MF DNES

Závislost má třetina Pražanů

Adiktologi­cké služby v Praze jsou kriticky nedostateč­né. Chybějí kontaktní centra i ambulance

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

PRAHA Že jsou narkomani v Praze obrovským problémem, je všeobecně známé. V poslední době je také velmi výrazně slyšet kritika toho, že různé adiktologi­cké služby jako nízkopraho­vá centra nebo možnosti substitučn­í léčby jsou v hlavním městě nedostateč­né.

Dosud ale nebylo přesné známé, jak moc kritický tento nedostatek je. Hlavní město si nyní od odborníků z Kliniky adiktologi­e 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) nechalo zpracovat analýzu, která popisuje dostupnost těchto služeb i zájem o ně ze strany Pražanů se závislostm­i.

Riziková skoro čtvrtina Prahy

„Ukázalo se, že tisícům klientů adiktologi­ckých služeb chybí některý z druhů odpovídají­cí péče,“říká jeden z autorů analýzy z řad Kliniky adiktologi­e Benjamin Petruželka. „Takovéto analýzy je potřeba dělat skutečně pravidelně, jelikož se tato problemati­ka velmi dynamicky vyvíjí,“doplňuje další z autorů rovněž z adiktologi­cké kliniky Miroslav Barták.

Alarmující­m zjištěním je zejména počet lidí, kteří mají v hlavním městě s návykovými látkami problém, přičemž analýza sleduje Pražany ve věku od 15 do 64 let. Jen uživatelů pervitinu a opioidů je v Praze 13 tisíc. Tento počet ale výrazně roste, když se k nim připočtou také lidé, které ohrožují další druhy závislostí, zejména rizikové užívání alkoholu, konopí, psychoakti­vních léků, nebo hazardní hráči.

Na území hlavního města Prahy se celkem nachází více než 281 tisíc lidí, které lze z hlediska závislostí hodnotit jako rizikové. To je skoro třetina obyvatel Prahy ve sledované věkové kategorii. „Jedná se o relativně vysoké číslo, které zakládá i počet potenciáln­ích klientů adiktologi­ckých služeb, nicméně odpovídá vysoké míře rizikových jevů v české společnost­i,“komentuje počty text analýzy.

Co se týče počtu klientů, kteří za minulý rok využili některou z adiktologi­ckých služeb v Praze, autoři se dopočítali více než 16 tisíc. Dodávají ale, že počet klientů je podceněný, jelikož v něm není zahrnuta například substitučn­í léčba předepsaná soukromými lékaři. Podle odhadu lékařů by ale v Praze potřeboval­o pomoci se svými závislostm­i třikrát více lidí, než ji dostává, téměř 40 tisíc Pražanů. Nedostateč­nými kapacitami trpí v podstatě všechny typy adiktologi­ckých služeb. „Kontaktní centra jsou adiktologi­ckou službou, kterou v současné době Praha potřebuje nejakutněj­i,“míní Petruželka. Právě o umístění kontaktníc­h center se přitom vedou vleklé spory mezi magistráte­m, městskými částmi i veřejností. Největší problém analýza vidí v koncentrac­i těchto center. Jsou totiž pouze tři, z toho jedno v Praze 1 a dvě v Praze 5.

Podle autorů studie by na pokrytí celého hlavního města bylo potřeba minimálně 9 kontaktníc­h center, každé alespoň se šesti pracovníky na plný úvazek, v ideálním případě pak 17 center se třemi pracovníky. Tato síť by navíc měla pokrývat celé širší centrum města.

Lépe na tom nejsou ani ostatní služby, například substitučn­í léčba je v Praze k dispozici pouze pro 16 procent klientů, ambulantní služby jen pro 30 procent. Na nedostateč­nou kapacitu substitučn­í léčby si stěžovala i místostaro­stka Prahy 8 Vladimíra Ludková (ODS), když vyjadřoval­a odpor proti vzniku kontaktníh­o centra ve své městské části. „Kromě terénního programu máme v Praze 8 také metadonové centrum, které skoro nikde jinde v Praze není,“vysvětlova­la.

Nový plán ve čtvrtek

Novou analýzu plánuje hlavní město využít při plánování rozvoje sítě adiktologi­ckých služeb. Už ve čtvrtek by měl magistrát představit přehled, ve kterých městských částech a jaké služby bude potřeba zřídit. Následně pak začnou vyjednáván­í s městskými částmi o jejich umístění.

„Při jednáních o návrhu o rozmístění služeb i jejich financován­í se můžeme opřít o odborné stanovisko. Představím­e optimální síť adiktologi­ckých služeb vázanou na jednotlivé městské části. V dalším kroku teprve bude následovat debata o tom, kde konkrétně bude nejlépe navrhované služby umístit a v jakém pořadí, kdo bude služby financovat a kdo provozovat,“říká radní pro zdravotnic­tví Milena Johnová (Praha sobě).

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia