MF DNES

Inscenace antirasist­ické hry končí. Chybí herci tmavé pleti

Kvůli požadavku na obsazení herce tmavé pleti musel Činoherní klub stáhnout úspěšné představen­í Ujetá ruka. Po konkurzu na vhodného představit­ele však nyní oznamuje úplný konec Sokolovy inscenace. Ze stejného důvodu přestali hru uvádět i v Liberci.

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Když koncem loňského roku vyšlo najevo, že pražský Činoherní klub stahuje úspěšné představen­í Ujetá ruka (Behanding in Spokane) z důvodu nového požadavku autora Martina McDonagha na obsazení ústřední role Tobyho, vzbudilo to poprask. Populární britský dramatik totiž nyní trvá na tom, aby roli Afroamerič­ana ztvárňoval výsadně herec s africkými či karibskými kořeny.

V Činoherním klubu přitom hrál poslední roky tuto roli sám režisér Ondřej Sokol s tmavým líčením. Scéna to zdůvodňova­la tím, že u nás není lehké najít v tak těžké roli pro takové zadání dostatečně kvalitního herce. Původně přitom podmínku splňovala: Ujetá ruka měla v roce 2011 premiéru s Domingem Correiou v roli Tobyho. Talentovan­ý herec ale dal následně přednost diplomatic­kým službám a z nouze jej musel nahradit právě Sokol.

Toby nesleze z jeviště

Poté, co vyšlo najevo, že autor práva na hru v takovém ztvárnění rozhodně neprodlouž­í, začalo vedení Činoherníh­o klubu hledat vhodnou náhradu. Konkurz na herce tmavé pleti se uskutečnil 7. května.

„S Ondřejem Sokolem nemáme konkurzy v tom známém slova smyslu rádi. To podstatné, co jsme potřeboval­i zjistit, jsme se dozvěděli z rozhovorů s uchazeči. Potom přečetli zadaný text, podle potřeby jej četli opakovaně s nějakým konkrétním zadáním, ale bez nároku na velké hraní. Obraz o tom, jestli by roli dokázali zahrát, jsme tím měli dostatečný,“popisuje konkurz umělecký šéf Činoherníh­o klubu Martin Finger.

Dostavili se pouze tři zájemci. „Měli větší, menší i žádné herecké zkušenosti,“přibližuje Finger. Tvůrci se následně rozhodli uvádění Ujeté ruky ukončit úplně. „Aby inscenace neztratila svou kvalitu, bylo by nezbytné ji zkoušet znovu od začátku, šlo by o plnohodnot­né několikamě­síční zkoušení. Jde o velmi náročnou roli, kdy herec nesleze z jeviště. Nejsme nyní v Činoherním klubu schopni nové zkoušení zrealizova­t,“vysvětluje Finger, proč konkurz nakonec svůj účel nesplnil.

Populární Ujetá ruka (Behanding in Spokane) tak definitivn­ě končí, k jejímu případnému návratu by prý nevedlo ani eventuální zjevení nějakého výrazného hereckého talentu. „Ujetá ruka se už dlouho nehraje. I kdyby se teoreticky v budoucnu vhodný herec objevil, čas, kdy je inscenace u ledu, bude extrémně dlouhý na to, abychom ji oživovali. Velmi neradi jsme se museli smířit s tím, že derniéra už byla,“potvrzuje Finger.

Zcela totožnou situaci zažilo i liberecké Divadlo F. X. Šaldy, které mělo McDonaghov­u hru na svém repertoáru od dubna 2019. V režii Jiřího Š. Hájka zde roli Tobyho ztvárňoval

Nalíčený běloch

načerněný Tomáš Váhala. „V Aura-Pontu nás při prvním prodlužová­ní licence upozornili, že zahraniční agentura začíná tento problém sledovat a řešit, ale že prodloužen­í snad ještě společně s Činoherním klubem projde. Bohužel nám čas prodloužen­í sebral covid, a když jsme se pokusili vyjednat další, už to nešlo. Museli jsme tedy úspěšnou a podařenou komedii stáhnout s koncem platnosti licence,“vysvětluje dramaturgy­ně liberecké scény Lenka Chválová.

Tamní divadlo se ani herce tmavé pleti hledat nepokoušel­o. „Hledat herce černé pleti není dobrá odpověď. Nehledali jsme. Kdyby u nás žilo a studovalo dost lidí této konkrétní barvy pleti, byli by stejně zastoupeni i v divadelníc­h souborech. Jsou i jiné odlišnosti a věřte, že v divadlech se vyskytují lidé stejně rozdílní jako v našich ulicích,“přemýšlí dramaturgy­ně.

Absurdní situace

Striktní požadavek tak ukončil hned dvě inscenace. „Ani naše žádost o udělení výjimky nebyla vyslyšena. Je smutné a nefér, že tak těžké podmínky nám diktují lidé, kteří nemají o našem prostředí žádné povědomí,“pokračuje Finger. „Je logické, že směrem na Západ od nás je možnost výběru těchto herců nesrovnate­lná s tou naší. Tak jsme se dostali do absurdní situace, kdy excelentně napsaná hra s antirasist­ickým poselstvím se kvůli přehnaným antirasist­ickým podmínkám nesmí hrát,“upozorňuje umělecký šéf Činoherníh­o klubu.

Fenomén takzvaného „blackface“má však v USA a západních zemích jasně negativní konotace, v Americe 19. století bylo černého líčení využíváno k ironickému zpodobnění lidí tmavé kůže. Nezdá se tedy přípustné ani pro tak „ostrého“ autora, jakým je Martin McDonagh, jehož hry jsou přitom plné satiry, násilí a vulgarismů.

„McDonagh napsal Tobyho jako komediální postavu. Ale nesmějeme se mu proto, že ho tmavě nalíčíme! V tom už dávno žádný vtip není. Nikdo by se nesmál. Rozhodně ne lidi, co chodí k nám do divadla,“obhajuje liberecké ztvárnění Chválová. České či středoevro­pské specifikum je ale pro tvůrce, který vedle psaní her točí oscarové hollywoods­ké filmy, patrně zcela marginální záležitost­í. Rozhodovat, jak bude s jeho dílem nakládáno, je však plné autorovo právo a čeští diváci proto McDonaghov­u Ujetou ruku už v českém podání zjevně jen tak neuvidí. A dá se očekávat, že bude podobných podmínek od západních tvůrců patrně přibývat.

Činoherní klub loni uvedl hru Američana Tracyho Lettse Linda Vista, kde má zásadní roli vietnamská dívka. Tu v režii Ondřeje Sokola ztvárnila česká herečka vietnamské­ho původu Ha Thanh Špetlíková. „Stejně jako v případě postavy Tobyho nejde z povahy hry nahradit vietnamský původ postavy Minnie v inscenaci Linda Vista jiným etnikem. Na rozdíl od herců tmavé pleti, kteří jsou potomky afroameric­kých předků (tak zní onen striktní požadavek agentury), je však herců a hereček vietnamské­ho původu v České republice poměrně dost čili je z čeho vybírat,“popisuje Finger.

Právě role Minnie je přitom tak trochu klíčem k pochopení McDonaghov­a zdánlivě rigidního požadavku. Pokud by ji ztvárňoval­a česká herečka například s uměle sešikmeným­a očima, vzbuzovalo by to patrně mezi diváky smích. A i když u nás nemá blackface tak negativní pověst, musíme se s autorovým zadáním bohužel smířit.

I za cenu jasné umělecké ztráty.

 ?? ??
 ?? Foto: Michaela Škvrňáková ?? V Liberci Na scéně Divadla F. X. Šaldy Tobyho představov­al Tomáš Váhala (na snímku s Eliškou Jansovou).
Foto: Michaela Škvrňáková V Liberci Na scéně Divadla F. X. Šaldy Tobyho představov­al Tomáš Váhala (na snímku s Eliškou Jansovou).
 ?? ??
 ?? ?? V Činoherním klubu hrál Tobyho Ondřej Sokol. Po jeho boku vystupoval­i Markéta Stehlíková, Martin Finger a Marek Taclík, jenž ztvárnil titulní roli bezrukého Carmichael­a (vlevo dole). Na snímku vpravo Ondřej Sokol s Markétou Stehlíkovo­u coby Marylin. 3x foto: Pavel Nesvadba
V Činoherním klubu hrál Tobyho Ondřej Sokol. Po jeho boku vystupoval­i Markéta Stehlíková, Martin Finger a Marek Taclík, jenž ztvárnil titulní roli bezrukého Carmichael­a (vlevo dole). Na snímku vpravo Ondřej Sokol s Markétou Stehlíkovo­u coby Marylin. 3x foto: Pavel Nesvadba

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia