pouze dva takové automobily. Vítěznou nabídku podal britský sběratel aut Simon Kidston, který ale postupoval podle pokynů jednoho ze zájemců. Ten pak jako skutečný vítěz aukce zůstal v anonymitě. Kidston německou automobilk­u rok a půl přesvědčov­al, aby vůz prodala. Dosavadní rekord u auta prodaného v aukci držel vůz Ferrari 250 GTO z roku 1962, který se před čtyřmi lety prodal za 48,5 milionu dolarů. (ČTK)

 ?? ?? Ilustrační foto: MAFRA
Ilustrační foto: MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia