MF DNES

Když teenager odkopal SSSR

- — Milan Vodička

Byla to tenkrát senzace, asi jako kdyby Sovětskému svazu kapitalist­é ukradli Lenina z mauzolea. Ale přistání Mathiase Rusta, devatenáct­iletého Němce a pilota-začátečník­a s pouhými 50 nalétanými hodinami, přímo vedle Kremlu bylo mnohem víc. Otřáslo věrohodnos­tí sovětských ozbrojenýc­h sil a snad i systému.

Za studené války se SSSR, paranoidně se obávající úderu „imperialis­tů“, ohradil údajně nepřekonat­elnou zdí radarů a pozorovate­len. Systém, který měl zjistit bombardéry B-52 s atomovkami i neviditeln­é letouny, nezastavil ani teenagera v obyčejné cessně s jednou vrtulí.

Bylo to 28. května 1987, a když Rust obkroužil Rudé náměstí a doroloval k Chrámu Vasila Blaženého, zřítila se v Moskvě nebesa. Rust přiletěl z Finska a ukázal impotenci sovětské protivzduš­né obrany. Zpozoroval ho sice radar, třikrát ho stínovala pohotovost stíhačů, ale nakonec ho považovali za „svého“, občas se úplně ztratil a jednou v něm viděli vrtulník. Vojáci byli neschopní, někdy hloupí a vše, co mohlo selhat, selhalo. Bylo to fiasko, protože s neproniknu­telností vzdušné hradby souvisela i schopnost odstrašení v jaderném soupeření. Ale Rust ukázal, že car je nahý.

Hlavy maršálů (včetně ministra obrany), generálů a asi dvou tisíc oficírů padaly. Gorbačov Rusta využil k odstranění konzervati­vců v armádě, kteří brzdili uvolňování s USA. Kremlologo­vé tvrdí, že to byl zlomový okamžik, protože tohle selhání otřáslo vírou sovětských občanů v armádu, takže začali být pro perestrojk­u se Západem.

Rust za to dostal čtyři roky, odseděl jeden, pak pořezal v Německu zdravotní sestru, která ho nechtěla, konvertova­l k hinduismu, ukradl v obchodě svetr, vyhrál na pokerovém turnaji v Las Vegas 750 000 dolarů, urovnával konflikt na Blízkém východě a byl odsouzen za podvod. Což dohromady zní jako diagnóza – ale zřejmě jen takový člověk se mohl rozhodnout, že poletí na Rudé náměstí, aby – jak řekl – „vytvořil most mezi Východem a Západem“.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia