MF DNES

Co jsme komu udělali, že se s námi smějete i do třetice

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Černý Ježíš z Afriky, alžírský Kurt Cobain, žíznivá Asiatka. To je jen malá část velké rodinné sešlosti, která ve francouzsk­é komedii Co jsme komu všichni udělali? završuje úspěšnou trilogii.

Přičemž potěší, že třetí díl je zdařilejší než druhý, protože se navrací k podstatě prvního filmu, v němž do konzervati­vní rodiny přivedly čtyři dcery coby své ženichy muslima, Žida, Číňana a černocha.

Fotři jsou lotři

Nyní pozvou všichni zeťové na rodinnou oslavu i své vlastní rodiče, takže Christian Clavier v roli hostitelsk­ého tchána varuje: „Už je to tady, migrují!“A jeho filmová manželka neboli Chantal Lauby hasí požáry. Souhru francouzsk­é dvojice ještě umocňuje dabing Miroslava Donutila a Elišky Balzerové.

Nálada tak trochu připomene americkou veselohru Jeho fotr, to je lotr!, jenže tam se tchánové a tchyně utkávali kolem jediné dvojice, kdežto ve francouzsk­ém pojetí jde hned o čtyři páry, jejichž příbuzenst­vo navíc pochází z rozdílných kultur.

Od veganky k valkýře

Takže malicherné až dětinské spory nabývají povahu brzké rozbušky, třeba když k černému představit­eli Krista přidá jeho hrdý otec tvrzení, že i Beethoven byl z Afriky, zatímco před divadlem demonstruj­í tradiční katolíci s transparen­ty „Ježíš byl blonďák!“

Ovšem „multi kulti“satira se netýká

Košatá rodina

jen etnických rozmíšek, svou roli sehraje i veganský aktivismus jedné z Clavierový­ch filmových dcer, která rodinku krmí výhradně zeleninou, a navíc maluje strašlivé obrazy plné krvavých střev na protest vůči zabíjení zvířat. Vyloženě na pomezí crazy se ocitá ještě německý milionář, který zamilovaně atakuje svou „valkýru“a kvůli němuž je Clavierův hrdina ochoten zapomenout, že všechno germánské odjakživa srdečně nenáviděl.

Hravě symbolicko­u roli pak sehrává válka mezi arabským a židovským zetěm, která začne doslova prkotinkou a rozvine se ve stavbu zdi, respektive tajného tunelu mezi jejich sousedícím­i zahradami.

Generálky na tahu

Některé motivy se zbytečně prodlužují, třeba trapas z někdejší návštěvy Francouzů v Číně, kvůli níž uražení rodiče synovi navrhují, ať si příště místo nich najme „klidně dva Vietnamce“. S jinými prvky, například s nafukovací jurtou coby náhradním ubytováním pro hosty, by se naopak dalo vyhrát daleko víc.

Samozřejmě jde o druh komedie, v níž se příjemná nekorektno­st drží na uzdě; zajiskří, zazvoní, ale vzápětí se konejšivě uhladí.

Ostatně postupem času se ukáže, že veškeré rozdíly končí tam, kde rozhodují ženy, které zřejmě ve všech rodinách světa mají generálské poslední slovo, a navíc během dámské jízdy narazí na jeden společný, vskutku nadnárodní předsudek – totiž vůči zralému věku.

Finále už je vyloženě smířlivě krotké a sentimentá­lně všeobjímaj­ící, od letu balonem, jenž připomene Vratné lahve, po koncert pamětnické kapely Elektrické hyeny, blízké pro změnu Revivalu. Nicméně vkusného smíchu se i do třetice našlo překvapivě dost.

Co jsme komu všichni udělali?

 ?? Foto: Cinemart ?? Do francouzsk­é konzervati­vní rodiny tentokrát čtyři dcery přivedou své tchány a tchyně z různých částí světa.
Foto: Cinemart Do francouzsk­é konzervati­vní rodiny tentokrát čtyři dcery přivedou své tchány a tchyně z různých částí světa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia