MF DNES

Želvy z Německa přechodně bydlí v Troji

-

Skupina želv obrovských, které jsou k vidění v pražské zoologické zahradě, se dočasně rozrostla o čtyři želví samce. Ti do pavilonu v Troji přicestova­li ze Zoo Heidelberg v německé spolkové zemi Bádensko-Württember­sko.

„Tamní pavilon želv poškodil pád stromu, a proto se bude opravovat,“řekla MF DNES Alena Maděrová z tiskového oddělení pražské zoo. V Praze podle ní budou samci maximálně dva roky, poté se vrátí do domovské zoologické zahrady.

Želví samce Emila, Julia, Einsteina a Hemingwaye tento týden chovatelé vypustili do pavilonu. Zvířata nemusela podstoupit karanténu po převozu, návštěvníc­i je tak mohli v novém prostředí pozorovat těsně po příjezdu. Doplnili skupinu želv obrovských a sloních, které pavilon v dolní části areálu zahrady obývají.

TROJA Čtyři noví kamarádi

nyní vysoké teploty, pro želvy tohoto druhu je stále velmi chladno. Proto se prvních třicet dní budou aklimatizo­vat uvnitř pavilonu.

Nejstarší ze samců, Julius, váží podle chovatelky až 280 kilogramů. „Samci se mezi sebou ve zvířecí říši obvykle často perou. Želvy obrovské se ale naštěstí kamarádí. Myslím,

že si sednou i s těmi našimi,“odhaduje Nataša Velenská.

Pražský Pavilon velkých želv, který byl postaven za 13 milionů korun v roce 1998, měří 422 metrů čtverečníc­h. Výběh pro želvy má asi třikrát větší plochu. Expozice byla po povodních v roce 2002 zrekonstru­ována, znovu se pavilon otevřel v roce 2003. Kromě expozice želv obrovských a sloních se v pavilonu nacházejí mimo jiné terária s mláďaty varanů komodských.

Želvy obrovské jsou se svými asi 200 kilogramy jedním z největších zástupců suchozemsk­ých želv. V současnost­i přirozeně žijí v atolu Aldabra nedaleko Afriky a jsou chráněné. Daří se je ale množit v záchrannýc­h chovech a vysazují se na některé další ostrovy jako náhrada za původní vyhubené druhy. Tito býložravci žijí ve skupinách a jsou aktivní ve dne. Jejich jídelníček sestává hlavně z tuhé trávy a spadaného listí. V období sucha se ale spokojí s vodou z ranní rosy. (nej)

 ?? Foto: Vít Šimánek, ČTK ?? Čtyři německé želvy se ve čtvrtek odpoledne přestěhova­ly do pražské zoo poté, co jim bouřka poničila jejich pavilon v Německu. Pražská zoo se nabídla, že želvám obrovským poskytne zhruba roční azyl, než Zoo Heidelberg pavilon opraví.
Foto: Vít Šimánek, ČTK Čtyři německé želvy se ve čtvrtek odpoledne přestěhova­ly do pražské zoo poté, co jim bouřka poničila jejich pavilon v Německu. Pražská zoo se nabídla, že želvám obrovským poskytne zhruba roční azyl, než Zoo Heidelberg pavilon opraví.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia