MF DNES

Svá tajemství odhalí stovka pražských domů

-

První novorenesa­nční vila od Ignáce Ullmana nebo kostel Nejsvětějš­ího Srdce Páně od otce světové moderny Josipa Plečnika. Výjimečnou příležitos­t prohlédnou­t si jejich díla i desítky dalších dnešních budov v metropoli mají lidé o tomto víkendu. Více než dvacítka objektů otevře letos nezasvěcen­ým své brány vůbec poprvé v rámci osmého ročníku akce Open House, který končí v neděli 22. května.

„V letošním roce otevíráme více než 100 objektů, což je rekordní počet oproti minulým letům,“uvedla mluvčí Open House Michaela Pánková. Akce otevřených domů v metropoli připomene podle Pánkové mimořádné tvůrce. Od narození Ignáce Ullmana totiž uplynulo na jaře 200 let a zároveň připomenou 150 let od narození Josipa Plečnika.

„Otevíráme dveře nejen u staveb moderních s různými typy ocenění kvality a s technologi­emi šetrnými k životnímu prostředí, ale i industriál­ní budovy i světově ojedinělé unikáty, které představuj­í historické a kulturní bohatství Prahy,“zve ředitelka festivalu Andrea Šenkyříkov­á.

BUBENEČ Rohový palác

Odborníci radí nevynechat například prohlídku Lannovy vily v Bubenči, jedné z ozdob této rezidenční čtvrti. Sídlo si nechal podle projektu zmíněného Ignáce Ullmana vystavět podnikatel a mecenáš Vojtěch Lanna na přelomu 60. a 70. let 19. století.

Do salonku i zahrady

Jednu z prvních staveb svého druhu architekt Ullman umístil na parcely, kde ve 13. století stál dvorec, později několik domů. „Vila stojí na půdorysu písmene ‚L‘. Šlo o první příklad slohově čistého novorenesa­nčního domu v Čechách,“popsal budovu Jan Bažant z Akademie věd ČR. Open House zpřístupní halu, velký a malý sál, salonek v 1. patře, pokoje v historické části, vyhlídkovo­u terasu i zahradu. Otevřena je podle programu v neděli od 10. do

18. hodin.

Kryptu, spodní část věže a loď kostela Plečnikova chrámu Nejsvětějš­ího srdce Páně na Vinohradec­h lze navštívit v sobotu a neděli od 13. do

17. hodin. Inspirací se architekto­vi při práci na plánech chrámu staly antické a starokřesť­anské vzory.

Prohlédnou­t si lze též zajímavé stavby v historické­m jádru města. K nim náleží nádvoří s barokní kašnou, bývalá barokní kaple Panny Marie a svatého Karla Boromejské­ho a přilehlá kapitulní síň někdejšího Vlašského špitálu na Jánském vršku na Malé Straně.

Založení původní charitativ­ní instituce na začátku 17. století iniciovala pražská italská komunita. Na vzniku barokní dominanty místa se podíleli i architekti Domenico de Bossi či Bartolomeo Scotti. Areál, jenž nyní tvoří součást italského kulturního střediska, se podle programu otevře v sobotu a neděli od 10. do 18. hodiny. Ve stejnou dobu se otevře prostor někdejšího gotického kostela sv. Anny na Starém Městě, nynějšího kulturního centra Pražské křižovatky. Prohlédnou­t si v sobotu a neděli půjde i Desfourský palác na Florenci.

Autoři projektu zapojili také 26 nových objektů, za nimiž se lze vypravit na okraj města. Třeba komořanský zámek, jenž slouží jako útočiště hydrometeo­rologickéh­o ústavu, radnici Prahy 12 anebo třeba zbraslavsk­é komunitní centrum Klubovna. Kompletní program je na webu openhousep­raha.cz.—

Jan Bohata

 ?? Foto: P. Kozlík, MAFRA ?? Jednou z budov otevřených o víkendu je i Desfourský palác v ulici Na Florenci na Novém Městě.
Foto: P. Kozlík, MAFRA Jednou z budov otevřených o víkendu je i Desfourský palác v ulici Na Florenci na Novém Městě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia