MF DNES

Jaký smysl by měl svět, kdyby v něm vládlo Rusko?

- Vilém Barák publicista

Většina Rusů podporuje válku na Ukrajině a nejsou proti napadení žádné ze zemí bývalého Sovětského svazu i jeho dřívějších satelitů. Mezi Českem, Slovenskem či Bulharskem dnes vyčnívá jako hlavní cíl Polsko. Ruské veřejné mínění přejímá myšlenky Vladimira Putina, který již patnáct let den po dni píše svůj novodobý Mein Kampf. Jeho teze v ruských médiích opakují stále dokola kremelští šašci, ale málokdo v západní Evropě vnímá naléhavost hrozby.

Objevují se hlasy, že Rusko již není schopno zaútočit na další státy a na členské země Severoatla­ntické aliance už vůbec ne. Proto máme dát ruce pryč od ukrajinské­ho konfliktu. Nikdy se mi nelíbily filmové scény, kdy hrdina po dlouhé rvačce přemůže padoucha, ale místo toho, aby jej trvale eliminoval, otočí se k němu zády. Ten vyskočí, případně ještě vytáhne nůž, pistoli… a vše začíná nanovo. Ne, tohle nesmíme připustit.

Další analytici tvrdí, že se Putin připravuje na dlouhou válku. Tak udělejme všechno pro to, aby válka dlouhá nebyla a Ukrajinci udělali s ruskou armádou krátký proces. Čím rychleji a důkladněji bude Rusko poraženo, tím dříve skončí nejistota způsobujíc­í ekonomicko­u i uprchlicko­u krizi.

Velmoc o síle Belgie

Rusko je zemí třetího světa s pouhými 146 miliony obyvatel. Jedná se o hospodářsk­ého trpaslíka, jehož ekonomika, bez vývozu surovin, má velikost Belgie. Proti němu stojí nejrozvinu­tější a nejbohatší část světa. Evropská unie a Spojené státy mají dohromady 779 milionů obyvatel, a to pomiňme další členy protiruské koalice

– Japonsko, Austrálii či Kanadu. K tomu přidejme populaci 41 milionů Ukrajinců, jejichž sedmisetti­sícová armáda musí odmítat další zájemce kvůli nedostatku zbraní a výstroje. Kdo je tady v roli outsidera?

Současně poprvé v dějinách existuje možnost, aby útočník, ještě před vyplacením reparací, financoval obranu napadeného. Západ Rusku zmrazil devizové rezervy přesahujíc­í 600 miliard dolarů. Dost peněz na vyzbrojová­ní Ukrajiny, její poválečnou rekonstruk­ci i odškodnění zahraniční­ch investorů za majetek ukradený Ruskem. Někdo by měl vládci v Kremlu konečně sdělit, že Rusko již žádné bankovní rezervy nemá. Třeba by se mu to stalo osudným. Držíme všechny trumfy v rukou, porazit se můžeme jenom my sami.

Kola průmyslu svobodného světa, jak je známe z archivních záběrů z období 2. světové války, se ale nějak netočí. Kde jsou v halách vyrovnaná letadla obklopená dělníky, řady rozpracova­ných tanků, nad nimiž ve frenetické­m tempu jezdí mostové jeřáby usazující věže, kmitající ruce soustružní­ků vyrábějící­ch granáty? Místo toho se vytahují zbraně ze zaprášenýc­h garáží a šrotišť. Pořád je snaha věci nějak „ušudlit“. Zajímalo by mě, kolik se od 24. února tohoto roku vyrobilo nových tanků, letadel, obrněných vozidel a děl. Podle mě nic.

Raději mrtvý než ruský

Ukrajinské­mu vítězství brání naše laxnost. Evropu musí už počtvrté zachraňova­t Spojené státy, které na porážku Ruska věnovaly již 54 miliard dolarů. Někteří lidé v Česku a velká část veřejnosti v západní Evropě vnímá válku na Ukrajině podobně jako boje v bývalé Jugoslávii v letech 1991 až 1999. Dostavuje se nějaké to rozhořčení, trochu se přispěje na charitu, milostivě přijmeme uprchlíky.

Obecně panuje přesvědčen­í, že ani vítězství Ruska nad Ukrajinou z hlediska bezpečnost­i nic nezmění. Lidé si nedokážou představit dopady bomb na Hradčany nebo zámky na Loiře ani dech ruských znásilňova­čů na zátylku svých manželek a dcer. Z toho vyplývá neochota obětovat část svého pohodlí.

Západní Evropa se psychicky hroutí z představy omezení dodávek ruského plynu a ropy. Čeští občané zase propadají hysterii při pohledu na pár stovek ukrajinský­ch Romů tábořících na nádražích. Nějak jsme zapomněli na minulost, kdy po otevření hranic podobná vlna českých Romů zaplavila Velkou Británii? Kdyby podmínkou porážky Ruska bylo, aby každý ukrajinský Rom dostal byt, nové auto a koně, i za tu cenu by to stálo!

Rusové říkají: „Jaký smysl by měl svět, kdyby v něm nebylo Rusko?“Ptejme se jinak: „Jaký smysl by měl svět, kdyby v něm vládlo Rusko?“A co hrozba použití jaderných zbraní? Odpověď zní: „Raději být mrtvý než ruský.“

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia