MF DNES

Kudy ke slávě v Paříži. Začíná Roland Garros s 11 Čechy

- Stanislav Kučera tenisový reportér MF DNES

Jasná favoritka ve dvouhře žen Šwiateková, smrtící polovina mužského pavouka s Djokovičem, Nadalem i Alcarazem. Roland Garros, které startuje zítra, je rozlosovan­é. Za antukovým štěstím se v Paříži vydá i jedenáct Čechů.

Barbora Krejčíková (2. nasazená)

Obhájkyně ve dvouhře i deblu přijela do Paříže po bezmála tříměsíční pauze od zápasů, během níž laborovala se zraněným loktem. Jistě uvítá výhodu na pohled snazšího losu, na úvod se střetne s domácí Parryovou (96. na světě). Z nasazených jí hrozí nejdříve Rumunka Cirsteaová ve třetím kole. V osmifinále může změřit síly s Běloruskou Azarenkovo­u, dál s Estonkou Kontaveito­vou a Džabúrovou z Tunisu.

Karolína Plíšková (8.)

Rovněž začne proti Francouzce: utká se s držitelkou divoké karty Andrianjaf­itrimovou (142.). Ve třetím kole může dostat šanci oplatit Rusce Alexandrov­ové jasnou porážku ze začátku dubna, dál vyčkávají Američanka Pegulaová a ve čtvrtfinál­e Šwiateková.

Plíšková si před Paříží zlepšila jinak rozpačitou sezonu, kterou zača-* la později kvůli zlomenině pravé ruky, postupem do semifinále ve Štrasburku. Na grandslam tedy dorazí rozehraná, ovšem ve čtvrtfinál­e si nechala ošetřovat levou nohu.

Petra Kvitová (32.)

Těsně se vešla mezi nasazené, o první antukovou výhru v roce bude usilovat proti Bondárové z Maďarska (67.). Ve druhém kole číhá kvalifikan­tka, nebo držitelka divoké karty, ve třetím už jedna z adeptek na titul Džabúrová. Loni v Paříži odstoupila před druhým zápasem kvůli nešťastném­u zranění kotníku.

Kateřina Siniaková

Vyfasovala těžkou soupeřku, Chorvatku

Martičovou (70.). Ve druhém kole může vyzvat 17. nasazenou Kanaďanku Fernandezo­vou. Na antuce hrála jen v Madridu, s Krejčíkovo­u bude obhajovat titul v deblu.

Tereza Martincová

Na posledních čtyřech akcích vypadla v prvním kole, zlomit nepřízeň se pokusí proti Američance Rogersové (51.). Dál nejspíše čeká devátá nasazená Collinsová, rovněž reprezenta­ntka Spojených států.

Marie Bouzková

Taktéž se utká s americkou sokyní, narazí na Davisovou (90.). Poté pravděpodo­bně přijde 31. nasazená Mertensová z Belgie.

Karolína Muchová

V sezoně zvládla jen pět zápasů, za obhajobou třetího kola vyrazí proti domácí divoké kartě Monnetové (249.). Poté hrozí čtvrtá nasazená Řekyně Sakkariová.

Linda Nosková

Loni si na Roland Garros podmanila dvouhru juniorek, nyní už si vysloužila premiéru v hlavní soutěži dospělých. Sedmnáctil­etá naděje prošla tříkolovou kvalifikac­í, v 1. kole vyzve Britku Raducanuov­ou.

Jiří Veselý

Před Paříží se potýkal se zraněním hamstringu. „Udělám všechno pro to, abych byl připraven,“sliboval necelé dva týdny před začátkem turnaje. V prvním kole ho čeká Američan Johnson (92.), poté nejspíš šestnáctý nasazený Španěl Carreňo.

Jiří Lehečka

Poprvé má na grandslamu garantovan­ou rovnou hlavní soutěž. Zopakuje si dva týdny starý střet s Belgičanem Goffinem (48.), jemuž v Monte Carlu podlehl ve dvou setech. „Zápas rozhodly jeho zkušenosti,“zhodnotil dvacetilet­ý Čech.

Zdeněk Kolář

Až na sedmnáctý pokus se proklestil grandslamo­vou kvalifikac­í, pro premiéru v hlavní soutěži vyfasoval domácího Pouilleho (163.).

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia