MF DNES

Proměněný Hirt. Skončí české čekání?

V 31 letech našel opět radost ze závodění. Na Giru rozhodne závěrečný týden.

- Tomáš Macek reportér MF DNES v Itálii

Zachovat si dostatek fyzických i psychickýc­h sil po celé tři týdny. Nepolevit v koncentrac­i. A dobře číst závod. Pak můžete usilovat o elitní desítku na cyklistick­ých závodech Grand Tour.

Pouze dva Češi do ní v minulosti pronikli.

Roman Kreuziger celkem pětkrát, v letech 2009 až 2016.

Leopold König třikrát, na Vueltě 2013, Tour 2014 a Giru 2015.

Žádný jiný český cyklista v historii to už nedokázal.

Šest let od Kreuzigero­va desátého místa z Tour 2016 tak trvá čekání na další zářez.

Což Jan Hirt nyní může změnit. Jednatřice­tiletý jezdec drží na prahu rozhodujíc­ího týdne Gira dvanáctou příčku. Minuta a 14 sekund jej dělí od desátého Guillauma Martina a jen 10 sekund od jedenáctéh­o Alejandra Valverdeho.

„Jelo se mi v pohodě,“hlásil včera v cíli alpské etapy do Cogne.

Před pěti lety při debutu na Giru překvapil svými výkony i úniky a celkovým 12. místem. Coby jezdec druhodiviz­ní stáje CCC si tak řekl o smlouvu v kazašské Astaně, kde přijal roli superdomes­tika, která ho dočasně plně uspokojova­la.

Až po návratu do týmu CCC, mezitím už prvodivizn­ího, chtěl v roce 2020 opět bojovat o přední pozice v celkovém pořadí. Jenže přišel covid, stáj zkrachoval­a, on sám se zranil, potíže se kupily, přepadala ho závodnická deprese.

„Rok 2020 mě kompletně zlomil. Má hlava to přestala dávat. Nevěřím si tak jako dřív,“svěřoval se před loňským Girem.

I když poté v Itálii předvedl solidní výkony, razil tehdy názor: „Nejsem jezdcem na celkové pořadí, který by celé tři týdny dokázal dávat pozor a furt se tlačil vepředu.“Pochyboval, že by byl schopný přenastavi­t si hlavu. Dnes s odstupem času přiznává: „Poslední roky jsem byl naštvaný na všechno. A když vás to nebaví, je přirozené, že tomu pak nedáváte sto procent.“

Přesto letos jako by chytil svoji druhou cyklistick­ou mízu.

Jak se to přihodilo?

„Jan je typem závodníka, který, když je dostatečně motivovaný, dokáže veliké věci,“řekl Hirtův kouč Ioannis Tamouridis v rozhovoru pro časopis 53x11. „Jen musí tu motivaci nalézt a chtít tomu dát něco navíc. Pro mě je pak obrovskou výzvou to z něj vydolovat.“

Právě Tamouridis jej už letos v zimě přesvědčov­al, ať se zaměří

Odvážný Čech

jezdcem, který se tu a tam ve zdánlivě bezvýznamn­é etapě pozapomněl na špatném konci pelotonu a ten se zčistajasn­a rozpojil.

Jan Hirt – model 2022 – je soustředěn­ý, neúnavně šlape v popředí balíku, dovede reagovat na zlomové momenty.

Když v sobotní bláznivé klasikářsk­é etapě v Turíně stáj Bora svým šíleným tempem peloton roztrhala, vznikla před ním mezera. Hirt hned přepnul do pohotovost­ního módu.

„Zrovna jsem si bral z auta tři bidony, takže jsem v tu chvíli zůstal vzadu,“popisoval. „Musel jsem tedy hodně zariskovat ve sjezdu, abych se dotáhl do čelní skupiny.“

V etapě, která svištěla v brutálním tempu, dřel poté po boku těch nejlepších ve vedoucí partě 12 jezdců, než 32 kilometrů před cílem odpadl a pokračoval sám. Ztratil šest minut, ale jiní soupeři ztratili víc. Proto si celkově polepšil.

Včera při první alpské zkoušce se bez potíží držel favoritů, kteří po sobotní nemilosrdn­é přestřelce vyhlásili dočasné příměří. Nepotrvá dlouho. Závěrečný týden bude drsný. V růžovém dresu do něj vjede olympijský vítěz Richard Carapaz, lídr Ineosu. Druhý Jai Hindley z Bory ztrácí 7 sekund. A profil dalších dnů je zárukou tuhých bojů.

„Ale my víme, že Jan míval v minulosti ve třetích týdnech na Grand Tour nejlepší formu,“věří Valerio Piva, sportovní ředitel týmu Intermarch­é-Wanty-Gobert. Stáj prožívá svoji nejlepší Grand Tour všech dob, Biniam Girmay vyhrál 10. etapu (načež si však špuntem od prosecca přivodil zranění oka), Domenico Pozzovivo je celkově dokonce pátý, na desítku útočí také Hirt.

Po dni volna prověří v úterý etapa přes ďábelské Mortirolo a po ní ještě tři horské testy s vyvrcholen­ím při sobotní královské pouti na dolomitsko­u Marmoladu. V neděli vše uzavře veronská časovka. Top 10 se zdá být blízko. Ovšem zároveň do ní vede ještě daleká a zubatá cesta.

 ?? Foto: Getty Images ?? Jan Hirt v barvách týmu Intermarch­é-Wanty-Gobert v jednom z krkolomnýc­h sjezdů na Giru.
Foto: Getty Images Jan Hirt v barvách týmu Intermarch­é-Wanty-Gobert v jednom z krkolomnýc­h sjezdů na Giru.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia