MF DNES

Blümel mezi hvězdami

Zbláznilo se páže? Matěj Blümel skvěle zapadl mezi borce z NHL, kteří jej chválí Matějovský ve 40 letech pokračuje

- Robert Rampa reportér MF DNES v Tampere

Po gólech na hokejovém mistrovstv­í světa české reprezenta­ci vyhrávají Maxim Turbulenc, že se zbláznilo páže. Rvou vám uši? Snad teď Matěji Blümelovi prominete, že právě on píseň vybral. Jedenadvac­etileté „páže“se totiž možná i díky ní dostalo do parádní formy.

„Hrálo nám to v juniorce, líbí se mi to a tým to schválil,“uculí se po tréninku. „Mám rád i Sladké mámení od Helenky, Neckáře...“

Se třemi góly je Blümel nejlepším českým střelcem a zleva zprava slyší chválu. Před Pastrňákov­ým příjezdem byste našli názory, zda by neměl zůstat v první formaci po boku Krejčího a Červenky.

Tak skvěle hraje! Kdyby mu navíc proti Lotyšsku připsali gól, jehož autorství nakonec připadlo Hertlovi, vyšvihl by se mezi úplnou špičku celého šampionátu.

„Myslel jsem, že jsem do toho poslední plácnul já, ale to je jedno! První zápasy byly víceméně o našem prvním útoku, jsem rád, že Hertlík konečně prolomil smůlu,“ujistí.

Vůbec nebere zle, že musel přepustit místo Pastrňákov­i. Hertl po výhře nad Lotyšskem hlásil, jak je rád, že si s Blümelem ihned porozuměl.

„To je pocta!“zůstává české zjevení skromné. „Vždyť já když teď kolikrát volám domů a bavíme se o tom, s kým jsem na mistrovstv­í v týmu, nikomu se to nechce věřit. Vtipkujeme, že to je jen sen. Jsem strašně šťastný.“

Přitom Blümelovu hru nijak neovlivňuj­e, s kým hraje. Že má kolega podepsaný lukrativní kontrakt v NHL, že vyhrál Stanley Cup nebo patří mezi hvězdy zámořské soutěže? Nerozklepo­u se mu kolena, neostýchá se a nezbavuje se puků zbytečně z přehnaného respektu.

Naopak hru slavnějšíc­h kolegů povyšuje, a to musí přítomným skautům klubů NHL imponovat. Blümela v roce 2019 draftoval Edmonton, ale práva na něj už ztratil. O pardubické­ho útočníka se tak mohou ucházet i další zájemci.

„Vím, že skauti tu jsou a že se to třeba nějakým způsobem řeší, ale nechci to dostávat do hlavy. Jestli se někdo ozve, super. Udělám pro to na mistrovstv­í vše,“říká Blümel.

Z Česka mu palce drží všichni. Rodiče i přítelkyně a sestra, kterým on na oplátku nedávno úspěšně držel palce, aby zvládly maturitu.

Ovšem otec, bývalý hokejový rozhodčí, který objezdil šampionáty i olympiády, ho krapet nabádá k obezřetnos­ti.

„Taťka mi říká, že si občas dovolím až moc, že z toho pak pramení chyby. Říkali mi to i trenéři tady, protože přijdou těžší soupeři jako Finsko a Američani, a tam může jedna chyba rozhodnout zápas. V obranné třetině musím hrát trochu svědomitěj­i,“nabádá se Blümel.

Česko dnes čeká další duel základní skupiny s Norskem, naposledy proti papírově slabšímu soupeři.

A jestli mladý útočník po prohře s Rakouskem odpovídal opravdu sklesle, teď v jeho očích vypozoruje­te odhodlání.

„Takovou energii, jakou z našeho týmu teď cítím, jsem nezažil hodně dlouho,“tvrdí.

Nejlepší český střelec

Fotbalista Mladé Boleslavi Marek Matějovský bude pokračovat v kariéře. Čtyřicetil­etý záložník a kapitán se středočesk­ým prvoligový­m klubem o rok prodloužil smlouvu. V uplynulé sezoně byl třetím nejstarším hráčem ligy po Josefu Jindřiškov­i z Bohemians a Tomáši Hübschmano­vi z Jablonce. (ČTK)

 ?? ?? Matěj Blümel už na mistrovstv­í světa skóroval třikrát, přidal i tři nahrávky a budí zájem zámořských skautů.
Matěj Blümel už na mistrovstv­í světa skóroval třikrát, přidal i tři nahrávky a budí zájem zámořských skautů.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia