MF DNES

Atentát, nebo soud národa?

Historik Petr Koura o sporech kolem zabití Reinharda Heydricha a dopadech tohoto činu.

-

Kdy byl u Heydricha poprvé použit termín atentát?

Termín atentát použili jako první nacisté, hned 27. května 1942. Ve známém hlášení rozhlasu „Dnes byl spáchán atentát na zastupujíc­ího říšského protektora Reinharda Heydricha...“. Atentát je termín, který akci dali sami nacisté. Pokud ho používáme, tak tím přebíráme jejich termíny a terminolog­ii.

Zůstal ještě nějaký jiný podobný termín, připomínaj­ící nacisticko­u propagandu?

Je to poslední, co z této terminolog­ie přežilo. Třeba parašutist­y nacisté nazývali „padákoví agenti“. Je zajímavé, že tento termín přebírali i komunisté, třeba Miroslav Grebeníček, když o nich v 80. letech psal z komunistic­ké perspektiv­y. Dneska by nikoho nenapadlo parašutist­ům takhle říkat.

Nebyla snaha se označení atentát po válce zbavit?

Byla. Po válce se o tom mluví jako o národním soudu. Národním soudu nad Heydrichem. Tak se o podobných akcích mluví i v sousedním Polsku, kde byl odbojem zastřelen například velitel SS a policie v okupované Varšavě Franz Kutschera. Poláky to bylo prezentová­no, jako že polský národ odsoudil Franze Kutscheru za zločiny, které spáchal na polském národě. Stejně se to prezentuje v roce 1946 i u nás – parašutist­é vykonali národní soud nad Heydrichem. Má to ale jeden háček, k soudu je obviněný pozván, aby se mohl obhájit, a to Heydrich ani Kutschera nebyli.

Jak to bylo po roce 1948, byla snaha o změnu, nemluvit o akci jako o atentátu?

Nebyla. Ilegální Rudé právo sice za protektorá­tu píše o Heydrichov­i jako o největší stvůře, akci oceňuje a ti, kdo ho odstranili, jsou hrdinové. Akce je vnímána pozitivně, podařilo se odstranit nacistické­ho představit­ele. Po roce 1948 se ale vše otočí, opět se používá nacistická terminolog­ie a celá akce je prezentová­na jako avanturist­ická politika Edvarda Beneše a západního odboje. Komunistům vadilo, že o ní nebyli informován­i, a nesouhlasi­li s ní. Píší o ní jako o akci, která přinesla zbytečné oběti. Spojení „spáchali atentát“je přesně to spojení, které používali o operaci nacisté i komunisté.

Jak tomu tedy správně říkat?

Útok na Heydricha je asi nejlepší. Na rozdíl od Poláků nemůžeme říct, že parašutist­é zastřelili Heydricha, on není zastřelen, umírá na otravu krve. Když přednáším na fakultě studentům, budoucím učitelům dějepisu, tak používám tento termín. Ale výraz atentát je v českém prostředí samozřejmě velmi zažitý. Před deseti lety diskusi o termínu atentát otevřel spisovatel Jiří Padevět, myslím, že od té doby se to už zlepšilo a termín atentát se tolik nepoužívá. Mnohem častěji se mluví o útoku. Samozřejmě, známý film Jiřího Sequense se jmenuje Atentát a toto pojmenován­í se objevuje ve starší literatuře, takže asi nikdy úplně nezmizí.

Jak mluvil o Operaci Anthropoid západní odboj?

Zahraniční odboj se od parašutist­ů distancuje. Když jsou dopadeni v Resslovce a německá tisková agentura vydá zprávu se jmény atentátník­ů vyslaných z Londýna, exilová vláda to dementuje. Celou akci prezentuje jako akci domácího odboje, jako jeho pomstu katovi českého národa, ne že Beneš poslal do protektorá­tu parašutist­y a ti odstranili Heydricha. To Londýn v rámci propagandy odmítá. Popírá, že šlo o parašutist­y, a tvrdí, že je nezná. Byla to propagandi­stická válka.

V protektorá­tu věřili tomu, že šlo o akci domácího odboje?

Tomu bylo snadné uvěřit. Německá propaganda lhala často a bylo snadné uvěřit i v tomhle případě. V roce 1943 byl dokonce natočen hollywoods­ký film režiséra Fritze Langa podle předlohy Bertolda Brechta Hangmen Also Die!, česky I katové umírají. Inspirovan­ý byl právě útokem na Heydricha. Podle scénáře zabil Heydricha příslušník domácího odboje, který se mstí za popravy, které nařídil. Možná proto se tenhle film u nás nikdy nepromítal, protože víme, že to bylo jinak.

Jméno Heydricha s jeho smrtí z protektorá­tu nezmizelo. Čeští dělníci se ve jménu Heydricha jezdili rekreovat...

To je pravda. Zasadil se o zotavovací pobyty dělníků v lázních, třeba v moravských Luhačovicí­ch. Celá akce byla nazvána na jeho počest jeho jménem. První vlaky odjížděly v červnu 1942, Heydrich se toho ale nedožil.

Nastartova­l útok na Heydricha domácí odboj? To byl jeden z cílů celé operace?

Přineslo to pravý opak. Odboj to zdecimoval­o. Iniciátor útoku na protektora František Moravec píše ve svých pamětech, že v Londýně očekávali, že lidi budou přitlačeni ke zdi a začnou se více bránit, ohradí se proti represím. Pro mě je to, při vší úctě k Moravcovi, příklad sociálního inženýrstv­í. Někdo z londýnskéh­o hotelu plánuje, jak se společnost zachová, vyšle někam parašutist­y, ti někoho zabijí a ve výsledku tím národ snad někam popostrčí. Ale výsledkem bylo několik tisíc mrtvých. Místo propuknutí odboje hajlují na náměstích statisíce lidí, přísahá se věrnost Říši, odsuzuje a vylučuje se z národa prezident Edvard Beneš. A symbolem toho všeho se stává jiný Moravec, člen protektorá­tní vlády Emanuel Moravec.

A politické cíle?

To byl podle mě důvod, proč s operací souhlasil Beneš, i když to nikde nepřiznal. František Moravec uvažoval jako voják, Beneš jako politik. Útok přispěl k oduznání Mnichova, exilu se podařilo dosáhnout příslibu obnovení Českoslove­nska v hranicích ze září 1938.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia