MF DNES

Pro uprchlíky vyroste další stanové městečko

-

Vpražských Malešicích vznikne od 31. května pro uprchlíky další stanové městečko. Po jednání s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) to včera uvedl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Městečko bude podle ministra sloužit příchozím uprchlíkům, kteří v Česku nemají nárok na dočasnou ochranu. Jedná se například o uprchlíky s maďarským pasem. Městečko pro 150 lidí vznikne na zasíťované­m pozemku České pošty.

„Po delší debatě s hlavním městem jsme se shodli, že v Malešicích bude vybudováno další stanové městečko, které bude určeno pro případ humanitárn­í nouze. Tedy právě pro lidi, kteří nemají nárok na dočasnou ochranu v České republice,“řekl ministr.

S uprchlíky bude v městečku pracovat romská nezisková organizace, která jim vysvětlí perspektiv­u toho, kdyby v Česku zůstali, a bude je informovat, že se mohou bezplatně vlakem dostat do Maďarska.

První stanové městečko vzniklo v polovině května v Troji. Sloužit mělo zejména pro uprchlíky z pražského hlavního nádraží, tedy zejména romské rodiny. Do tohoto městečka by podle Rakušana měli mířit spíše lidé, kteří nárok na dočasnou ochranu mají a čeká se u nich na ověření. Městečko s kapacitou 150 míst se hned první víkend prakticky zaplnilo.

Bez nároku na ochranu

Na hlavním nádraží, kde v posledních týdnech přespávají stovky migrantů, měl podle Rakušana včera vzniknout stánek s informacem­i pro uprchlíky o podmínkách pobytu. Ministerst­vo podle něj nechalo vytisknout letáky i v maďarštině s informacem­i o tom, že pokud mají migranti maďarský pas, nemají nárok na dočasnou ochranu. Situaci se tak podle něj podaří stabilizov­at.

Podle Rakušana nová strategie zvládání uprchlické krize spočívá v motivaci uprchlíků k návratu do země původu nebo zaručení dopravy do jiných krajských asistenční­ch center. „Pro přesun uprchlíků do jiných krajů budou vyčleněny přepážky 12 a 13 Českých drah, kde bude lidem zdarma poskytován­a jízdenka do jiného asistenční­ho centra,“doplnil ministr. (iDNES.cz)

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Stany v Troji V polovině května vyrostlo pro uprchlíky stanové městečko v pražské Troji.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Stany v Troji V polovině května vyrostlo pro uprchlíky stanové městečko v pražské Troji.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia