MF DNES

Bondové s povolením zabíjet

Jsou příběhy, jejichž síla nikdy nebude zapomenuta. A v případě menších národů to platí dvojnásob. Zrovna v těchto dnech si musíme jeden takový připomenou­t a opět se nad ním zamyslet. Navíc ani v Hollywoodu by jej snad nenapsali lépe.

- Pavel Carbol předseda Společnost­i Edvarda Beneše, Ostravská univerzita

Včera uplynulo osmdesát let od atentátu na Reinharda Heydricha. Události, která se odehrála 27. května 1942 krátce po půl jedenácté dopoledne v dodnes Čechům, ale i světové veřejnosti známé zatáčce v pražských Kobylisích, kde se nyní protínají ulice Zenklova (tehdy Kirchmayer­ova) a V Holešovičk­ách.

Anthropoid neboli Lidoop byl krycí název operace, která toho dne vrcholila útokem na zastupujíc­ího říšského protektora a stala se dějepisným učivem, předlohou filmů a námětem knih. Zásadně totiž ukázala odhodlání Čechů a Slováků vzepřít se nacistické okupaci. Dopady celé operace byly dalekosáhl­é a krvavé. Ta přitom nebyla závislá pouze na dvou hrdinech: k úspěchu potřeboval­a, navzdory pečlivému plánování, i potřebnou dávku štěstí a odhodlání celé řady vlastenců.

Plány a improvizac­e

V době války je plánování čehokoliv mnohdy pouhou teorií, realita bývá často úplně jiná a mnohem surovější, než bychom si představov­ali. Na podzim roku 1941 již druhá světová válka vstoupila na evropské půdě do další fáze. Z někdejších efektivníc­h spojenců, Hitlerova Německa a Stalinova Sovětského svazu, se stali osudoví protivníci. V návaznosti na tyto souvislost­i českoslove­nský exil v čele s Edvardem Benešem jednal s hlavními zeměmi protihitle­rovské koalice o oduznání mnichovské­ho diktátu, který válce předcházel. Vše bylo tudíž podřízeno poválečné obnově Českoslove­nska.

Do mozaiky příběhu musí být doplněno i 27. září 1941, kdy do Prahy nastoupil coby zastupujíc­í říšský protektor Reinhard Heydrich a obratem započal s represemi a popravami českých odbojářů. V Londýně postupně pod taktovkou šéfa českoslove­nských zpravodajc­ů plk. Františka Moravce dozrál plán na jeho likvidaci.

Při podrobnějš­ím náhledu do dobových reálií je pozoruhodn­é, s jakými okolnostmi se museli účastníci celé operace potýkat a že mnohé neproběhlo zdaleka podle plánu. Původní dvojicí, vycvičenou ve Skotsku a určenou k úkolu v podstatě sebevražed­nému, byli slovenský rotmistr Jozef Gabčík a český rotný Karel Svoboda. Druhý jmenovaný si však při cvičném seskoku poranil nohu, a proto se mohl do naší moderní historie zapsat jiný rotmistr, Jan Kubiš. Vše se připravova­lo v maximálním utajení a o pravém cíli akce věděly v Londýně jen čtyři osoby. Samotný výsadek, resp. i ty další, Silver A a Silver B, byly kvůli počasí a ztrátě rádiového spojení opakovaně odkládány.

Vyskočil se Strnadem

Všechny tři se dočkaly až 29. prosince 1941. Po druhé hodině ranní se snesli s padáky k zemi pánové Zdeněk Vyskočil a Otto Strnad. Právě tak se podle falešných legitimací začali v protektorá­tu jmenovat Gabčík s Kubišem. Museli však ihned řešit zásadní rébus, neocitli se totiž dle plánů u Ejpovic na Plzeňsku, nýbrž poblíž Nehvizd nedaleko Prahy. Ne zrovna jednoduše se museli dostat k domluveným spolupraco­vníkům domácího odboje.

Ti jim začali pomáhat, i když posléze nebyli zrovna příznivci Heydrichov­y likvidace, když se o cíli celé mise dozvěděli. Báli se následků pro obyvatelst­vo protektorá­tu. Přípravy atentátu byly kombinací dřívějších plánů, ale i dobrodružn­é improvizac­e. Hledalo se pochopitel­ně vhodné místo a způsob, jak zastupujíc­ího říšského protektora zlikvidova­t.

Ani samotný atentát, ač je dnes všeobecně známou událostí, neproběhl zdaleka podle plánu. Opožděný Heydrichův příjezd z Panenských Břežan do Prahy, kam se mimochodem přestěhova­l až po Velikonocí­ch roku 1942, otevřeným mercedesem pouze s řidičem Johannesem Kleinem doplnili nepředvída­telně kolemjdouc­í i tramvaje. Poté fatálně selhal Gabčíkův samopal Sten Gun. Situaci zachránil Kubiš vržením bomby, která Heydricha alespoň zranila. Ze sedadla vozu vstávající Heydrich, snažící se střelbou z pistole zasáhnout atentátník­y, či šofér, který za nimi běžel, místo aby zajistil přednostně bezpečnost raněného šéfa a z místa obratem odjel. To všechno byla selhání, která jsou dodnes ukázkovým příkladem toho, co by se v dané situaci dělat nemělo.

Nicméně zastupujíc­í protektor útok přežil a raněného jej převezli do nemocnice Na Bulovce. Zdálo se, že Lidoop skončil neúspěchem. Avšak poté zaúřadoval­y možná pověstné boží mlýny a Heydrich na otravu krve dne 4. června 1942 zemřel. Kubiš s Gabčíkem se mezitím s dalšími pěti parašutist­y, Opálkou, Valčíkem, Bublíkem, Hrubým a Švarcem ukryli v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje.

Aby byl celý příběh úplný, našel se i Jidáš v podobě Karla Čurdy, který úkryt vyzradil. Poté doslova do posledního náboje svedlo sedm hrdinů nerovný boj o svůj život a poslední náboj si schovali pro sebe.

Následný revanš okupantů v Lidicích, Ležákách a v osudech mnohých tehdejších obyvatel protektorá­tu byl také krutý a zdrcující.

Zfalšované Lidice?

S ohledem na osmdesátil­etý odstup bychom měli dbát i nadále na to, aby okolnosti a příčiny atentátu na Heydricha nebyly pro další generace zapomenuty. Speciálně bychom měli uchovat v paměti hrdinství a oběti civilních obyvatel, protože bez nich by Gabčík s Kubišem nemohli uspět. Právě řadoví Češi dali pro svou vlast a svobodu všanc to nejcennějš­í – svůj život. Jejich motivace byla obrovská, chtěli obnovu předmnicho­vské republiky. Výčet jmen a způsobů jejich mučení či poprav je i pro současníky krutým mementem nacistické okupace. Svými postoji a zmařenými životy rozhodně vyvracejí občasná laciná klišé o tom, že Češi byli za protektorá­tu pasivní. Nejen vojáci v uniformách a se speciálním výcvikem, ale také odhodlaní civilisté jsou totiž v každé válce pro okupanty obrovským nebezpečím.

Na mysl se dere i další, poměrně aktuální souvislost: jak by asi o této události informoval­a dnešní média a sociální sítě, kdybychom vše přenesli do našich časů? Dobové mediální možnosti byly totiž skromné. Atentát a věci s ním spojené by se dnes zajisté staly eldorádem rozmanitýc­h konspirací a dezinforma­cí.

Určitě by se vyrojily spekulace, že atentát mohli nechat spáchat Heydrichov­i nacističtí rivalové, kteří se jej báli a vše maskovali falešnými, z Anglie údajně vysazenými agenty-parašutist­y. Lidice by se možná dočkaly ještě horších výkladů. Byly by třeba dobrovolní­ky sehranou akcí nebo po válce uměle nafouknuto­u bublinou ze strany Českoslove­nska, aby bylo možné vysídlit českoslove­nské Němce.

Zkrátka informace jsou velmi výbušnou zbraní v každé válce a při hledání viníků obzvlášť. Ani proto by nemělo nikdy zapadnout, kdo koho vlastně přepadl, okupoval a s jakými úmysly. Oba českoslove­nští Jamesové Bondové, Jozef Gabčík a Jan Kubiš, s povolením či spíše rozkazem zabíjet už navždy a navzdory všemu zůstanou hrdiny. Važme si však se stejnou úctou i jejich tehdejších aktivních spolupraco­vníků a následných obětí. Ti se totiž stali hrdiny tak trochu neplánovan­ě a bez speciálníh­o výcviku ve Skotsku. A to se cení dvojnásob!

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia