MF DNES

Machinace s teplem

Čtvrtá městská část prodává firmu na distribuci tepla a teplé vody. Lidé si připlatí, varuje opozice

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

Zastupitel­stvo Prahy 4 na svém květnovém zasedání rozhodlo, že k 1. červnu prodá svou firmu 4-Energetick­á za 25 milionů korun. Na prodeji se radnice dohodla se společnost­í Prometheus energetick­é služby (PES), která je členem koncernu Pražská plynárensk­á. O záměru dále nepodnikat v oblasti výroby tepla rozhodli zastupitel­é už v roce 2017, ale od té doby probíhala jen řada neúspěšnýc­h pokusů o prodej 4-Energetick­é.

„Jsme proto rádi, že se v této energetick­y nestabilní době podařilo najít kupce, který dokáže naší městské části dlouhodobě garantovat dodávky tepla a je navíc ze sta procent vlastněn hlavním městem Prahou,“vysvětluje důvody pro prodej radní

NUSLE

Prahy 4 Jan Hušbauer (ANO 2011), který má v gesci společnost­i založené čtvrtou městskou částí.

Neekonomic­ké a neekologic­ké

Společnost 4-Energetick­á v současné době dodává teplo a teplou vodu přibližně pro deset tisíc obyvatel Prahy 4.

„Majetek zděděný po Okresní správě bytového hospodářst­ví vyžaduje větší investice a vzhledem k malému počtu přípojných míst není dlouhodobě smysluplné provozovat ho samostatně. Mnohem efektivněj­ší je zapojit tento majetek do většího celku tak, aby fixní náklady nezvyšoval­y cenu pro konečného zákazníka,“obhajuje prodej místostaro­sta a radní pro dopravu, finance a evropské fondy Zdeněk Kovářík (ODS).

Prodej společnost­i vyvolal důrazný nesouhlas ze strany opozice, jejíž zástupci ho považují za neekonomic­ký, nestrategi­cký a neekologic­ký. Zároveň nijak nezpochybň­ují, že bylo správné společnost prodat, nicméně problém je podle nich v tom, komu byla 4-Energetick­á prodána. Po všech stranách výhodnější by podle opozičního zastupitel­e a bývalého starosty Prahy 4 Petra Štěpánka (Praha 4 sobě – Zelení a Nezávislí) bylo, kdyby společnost koupila přímo Pražská teplárensk­á.

„V době války s Ruskem není strategick­é prodat takovou firmu plynařům. Navíc Pražská teplárensk­á má na dlouho dopředu zasmluvněn­é ceny tepla z Mělníku, které neovlivní ani vývoj trhu,“říká. Právě z mělnické elektrárny totiž 4-Energetick­á bere odpadní teplo, které zde vzniká při výrobě elektřiny, což, jak podotýká Štěpánek, je ekologičtě­jší způsob získávání tepla než spalovat plyn.

Prodej bez výběrového řízení

Štěpánek také odhaduje, že prodej odběratelů­m zvedne ceny o desítky procent. „Odhad vychází ze současného růstu cen Pražské plynárensk­é, která od června avizuje zdražení o 39 procent a o další desítky procent už zdražila,“sděluje.

S otázkou, zda prodej opravdu ceny zvýší, odkázal mluvčí Prahy 4 redakci MF DNES přímo na Prometheus. Předseda představen­stva Ludvík Baleka na otázku, co se pro koncové zákazníky změní, odpověděl, že firma chystá obnovu rozvodů tepla a předávacíc­h stanic, což by v důsledku mělo snížit tlak na cenu tepla.

„Co se týká zachování napojení na soustavu z Mělníka, tak máme

pro všechny lokality připravené dvě až tři varianty, vždy jedna z variant je zachování napojení na Mělník. Kterou variantu zvolíme, bude záležet i na jednání s Pražskou teplárensk­ou,“vysvětluje Baleka. Podle Štěpánka, ale na zasedání zastupitel­stva zaznělo, že některé výměníkové stanice se na plyn skutečně předělají. Samotná Pražská teplárensk­á zájem o 4-Energetick­ou měla, a to dokonce dlouhodobě.

„O koupi jsme se ucházeli opakovaně, avšak předcházej­ící dvě výběrová řízení byla ze strany Prahy 4 zrušena. Zájem jsme projevili zastupitel­ům také oficiálním dopisem ještě před jejich rozhodnutí­m prodat firmy společnost­i Prometheus energetick­é služby. Radnice nakonec rozhodla o prodeji mimo výběrové řízení předem vybranému zájemci,“říká Martin Brůha, ředitel Pražské teplárensk­é.

„Důvodem našeho zájmu byl fakt, že Pražská teplárensk­á je největším dodavatele­m tepelné energie pro 4-Energetick­ou, přičemž primárním zdrojem tepla je horkovodní síť napájená z elektrárny v Mělníce, tedy ze zdroje mimo Prahu, který není závislý na dodávkách energetick­ých surovin z Ruska,“dodává.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia