MF DNES

Ochranný deštník nad vládou

Heroická fáze, kdy lidé tleskali vládě za pomoc Ukrajině, je pryč. V průzkumech už sklízí kritiku a ochranný deštník, jímž maskuje váhavou pomoc, bude potřebovat spíš sama.

- Petr Holec politický komentátor

Poslední dny vládě úplně nepřály. Alespoň pokud jde o čísla. Podle posledního průzkumu CVVM jí věří jen 35 procent lidí, tedy ještě méně než prezidentu Miloši Zemanovi. Průzkum agentury STEM/MARK pro televizi CNN Prima News pro změnu ukázal, že si 73 procent lidí myslí, že jim vláda dost nepomáhá s drahotou. A do toho všeho vláda místo schválení odložila pětitisíco­vou pomoc pro děti.

To ale není vše. Ve stejný čas se rekordně propadla i důvěra spotřebite­lů: horší byla naposledy v květnu 2012. Vraťme se proto do něj. Tehdy jsme zažívali hlubokou recesi a vláda také zoufale škrtala státní rozpočet, zatímco odbory hnaly lidi do ulic. Odmyslete si hlubokou recesi a možná vám to něco připomene: ano, i teď vláda zoufale škrtá výdaje a lidé šetří, zatímco šéf odborů Josef Středula ohlásil na začátek září manifestac­i proti drahotě.

To udělal hned po vyhlášení své prezidents­ké kandidatur­y a i on dobře ví, že jeho manifestac­e ve skutečnost­i bude protivládn­í demonstrac­í a osobní prezidents­kou kampaní v jednom. Hned tak proto neskončí. Ale zpátky ke zmíněným číslům.

Stejně lidí, jako nyní věří Fialově vládě, věřilo na podzim 2020 i vládě expremiéra a šéfa ANO Andreje Babiše. To po půlroce první vlny covidu, která poprvé od roku 1989 nejenže zavřela státní hranice, ale i většinu ekonomiky a našich životů.

Byla to strašideln­á doba a kabinet premiéra Petra Fialy je na stejném čísle po necelém půlroce vládnutí. Být jím, vidím v tom jistý „signál“. A pravda, ne úplně ten nejlepší: 51 procent lidí je totiž podle CVVM současně nespokojen­o s politickou situací. Jisté signály ale nesou i čísla ze zmíněného průzkumu STEM/MARK. Nejenže si podle něj 73 procent lidí myslí, že jim vláda dost nepomáhá, ale 80 procent dotázaných se vyznalo i z toho, že začalo kvůli stále vyšší inflaci šetřit.

I oni tak patří mezi zmíněné spotřebite­le, jejichž důvěra ve vlastní budoucnost se dramaticky propadla a kteří svým šetřením (= neutrácení­m) dusí ekonomiku. Řekněme, že úvodní část války na Ukrajině prostě skončila a její socioekono­mické důsledky naplno vtrhly do Česka. Pro Fialovu vládu to znamená jediné: veřejnost už neuspokojí svojí pomocí Ukrajině a ukrajinský­m uprchlíkům, ale skutečnou pomocí Čechům.

Proč to nejde i u nás?

A zvlášť když Ukrajina vnáší „válku“i do vládních stran. Jihočeský hejtman z ODS Martin Kuba veřejně mluví o „dávkové turistice“, zatímco pražský pirátský primátor Zdeněk Hřib dává kvůli vládní (ne)pomoci s uprchlíky ultimáta ministrům i premiéru Fialovi.

Jeho kabinet se teď ovšem chytá i do jiné vlastní pasti. Vláda ideologick­y dlouho odmítala jakoukoli plošnou pomoc lidem s tím, že jde o obyčejné rozhazován­í peněz. Proč ne, je to její dogma. Jenže když lidé vidí, že plošná opatření zavedla drtivá většina zemí EU včetně všech našich sousedů, mohli by si začít klást kacířskou otázku: proč to nemůže udělat i naše vláda?

A ejhle – ona už to nakonec i dělá, jen pozdě a obdivuhodn­ě zpackaně. Když plošně snížila o korunu padesát spotřební daň z nafty a benzinu, nikdo to neslavil. A když poprvé vyhlásila jednorázov­ý příspěvek 5 000 korun pro každé dítě, spletla si hrubý a čistý příjem rodičů. Takže když teď všichni čekali na správnou a finální verzi již ohlášené pomoci, vláda ji místo schválení zase odložila. Alespoň že zatím nic nespletla s avizovaným zvýhodněný­m tarifem na elektřinu, protože o něm raději úplně mlčí. I ten ale případně bude dalším plošným opatřením, čímž vláda jen dává za pravdu opozici: ta žádá další a razantnějš­í plošná opatření už několik měsíců.

Ale vraťme se znovu k číslům ze zmíněných průzkumů. Ta totiž ukazují, že se mezi kritiky vlády ekonomicky propadají i její chudší voliči. A nejspíš to nebudou bohatí Pražáci, kteří nenávidí Andreje Babiše, ale spíš průměrně vydělávají­cí Češi z měst. I jim už se inflace slušně zakousla do života.

Deštník nádrž nenaplní

Vláda nedávno zkusila situaci zamaskovat tzv. deštníkem proti drahotě, i za něj ale sklidila kritiku od expertů i novinářů. Podle nich s tím přišla pozdě a navíc vlastně nejde o žádnou extra pomoc, ale obyčejný webový rozcestník mezi státními úřady. A za něj si nádrž v autě nenaplníte. Spíš se proto ukazuje, že jestli vláda bude takto pokračovat, bude nějaký ochranný deštník brzo potřebovat sama.

Heroická fáze podpory Ukrajiny, za niž v začátku války lidé vládu spontánně ocenili, je nenávratně pryč. A většina Čechů rychle střízliví do neheroický­ch zlých časů. Když ve světě v roce 2008 naplno vypukla finanční a dluhová krize, sliboval tehdejší premiér, též občanský demokrat Mirek Topolánek, že Česko zůstane ostrovem prosperity. Nakonec z toho byla rekordně dlouhá a částečně i zbytečná recese v letech 2010–2013.

Dnes se Česku předpovída­jí jedny z nejtěžších ekonomický­ch časů v celé EU. Jestli chce vláda současnou krizi přežít, musí pro lidi prostě dělat víc, i když za to na Twitteru sklidí nenávist od svých „ultras“. A to raději hodně rychle. Protože jak řekl odborář Středula, jeho lidé by si mohli pro pomoc přijít přímo do Strakovky.

Vláda prostě musí pro lidi udělat víc, i když za to na Twitteru sklidí nenávist od svých „ultras“.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia