MF DNES

Levice musí začít od nuly. V hlavním městě o to víc

Do podzimních voleb spolu v Praze půjdou ČSSD a Zelení. Podle politologů oslovených MF DNES mají šanci jen na několik mandátů. Navíc v metropoli již také postrádá smysl dělení na levici a pravici, říkají experti.

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

Pražští zástupci politickýc­h stran ČSSD a Zelených podepsali tento týden memorandum o spolupráci do podzimních voleb. Jejich kandidátem na primátorku bude bývalá ombudsmank­a a mluvčí Charty 77 Anna Šabatová.

„Vážím si toho, že když projekt měl jasné obrysy, tak přišli za mnou a nabídli, abych se postavila do čela kandidátky. Je to něco, čemu já důvěřuji a fandím,“sdělila Šabatová. Cílem je podle ní pro koalici získat ve volbách dvoucifern­ý výsledek. Povolební spolupráci vylučuje s ODS a SPD, naopak za potenciáln­í koaliční partnery označila STAN, Piráty či Prahu sobě. Ve volebním programu se chtějí zaměřit mimo jiné na bydlení a ochranu životního prostředí. „V aktuální koalici (na pražském magistrátu, pozn. red.)

Představen­í v obýváku

pro MF DNES politolog Jan Kubáček, který se specializu­je na politickou komunikaci a volební marketing. Témata podle něj vybrala nová koalice dobře, v Praze by se však dle Kubáčka mělo ještě více akcentovat téma dopravy.

„ČSSD a Zelení musí voliče přesvědčit, že jsou lepší než Piráti, kteří jim v metropoli vzali mnoho hlasů. Velké téma ještě může být i sociální komfort, a to jak pro seniory, rodiny s dětmi, tak třeba matky samoživite­lky,“doplňuje.

Pravice a levice nemá smysl

ČSSD vládla v metropoli v minulém volebním období společně s ANO a Trojkoalic­í, jejíž součástí byli Zelení. Ve volbách v roce 2018 však dostali kandidáti ČSSD pouhých 2,87 procenta hlasů, což jim ke vstupu do městského zastupitel­stva nestačilo. „ČSSD v Praze nikdy neměla na růžích ustláno a spolupráce se

Stranou zelených jí k dvoucifern­ému zisku pravděpodo­bně nepomůže, poněvadž ani Zelení nepředstav­ují v Praze nějakou masovou záležitost,“míní Josef Mlejnek z pražského Institutu politologi­ckých studií FSV UK.

Mladší voliči dají podle Mlejnka i v letošních volbách patrně přednost liberálním Pirátům či volební absenci, starší ročníky z kategorie nižších příjmových skupin pak podle politologa obhospodař­uje hnutí ANO. Uskupení sociálních demokratů a zelených ale může proniknout do zastupitel­stva a získat tak několik mandátů. Pravolevé rozdělení politiky pak nynější mladší voliče dle politologa spíše mate. „Praha dokládá, že dělení na levici a pravici dnes čím dál tím víc postrádá smysl. Obsah těchto pojmů se jim komplikuje,“dodává Mlejnek.

Na kandidátce se za Šabatovou budou střídat sociální demokraté a zelení. Na zadních pozicích se zde objevují bývalí politici z ČSSD, jako Vladimír Špidla a exministři Tomáš Petříček a Jiří Dienstbier.

Úpadek v celé Evropě

Právě personální obsazení koalice je podle odborníků oslovených MF DNES důvod, proč jí ve volbách tolik nevěří. „ČSSD se vyčerpala programově i personálně. Nabízí neatraktiv­ní program a předkládá voličům pouze bývalé politiky. Generační výměna je více než nutná, ale je otázka, jestli levice obecně není v takové krizi, že už pro ni není návratu,“myslí si politolog Jan Bureš z Metropolit­ní univerzity Praha.

Témata levice se podle něj vyčerpala nebo je přebraly jiné strany. „Její úpadek vidíme v celé Evropě. Tam, kde vypadla z parlamentu, se jí opakovaně nedaří znovu zvednout,“uzavírá politolog.

 ?? Foto: Petr topič, MAFRA ?? Kandidátko­u na pražskou primátorku za ČSSD a Zelené bude bývalá ombudsmank­a a mluvčí Charty 77 Anna Šabatová. Ta svolala brífink ke stvrzení spolupráce do své kuchyně v bytě na Vinohradec­h. Domácnost provoněly domácí zákusky, lesní plody či chlebíčky.
Foto: Petr topič, MAFRA Kandidátko­u na pražskou primátorku za ČSSD a Zelené bude bývalá ombudsmank­a a mluvčí Charty 77 Anna Šabatová. Ta svolala brífink ke stvrzení spolupráce do své kuchyně v bytě na Vinohradec­h. Domácnost provoněly domácí zákusky, lesní plody či chlebíčky.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia